Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba Tomislava Gotovca u Varšavi

„It all started on the Rio Grande, where I was a male war bride and saw the tragic hunt on the battle ground and heard The Glenn Miller story“

Instytut Awangardy, Al. Solidarności 64 / 118, Varšava

kustosica: Maria Matuszkiewicz

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi i Foksal Gallery Foundation

otvorenje: 12. 4. 2012 u 19.00 sati

„It all started on the Rio Grande, where I was a male war bride and saw the tragic hunt on the battle ground and heard The Glenn Miller story“ naslov je izložbe posvećene Tomislavu Gotovcu koja se održava od 12. travnja do 26. svibnja u varšavskom Institutu avangarde. Izložbu u sklopu projekta „Digitalizacija ideja – arhivi neoavangardnih i konceptualnih praksi“, realizirali su Muzej moderne umjetnosti u Varšavi i Galerija Foksal, a kustosica je Maria Matuszkiewicz.

Tomislav Gotovac (1937-2010) nije bio samo jedan od najkarizmatičnijih filmskih stvaratelja, performer, fotograf i kolažist, nego i umjetnik koji je osmislio čitav složen svijet oko sebe. Stvorio je poseban odnos s njim istodobno ga stvarajući i igrajući ulogu u njemu. Svoj je život tretirao kao dio rada i njegove su strategije fragmenti povijesti koji s vremenom postaju sve slojevitiji. Gotovčev rad u cjelinu povezuju njegov život, politika, povijest zemlje, a ponajviše radovi drugih redatelja. Glavni izražajni medij i referentna točka mu je film. Vjerovao je u golemi utjecaj filma na stvarnost i smatrao da je film oblikuje. Stalno iznova je gledao iste filmove sve do točke u kojoj priča i ono što uobičajeno plijeni pozornost ne bi izgubili smisao i dok pozadina ne bi dobila značenje: specifičnost kretanja kamere pojedinog redatelja, ponavljanje snimaka, detalji, obilježja koja određuju osobnost filmova. Ljubav koju je Gotovac gajio prema filmu povezuje ga sa Zagrebom, jazzom, stripovima, Billie Holiday, politikom.

Cjelokupni opus Gotovčeva rada je začudan i čini pojedinačne radove teško razumljivima bez cjeline kao reference. Izložba predstavlja maleni odsječak tog omamljujućeg svijeta.

Izložba i projekt ostvareni su uz potporu programa Kultura 2007-2013 Europske unije, ERSTE Stiftung, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Grada Varšave.

Izložba je otvorena do 26. 5. 2012.

Zahvaljujemo na suradnji: Sarah i Zora Gotovac


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.