Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program ZGRAF/RIJEČI, Dvorana Gorgona, slobodan ulaz

16. i 17. ožujka 2012.

U okviru programa ZGRAF-a 11 organizirana su predavanja ovogodišnjih članova međunarodnog ocjenjivačkog suda, prema sljedećem rasporedu.

16. ožujka 2012.

u 17 sati

Boris Ljubičić Dizajn koji trebamo

Dizajn se u hrvatskom jeziku naziva i kulturom oblikovanja. Mnogi dizajneri mijenjaju redoslijed riječi i oblikuju kulturu. Dizajn je sam po sebi kultura pa mi se to čini manje potrebnim, a ponekad i nepotrebnim. Potrebno je upravo kultivirati nekulturu, koja je najčešće svima samorazumljiva, a za koju nitko ni ne očekuje da bude predmetom dizajna. Dizajner je odgovoran za prostor i vrijeme, a u slučaju Hrvatske potrebno je dizajnirati gotovo sve, od osnovnog vizualnog identiteta države i institucija, do svakog proizvoda u gospodarskim ili poduzetničkim projektima. Među njih spadaju i neprofitabilni projekti čija je komunikacija velika i javno potrebna, a nitko ju ne pokreće. Također, to su i masovni mediji, koji svojim dizajnom oplemenjuju ili nagrđuju okolinu. Kad radimo dizajn koji nije posebno naručen niti plaćen, a koji nam je potreban, povećavamo ukupnu masu dizajniranih sadržaja i popravljamo stanje svijesti, kao i udio kulture u Hrvatskoj, pa i Europi, koje smo odavna dijelom.

u 18 sati

Rick Poynor Začudno: nadrealizam i grafički dizajn

Nadrealizam, kao pokret 1920-ih i 1930-ih godina, bio je ostvaren pretežito u književnosti, slikarstvu, fotografiji i filmu. Međutim, kako se utjecaj pokreta širio, nadrealističke ideje i slike snažno su utjecale na one koji rade primijenjenu umjetnost, a posljedice nadrealizma već su do 1960-ih bile vidljive u grafičkim komunikacijama. U predavanju je naglasak na često previđene alternativne grafičke tradicije koje traju do danas. Autor dokazuje da i grafički dizajn ponekad može biti mjestom susreta s čudnovatim, fantastičnim i začudnim, na kojemu je moguće doživjeti potresnu ljepotu, čarolije i čuda koja nadrealisti nazivaju “veličanstvenim”.

17. ožujka 2012.

u 17 sati

Barbara de Wilde Moj život u knjigama

Predavanje je posvećeno autoričinom dizajnu knjiga i interakcijskom dizajnu. Barbara deWilde grafička je dizajnerica više od dvadeset pet godina. Njezin je rad kao dizajnerice knjiga i časopisa revolucionarizirao izdavačku industriju, ali i knjige su utjecale na njezin život i dizajn. Predavanje neće biti kronološko, nego tematsko: ljubav, strast, gubitak, krvoproliće, smrt i što dolazi sljedeće.

u 18 sati

Niklaus Troxler Slika i zvuk

Dobitnik glavne nagrade ZGRAF 10 govorit će o dizajniranju plakata za jazz koncerte i za različite kulturne manifestacije. Njegovi vizualno zaigrani plakati odražavaju vrijeme i osjećaje prema glazbi, kako sam kaže: “Plakat mora zvučati! Uvijek se trudim postići dijalog između zvuka i slike.”

u 19 sati

Nakon predavanja Niklausa Troxlera, bit će prikazan film: Niklaus Troxler – Jazz u Wilisau; Život s jazzom i grafičkim dizajnom

Autori: Angelo A. Lüdin i Barbara Zurcher, traje 75 minuta

Film prikazuje fascinantan portret međunarodno priznatog švicarskog grafičkog dizajnera i jazz menadžera, dobitnika mnogih nagrada. Od 1975. do 2009. godine organizirao je poznati festival jazza u malom švicarskom gradu Wilisauu. Troxler uživa međunarodni ugled kao dizajner i jazz stručnjak. Njegovi legendarni plakati mogu se vidjeti u njujorškoj MoMA-i, ali i na ovicima LP-a poznatih glazbenika poput Maxa Roacha, Davea Hollanda ili Rayja Andersona. Privatni razgovori, izjave uglednih prijatelja, dojmovi iz svakodnevnog života i materijali iz privatne arhive međusobno isprepleteni čine zvučnu, šarenu slikovnu kompoziciju.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.