Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Raimund Pleschberger: Beskrajna skulptura – djeca u muzeju i usmjerenost na proces rada

predavanje; 12 sati; Školica

U sklopu suradnje s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu Pedagoški odjel MSU-a ugostit će na desetodnevnom rezidencijalnom programu austrijskog umjetnika Raimunda Pleschbergera. Tom prigodom umjetnik će održati izlaganje namijenjeno prije svega muzejskim edukatorima i pedagozima o svojoj bogatoj edukativnoj praksi, s naglaskom na radu s djecom u okviru Dječjeg muzeja u Beču.

Pleschberger je počeo je raditi s djecom u Dječjem muzeju ZOOM još kao student. Osim samostalne karijere kipara velikih instalacija, objekata i video-skulptura te umjetničkog fotografa, zavidnu reputaciju stekao je upravo na području muzejske edukacije. O tome sam kaže: “Tako još od studentskih dana u nekoliko institucija stalno radim s djecom različita uzrasta, porijekla i društvenog sloja, pokušavajući istražiti smisao umjetnosti ili pak najbolji način kako rezbariti drvo a da svi prsti ostanu na broju. I danas mi je baza u tzv. Studiju u Dječjem muzeju ZOOM. Načela rada su jednostavna: mi nudimo materijal, alate, vrijeme i prostor da bi djeca mogla razvijati svoje zamisli. Pritom nije najvažnije učiti nove vještine, otići iz radionice s dobro izrađenim predmetom ili krasnom slikom, nego smatramo da je značajnije dati mogućnost razvijanju kreativnog procesa sukladno individualnim potrebama.
Za Dječji muzej napravio sam nekoliko posebnih programa, koji se ne mogu drugdje održavati jer iziskuju prostor i resurse, kao što je primjerice: mogućnost da se zajednički stalno radi na rastućoj i promjenjivoj velikoj skulpturi, namjesto da svatko sam za sebe nešto stvara.
Pod mottom 'Beskrajna skulptura – djeca u muzeju i usmjerenost na proces rada' govorit ću upravo o tom pristupu, kao i općenito o nekim drugim programima.“

Raimund Pleschberger, umjetnik i edukator, rođen je 1974. u Beču, gdje živi i radi. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Beču, te studij fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Imao je šest samostalnih izložbi i sudjelovao na dvadesetak skupnih u raznim zemljama. Više o umjetniku na www.raimundpleschberger.com

*Napominjemo da će se predavanje održati na engleskom jeziku.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.