Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Arhiv i knjižnica Ivana Picelja - potpisivanje darovnog ugovora

Vrlo opsežan i iznimno vrijedan arhiv i knjižnicu umjetnika Ivana Picelja, koji su sačuvani netaknuti u obiteljskom stanu u Gajevoj 2B u Zagrebu, Anja Picelj-Kosak, umjetnikova kći, darovala je Muzeju suvremene umjetnosti. Darovni ugovor bit će potpisan u četvrtak, 12. 4. 2012. u 14.30 sati.

Ivan Picelj, istaknuti hrvatski umjetnik i dizajner (rođen 1924. u Okučanima, umro 2011. u Zagrebu, studirao na ALU Zagreb), bio je među prvim protagonistima geometrijske apstrakcije u vrijeme dominacije socrealizma potkraj četrdesetih i početkom pedesetih godina prošloga stoljeća. Posebno je istaknut njegov doprinos na području grafičkog oblikovanja, osobito dizajna plakata.

Sa zagrebačkom Gradskom galerijom suvremene umjetnosti, današnjim MSU-om, Ivan Picelj je surađivao od osnutka 1954. oblikujući plakate, pozivnice i kataloge izložbi i cjelokupni vizualni identitet ustanove. Sudjelovao je u organizaciji i oblikovanju glasovite Didaktičke izložbe 1957, izlagao radove na grupnim i samostalnim izložbama GSU/MSU.

Picelj je bio suosnivač i član grupe EXAT 51, a prvu izložbu grupe priredio je u svome stanu u Zagrebu 1952. S Aleksandrom Srnecom i Vojinom Bakićem izlagao je u Galeriji Denise René u Parizu 1959. (predgovore pišu Michel Seuphor i Victor Vasarely), a nakon toga je uslijedila plodna i dugogodišnja suradnja. Jedan je od inicijatora međunarodnog pokreta Novih tendencija, izlagao je na prvoj izložbi 1961. u GGSU te poslije na svim izložbama u Zagrebu i u Europi.

Vrlo obiman i iznimno vrijedan arhiv i knjižnicu Ivana Picelja, koji su sačuvani netaknuti u obiteljskom stanu u Gajevoj 2B u Zagrebu, Anja Picelj-Kosak, umjetnikova kći, darovala je Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Arhivska građa obuhvaća fotodokumentaciju, pisma i korespondenciju poslovnog i privatnog karaktera, filmove, videovrpce, digitalne zapise, plakate i mape plakata, skice i radove, čestitke, osobne predmete i dokumente Ivana Picelja. Knjižna se građa sastoji od kataloga samostalnih i grupnih izložbi, monografija, knjiga, stručnih časopisa i drugih publikacija.

Prema darovnom ugovoru stručni će djelatnici MSU popisati i obraditi preuzetu arhivsku i knjižnu građu i pripremiti je da bude dostupna korisnicima. Arhiv i knjižnica Ivana Picelja bit će čuvani kao cjelina, smješteni u prostoru knjižnice MSU-a. Njihovo se otvaranje za javnost planira tijekom 2014. godine.

Knjižni i arhivski fond Muzeja suvremene umjetnosti bit će iznimno obogaćeni vrijednom donacijom Anje Picelj-Kosak. Stručnom obradom donacije i njezinom dostupnošću za korisnike omogućit će se uvid u dosad nepoznatu građu koja se tiče likovnog opusa i grafičkog oblikovanja Ivana Picelja, njegovih brojnih i plodnih veza s hrvatskim i svjetskim umjetnicima i galerijama. Posebno ističemo arhivske cjeline vezane za Piceljevu korespondenciju s Vladom Kristlom, suradnju s Radovanom Ivšićem i Annie Le Brun, te suradnju s Denise René i njezinom znamenitom pariškom galerijom. Materijal vezan za Piceljev angažman unutar grupe EXAT 51 i u okviru Novih tendencija bit će izvor novih istraživanja i spoznaja za stručnjake i istraživače umjetnosti 20. stoljeća u MSU.

Dodatne informacije: Jadranka Vinterhalter, voditeljica Dokumentacijskog i informacijskog odjela MSU-a, tel. 6052709, e-mail: jadranka.vinterhalter@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.