Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

SUBOTA: POSLJEDNJA DOGAĐANJA UZ IZLOŽBU ''SOCIJALIZAM I MODERNOST''

U 17 SATI: POTOČNIKOVA ODISEJA U SVEMIRU; Izlaganje dr. prof. Gorana Hudeca, u prostoru izložbe

POTOČNIKOVA ODISEJA U SVEMIRU

Izlaganje dr. prof. Gorana Hudeca, u prostoru izložbe „Socijalizam i modernost“, u 17 sati

Početkom pedesetih godina 20. stoljeća svijet je bio podijeljen na dva suprotstavljena bloka što je rezultiralo Hladnim ratom. Tako je i svemir postao izlogom hladnoratovskih produciranja velesila, u što su ulagali golem novac. Let na Mjesec svakako je vrhunac te utrke.

Ideje jednog od pionira astronautike Hermana Potočnika, slovenskog znanstvenika (Pula,1892 – Beč,1929), koji je za kratka života objavio samo jednu knjigu, Das Problem der Bafahrung des Weltraums (Problem vožnje svemirom), pod pseudonimom Herman Noordung, prvi je primijenio Werner von Braun u svojim rješenjima orbitalne stanice. Potočnikovu koncepciju orbitalne stanice preuzeo je i redatelj Stanley Kubrick u kultnom filmu „2001. Odiseja u svemiru“. Rješenja Hermana Potočnika Noordunga još su ispred vremena, njegova orbitalna stanica i dalje je nerealizirana...

Život i djelo Hermana Potočnika nedavno su iznova zainteresirali javnost kad je slovenski redatelj Žiga Virc najavio na Youtubeu svoj dokumentarac "Houston, we have a problem!" u kojem tvrdi da je Josip Broz Tito inovativan jugoslavenski svemirski program u ožujku 1961. godine prodao američkom predsjedniku Kennedyju, što je pokrenulo lavinu kontroverzi.

O svemu tome slušat ćemo u izlaganju Gorana Hudeca, redovitog profesora na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na elektrotehničkoj grupi predmeta. Njegove interpretacije aerosnimaka za potrebe pripreme arheoloških istraživanja na primjeru lokaliteta u uvali Verige na Brijunima dovele su do novih otkrića, a analiza radarskih JERS satelitskih snimaka odlagališta otpada Jakuševac primjer su mogućnosti primjene daljinskih istraživanja u zaštiti okoliša. Kao jedan od recenzenata sudjelovao je u pripremi hrvatskog izdanja knjige Hermana Potočnika.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.