Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

T-THT nagrada@msu.hr EDUAKCIJA: T-HT LAB

Program događaja, radionica, vodstava i razgovora s umjetnicima uz izložbu T-HT nagrada @ msu.hr.

Peti put za redom izložba T-HT nagrada@msu.hr predstavlja izbor recentnih umjetničkih radova koji nerijetko imaju obilježja eksperimenta, kombiniraju različite medije i sadržaje te propituju sam pojam umjetničkog djela, redefinirajući mu granice.
Između mnoštva različitih tema i kategorija unutar ovogodišnjeg izbora umjetničkih radova možemo prepoznati one koji se bave eksperimentiranjem s materijalom/medijem izražavanja s naglaskom na procesualnosti, te one koji se bave promišljanjem društvene stvarnosti, kritičkim istraživanjem na razini sociološko-antropološkog ispitivanja.
Pojam T-HT LAB označava program radionica koje eksperimentiranjem s različitim tradicionalno neumjetničkim materijalima, njihovim karakteristikama i međusobnim korelacijama stvaraju nekonvencionalna djela na granici znanosti i umjetnosti pretvarajući sudionike u umjetnike/znanstvenike, a prostor izrade u laboratorij. Isti pojam odnosi se i na tematske razgovore s umjetnicima koji svoj rad temelje na promišljanju određenog društvenog fenomena, koristeći čitav niz različitih načina propitivanja stvarnosti i vlastite okoline stvarajući tako svojevrstan ''laboratorij misli''. Kroz teme poput rodne diskriminacije, marginalizacije pojedinca, nasilnog brisanja memorije i borbe za golu egzistenciju, umjetnici potiču na kritičku misao, ispitivanje vlastite pozicije u danom trenutku i okolini.
Premda produkti eksperimenata često ostaju zakopani u laboratorijima znanstvenika, T-HT LAB će rezultate radionica izložiti tijekom posljednjeg vikenda izložbe, u predvorju muzeja.

PROGRAM DOGAĐAJA
Srijeda, 29. veljače 2012.
vodstvo izložbom T-HTnagrada@msu.hr
izložbeni prostor, u 17 sati
Uz stručno vodstvo autora postava izložbe, Vladimira Čajkovca, publika će imati prilike upoznati se s ovogodišnjim izborom radova iz područja suvremene vizualne umjetnosti, koji se natječu za otkupne nagrade T-HT@MSU. Ujedno, saznat će kakav je bio postupak grupiranja radova u cjeline, što je bilo odlučujuće za poziciju nekog rada u prostoru. Te informacije možda će pomoći publici pri glasanju za najboljeg umjetnika. Umjetnik s najvećim brojem glasova po završetku izložbe osvaja nagradu publike i iznos od 15.000 kuna.

Četvrtak, 1. ožujka 2012.
Program Pristup: vodstvo za osobe s invaliditetom, osobe oštećena sluha i vida (uz prijevod na znakovni jezik)
izložbeni prostor, u 17 sati
Vodstvo: Vladimir Čajkovac, autor postava izložbe
Stručno vodstvo izložbom T-HT nagrada@msu.hr za osobe s invaliditetom i osobe oštećena sluha i vida, uz prijevod na znakovni jezik koji osigurava Udruga gluho-slijepih osoba Dodir.

Subota, 3. ožujka 2012.
Radionica za najmlađe: SAM SVOJ MAJSTOR
Školica, od 13 do 15 sati
Dob: 5-10 godina
Rad umjetnice Nikoline Ivezić, postavljen na izložbi T-HTnagrada@msu.hr ima formu bojanke za djecu međutim ne donosi vesele dječje teme kakve bismo očekivali, nego stvarne prizore iz naše društvene zbilje, kao što su na primjer: nezaposlenost, prosvjedi, nasilje itd.
Premda su ove teme važne i ozbiljne, u dječjoj radionici pozivamo najmlađe da, radeći u paru, osmisle sami svoju bojanku koja prikazuje svijet u kojem bi željeli živjeti.
Djeca će na velikom hamer papiru raditi po dvoje. Svatko će na svojoj polovici nacrtati idealni svijet, te odrediti koje boje se mogu koristiti za pojedine dijelove crteža. Nakon što su crteži gotovi, djeca će zamijeniti mjesta i bojati crtež prema uputama.
Na kraju radionice spojit ćemo sve papire u jednu veliku knjigu – bojanku, koju ćemo izložiti na završnoj izložbi T-HT LAB-a 24. i 25. 3. 2012.
Materijal i pribor su osigurani, a radionica je besplatna.
Voditeljica: Petra Srbljinović, povjesničarka umjetnosti
Prijave za radionicu na email: eduakcija@msu.hr ili na broj telefona; (01) 605 27 00 najkasnije do petka 2..3..2012. do 16 sati.

Srijeda, 7. ožujka 2012.
Razgovor s umjetnicom: Dina Rončević
izložbeni prostor, u 17 sati
Dan uoči nekada vrlo slavljenog, a danas samo nominalno obilježavanog 8. marta, Međunarodnog dana žena, razgovarat ćemo s umjetnicom Dinom Rončević čiji je rad pod nazivom ''Četverotaktni'' predstavljen na izložbi T-HTnagrada@msu.hr. Rad se nastavlja na Dinin umjetnički projekt prekvalifikacije iz umjetnice u automehaničarku na četvrtoj godini Akademije likovnih umjetnosti kojim kroz vlastito iskustvo istražuje rodnu diskriminaciju unutar određenih zanimanja. U razgovoru ćemo pokušati dotaknuti pitanje položaja umjetnice među umjetnicima i koliko se razlikuje njezina pozicija žene u prostoru umjetničkog djelovanja u odnosu na onu unutar automehaničarskog zanimanja.

Četvrtak, 8. ožujka 2012.
Program 60+: Vodstvo izložbom za populaciju starije životne dobi
izložbeni prostor, u 17 sati
Vodstvo: Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela
U okviru Zimzelenog filmskog kluba, za umirovljenike i osobe s invaliditetom, svaki mjesec održava se projekcija filma i posjet izložbi uz stručno vodstvo za samo 10 kn.

Četvrtak, 8. ožujka 2012.
ZIMZELENI FILMSKI KLUB: Trofejna žena
dvorana Gorgona, u 18 sati
Uz 8. mart, Međunarodni dan žena pripremili smo projekciju filma Trofejna žena, a pozivamo vas da posjetite i izložbu T-HTnagrada@msu.hr.
Trofejna žena, komedija, Francuska, 2010, 103 minute. Uloge: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu i Fabrice Luchini.
Trofejna žena je Catherine Deneuve u liku Suzanne Pujol, sredovječne žene vlasnika tvornice u gradu francuske provincije. No kada radnici tvornice stupe u štrajk i zarobe njezinog muža, Suzanne se, na iznenađenje svih, pokaže vrlo sposobnom poslovnom ženom.
Napomena: Muzej se zatvara u 18 sati. Stoga planirajte dovoljno vremena za razgledanje izložbe T-HTnagrada@msu.hr. prije projekcije.
Ova posebna ponuda ovaj put vrijedi i za grupe učenika, grupe studenata Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i grupe učenika škola stranih jezika (najmanje 10 osoba).

Subota, 10. ožujka 2012.
Radionica: ČUDESNA SKULPTURA
Školica, od 13 do 15 sati
Dob: 8-15 godina
Modularna skulptura umjetnika Dražena Vitolovića, izložena na izložbi T-HTnagrada@msu.hr
inspiracija je za ovu radionicu. Što je to modularna skulptura? Ona nastaje dodavanjem i spajanjem pojedinih dijelova promjenjivih veličina.
Na radionici će svi sudionici sudjelovati u stvaranju jedne velike modularne skulpture. Module ćemo izrađivati izlijevanjem pur pjene u plastične boce kao kalupe, te lijepljenjem i nizanjem dobivenih valjkastih oblika.
Upotrebom plastičnih boca kao alata za radionicu potaknut ćemo razgovor o recikliranju i mogućnostima koje nam jedan ovakav materijal pruža, te negativnim posljedicama njegova neprikladnog odlaganja.
Materijal i pribor su osigurani, a radionica je besplatna.
Voditeljica: Petra Böhm, povjesničarka umjetnosti
Prijave za radionicu na email: eduakcija@msu.hr ili na broj telefona; (01) 605 27 00 najkasnije do petka 2. 3. 2012. do 16 sati.

Srijeda, 14. ožujka 2012.
Razgovor s umjetnicima: Nikolina Ivezić i Pavle Pavlović
izložbeni prostor, u 17 sati
Umjetnica Nikolina Ivezić u radu Pozdrav iz Hrvatske pokušava ironično kritizirati društvo u kojem živimo, a teme kao što su nezaposlenost, prosvjedi, nasilje i sl. preneseni su u svijet dječjeg, pojednostavljenog, beskarakternog crteža. Crteže je umjetnica slala poštom kolegama i prijateljima koji su ih zatim bojali na različite načine ostavljajući tako svoje komentare na prikazani sadržaj.
Slikar Pavle Pavlović na slici engleskog naziva Tragedies blow at horizon bavi se suvremenim potrošačkim društvom, njegovim brojnim anomalijama i devijacijama prikazanim kao otuđenje i ovisnička vezanost uz predmete.

Četvrtak, 15. ožujka 2012.
Radionica: Suvremeni origami – otkrivanje nepoznate dimenzije
Školica, od 17 do 19 sati
Dob: od 15 godina nadalje
Tko je u više navrata oblikovao papir i pokušao nekome objasniti ili zapisati kako se savija u neku formu, taj se susreo s mijenjanjem oblika koje je nemoguće točno zapisati. Intuitivno doživljavanje i rješavanje prelaska iz dimenzije zapisivanja u dimenziju oblikovanja i obratno stvara osjećaj poput animiranog modela teserakta. Mističan osjećaj novog doživljavanja prostora koji raste sa svakim novim izazovom kretanja čudesnih oblika modernog origamija.
Voditeljica radionice: Sanja Srbljinović Čuček, promotorica origami arta i modernog origamija
Materijal i pribor su osigurani, a radionica je besplatna.
Prijave za radionicu na email: eduakcija@msu.hr ili na broj telefona; (01) 605 27 00 najkasnije do srijede 14. 3. 2012. do 16 sati.

Subota, 17. ožujka 2012.
Radionica: SLIKA U NASTAJANJU
Školica, od 13 do 15 sati
Dob: 8-15 godina
Umjetnik Silvio Vujičić u radu pod nazivom Roşu / kao krv izlaže začudnu instalaciju zastora povezanog s robotom putem kojeg se karmin crvena boja ekstrahira iz tijela ženki uši koje žive u Meksiku i tijekom trajanja izložbe kroz tkaninu polako ocrtava oblike. Postupak polaganog ''putovanja'' boje kroz tkaninu naziva se kapilarnost, tehnika je to kojom se biljke služe kako bi crpile vodu iz zemlje.
Na radionici ćemo naučiti kako iskoristiti kapilarnost tkanina poput gaze za stvaranje lijepih slika. Na papire ćemo kolažirati gaze tako da tvore slike, te ćemo ih zalijepiti na kocke ostavljajući krajeve gaze da vise. Kocke ćemo posložiti na postamente i povezati krajeve gaze u kantice s bojama. Naše slike postat će vidljive tek na izložbi T-HT LAB-a 24. i 25. 3. 2012.
Materijal i pribor su osigurani, a radionica je besplatna.
Voditeljica: Marijeta Karlović, povjesničarka umjetnosti
Prijave za radionicu na email: eduakcija@msu.hr ili na broj telefona; (01) 605 27 00 najkasnije do petka 16. 3. 2012. do 16 sati.

Srijeda, 21. ožujka 2012.
Razgovor s umjetnicima: Zlatan Vehabović i Kristina Lenard
izložbeni prostor, u 17 sati
U polusatnom druženju s umjetnicima Kristinom Lenard i Zlatanom Vehabovićem saznat ćemo koje ideje ih pokreću u odabiru medija, materijala i sadržaja u umjetničkom djelovanju.
Rad Landscapes umjetnice Kristine Lenard, bavi se istraživanjem iskustva prirode i pejzaža u galerijskom prostoru. Istražuje drugačiji doživljaj prirode i biljaka, te propituje odnos simetrije u prirodnom pejzažu i onom umjetničkom.
Zlatan Vehabović triptihom Odlazak promišlja osjećaj i atmosferu trenutka kraja veze, emocionalnu prazninu i prazno mjesto koje ostavlja osjećaj gubitka.

Petak, 23. ožujka 2012.
Radionica: NOVA STARA SLIKA
od 15 do 17 sati, Školica
Dob: 8-15 godina
Vladimir Frelih u videu SMAK Gent tematizira nastanak slike kroz nestajanje prethodne. Promatramo radnike kako liče u bijelo veliku zidnu šarenu apstraktnu površinu, sliku Katarine Grosse, uz pomoć mobilne dizalice.
Miješanjem boja za hranu s mlijekom dobit ćemo zanimljive apstraktne raznobojne slike, vrlo lijepe, ali nepostojane. Fotografirat ćemo ih, a zatim prema uzoru na Freliha te lijepe fotografije izrezati i kolažirati na drugačije načine. Tako ćemo uništavanjem jednog umjetničkog djela stvarati drugo. Naši kolaži bit će izloženi na završnoj izložbi u predvorju 24. i 25. 3. 2012.
Materijal i pribor su osigurani, a radionica je besplatna.
Voditeljica: Ana Vrbanić, studentica povijesti umjetnosti
Prijave za radionicu na email: eduakcija@msu.hr ili na broj telefona; (01) 605 27 00 najkasnije do četvrtka 22. 3. 2012. do 16 sati.

Subota, 24. ožujka 2012. i nedjelja 25. ožujka 2012.
IZLOŽBA: T-HTnagrada@msu.hr → T-HT LAB
Tijekom zadnjeg vikenda u predvorju muzeja izložit ćemo rezultate i radove nastale na radionicama. Sudionici radionica inspirirali su se radovima predstavljenim na izložbi i preko vlastitih eksperimenata stvorili prava umjetnička djela: od velike skulpture od pur pjene, slike od gaze koja će tak sada poprimiti konačni izgled, bojanke idealnih svjetova, teserakt origamija, do neobičnih kolaža nastalih miješanjem boja za hranu u mlijeko.
Uživajte u njihovim radovima na izložbi T-HTnagrada@msu.hr → T-HT LAB!

Nedjelja, 25. ožujka 2012.
poslije 18 sati, izložbeni prostor
DODJELA NAGRADA
Zadnji dan izložbe T-HTnagrada@msu.hr rezerviran je za dodjelu nagrada.
Tijekom trajanja izložbe stručni žiri će odlučiti o trima nagradama, a posjetitelji o tome što se njih najviše dojmilo. Bit će dodijeljene sljedeće otkupne nagrade u neto iznosima: prva u iznosu od 75.000,00 kuna, druga od 70.000,00 kuna i treća od 65.000,00 kuna. O četvrtoj nagradi odlučuje publika, a umjetnik će dobiti 15.000,00 kuna.
Posjetitelji koji su sudjelovali u glasovanju za Nagradu publike, te time automatski sudjeluju u nagradnom izvlačenju za čitač Planet9 koji omogućuje kupnju i čitanje e-knjiga. Sretni dobitnik bit će izvučen nakon što se izbroje glasovi.

Autori projekta: T-THT nagrada@MSU EDUAKCIJA
Petra Böhm
Vladimir Čajkovac
Marijeta Karlović


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.