Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

''Nader i Simin se rastaju'' - posljednja projekcija danas u 20:00

Pogledajte posljednju projekciju ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji film na stranom jeziku danas u 20 sati u Kinu Metropolis, MSU, Av. Dubrovnik 17.

Nader i Simin se rastaju (perz. جدایی نادر از سیمین; Džodái-e Náder az Simin), iranski dramski film iz 2011. godine u režiji i produkciji Asgara Farhadija s Lejlom Hatami, Pejmanom Maodijem, Šahabom Hoseinijem, Sareh Bajat i redateljevom kćeri Sarinom Farhadi u glavnim ulogama.

Radnja filma usredotočena je na bračni par iranske srednje klase odnosno složene obiteljske i društvene odnose koji počinju njihovom svađom oko mogućnosti selibe van zemlje, pokretanjem parnice za rastava braka i privremenim razdvajanjem Simin od Nadera, a kulminiraju nesretnim događajima u koje su upleteni Naderov bolesni otac, kćer i mlada njegovateljica sa svojom obitelji.

Apolitički scenarij, dinamičnost radnje i izbjegavanje klasične crno-bijele podjele likova na protagoniste i antagoniste drami je dala notu univerzalnosti koja je osvojila domaće i zapadnjačke filmske kritičare. Prema filmskim portalima Rotten Tomatoes i Metacritic, film je prema pozitivnom prijemu kritičara pozicioniran na prvom mjestu u 2011. godini. Osvajač je više desetaka međunarodnih nagrada među kojima su i Zlatni medjved za najbolji film odnosno Srebrni medvjed za najboljeg glumca i glumicu na Berlinskom filmskom festivalu, Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku, te Zlatna arena za najbolji film u međunarodnoj natjecateljskoj konkurenciji na Festivalu igranog filma u Puli. Film je također osvojio i prestižnu nagradu Oscar (Academy Award) u konkurenciji za najbolji film na stranom jeziku, a bio je nominiran i za najbolji originalni scenarij.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.