Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

RAZGOVOR: Zašto je pamćenje važno?

Ana Bilankov i Vesna Teršelič
izložbeni prostor T-HTNAGRADA@MSU.HR, u 13 sati

Eksperimentalno-dokumentarni video Ane Bilankov U ratu i revoluciji (2011), jedan od 40 radova s izložbe T-HTNAGRADA@MSU.HR, pokreće brojna pitanja, među njima i temu kolektivne amnezije, brisanja prošlosti zbog ideoloških, političkih i drugih razloga. Pojedine riječi – poput komunizma, rata, revolucije, NOB-a – bile su dovoljan poticaj da se mnoge knjige, koje sadrže neku od tih riječi, početkom devedesetih uklone s polica knjižara i knjižnica. Upravo takva je bila i knjiga autoričina djeda Tome Žalca, „Škola u ratu i revoluciji“ (Školska knjiga, 1988), čiji „nestanak“ devedesetih sada istražuje autorica Ana Bilankov. U dokumentarno-poetskoj maniri videointervjua s gotovo stogodišnjom bakom, autorica pokušava oživjeti djelić obiteljske i društvene povijesti.
Na razgovor s umjetnicom pozvali smo i Vesnu Teršelič, voditeljicu udruge Documenta, Centra za suočavanje s prošlošću, poznatu na civilnoj sceni po beskompromisnosti i angažiranosti u otkrivanju crnih mrlja iz naše nedavne prošlosti.

Zašto je pamćenje važno – pokušat ćemo saznati u razgovoru s umjetnicom Anom Bilankov i aktivistkinjom Vesnom Teršelič. Razgovor moderira Nada Beroš, kustosica MSU-a.

O Ani Bilankov: multimedijska umjetnica i edukatorica. Završila je studij povijest umjetnosti i germanistike na Sveučilištu u Zagrebu, studij umjetničke fotografije na Wiesbadener Freie Kunstschule, te postdiplomski studij "Umjetnost u kontekstu" na Universität der Künste Berlin. Autorica je mnogobrojnih izložbi i umjetničkih projekata, dobitnica je više međunarodnih stipendija, te sudionica video i filmskih festivala, na kojima je i nagrađivana. Živi i radi u Berlinu i Zagrebu.
O Vesni Teršelič: sad je voditeljica udruge Documenta, a bila je direktorica Centra za mirovne studije u Zagrebu i koordinatorica Antiratne kampanje Hrvatske. Građanskim organiziranjem bavi se od 1985. Suautorica je priručnika „Moć suradnje“ i knjige „Suočavanje s prošlošću u Hrvatskoj“. Među priznanjima za aktivistički rad dobila je nagrade Right Livelihood (1998) i plaketu Diana Budisavljević (2011) te je bila nominirana za Nobelovu nagradu (1997).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.