Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

GORGONA, dokumentarni film

Projekcija dokumentarnog filma Gorgona, 12. travnja 2012. u dvorani Gorgona, u 18 sati.

Ime Gorgona kao zajednički nazivnik svog postojanja i ponašanja uzela je grupa istomišljenika: Dimitrije Bašičević, Miljenko Horvat, Marijan Jevšovar, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Matko Meštrović, Radoslav Putar, Đuro Seder, Josip Vaništa, stvorivši tako u Zagrebu, od 1959. do 1966. jednu od najneobičnijih pojava u hrvatskoj umjetnosti. Zajednička pripadnost duhu modernizma što ga definira prepoznavanje apsurda, praznine i monotonije kao estetskih kategorija, sklonost nihilizmu te metafizička ironija ono je što i danas, pola stoljeća kasnije, privlači brojne poklonike i istraživače. Gorgona je obilježila hrvatsku likovnu scenu druge polovice dvadesetoga stoljeća a njezini pripadnici svojim su umjetničkim djelovanjem izvršili presudan utjecaj na razvoj i valorizaciju hrvatske suvremene umjetnosti te je smjestili u europske okvire.

Dokumentarni film nastao je u produkciji Dokumentarnog programa HTV-a a uz suradnju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te Kolekcije Marinko Sudac.


trajanje: 52'
snimatelj: Mario Britvić
montažer: Damir Čučić
producentica: Sunčana Hrvatin Kunić
redateljica i urednica: Ana Marija Habjan
urednik Dokumentarnog programa HTV-a: Ninoslav Lovčević


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.