Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

RADIONICA: Unutarnje slike - umjetnost kao poticaj osobne spoznaje

Školica, od 13 do 15 sati, za odrasle
Uz izložbu „Tišine gdje stvari napuštaju sebe“, NO galerija
Radionica je organizirana u sklopu 5. tjedna psihologije u Hrvatskoj.

Radionica se bavi oživljavanjem i osvještavanjem unutarnjih slika, nositelja misli i emocija, u kontaktu s umjetničkim djelom. Ovoga puta poticaj su djela s izložbe talijanskih suvremenih umjetnika „Tišine gdje stvari napuštaju sebe“.

Britanski art terapeut David Maclagan govori o „kolektivnoj imaginacijskoj umrtvljenosti“ koja je karakteristična za suvremeno doba. Imaginacija i kreativnost rezervirane su za umjetnike koji si ih, u svom zadatku pomicanja granica, mogu dozvoliti i kod kojih se one cijene. Ostali su često „osuđeni“ na kretanje unutar granica tvrde „realnosti“ i primanje komercijalizirane „imaginacije“ u obliku visoko estetiziranih reklama i filmova. Maclagan smatra da čak i sama muzejska i galerijska kultura često ne potiče imaginaciju jer je usmjerena na povijesne, biografske, estetske ili konceptualne elemente djela, a ne na njihovu psihološku potku. Neupućenu gledatelju umjetnička djela često djeluju kao strana i nerazumljiva, jer se ne usuđuje sam ih intrepetirati i doživjeti.
Ova radionica, pod vodstvom psihologinje i iskusne art-terapeutkinje Nade Ivanović, kroz imaginacijsko istraživanje djela nastojat će otvoriti puteve za ono što nam može otkriti, kako o nama samima tako i o širem arhetipskom kontekstu. Time ćemo nastojati iskusiti jedan aspekt procesa u art terapiji, gdje se slika smatra samo jednim djelićem šireg psihičkog procesa, koji se kroz druge slike i kontinuirani proces refleksije oživljava, osvještava i razrješava.

Nakon kratkog uvoda u kojem će se objasniti osnovna načela pristupa slici u art terapiji i važnost imaginacije u svakodnevnu životu, sudionici radionice razgledat će izložbu, te potaknuti univerzalnim temama djela s izložbe, kroz likovni proces i imaginaciju razvijati teme na osobnom nivou. Sudionici ne moraju posjedovati posebne likovne vještine i iskustvo.

Voditeljica radionice: Nada Ivanović, psihologinja i školovana art terapeutkinja (University of Hertfordshire, Velika Britanija).

Sudjelovanje u radionici, materijal i pribor, besplatni su. Preporučamo ponijeti fotoaparat i papir za bilješke. Broj sudionika je ograničen, a mjesta će se popunjavati po redoslijedu prijave na e-mail nada_ivanovic@yahoo.com.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.