Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

TEHNIKA NARODU / TEHNOLOGIJA NARODU! (studija slučaja: kinematografija u Vojvodini)

Predavanja uz izložbu „NOarhiv“ i predstavljanje projekta Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi

Dvorana Gorgona, 18. travnja u 18 sati

TEHNIKA NARODU / TEHNOLOGIJA NARODU! (studija slučaja: kinematografija u Vojvodini)

Aleksandar Davić – filmski redatelj i scenarist, profesor režije (Novi Sad / Beograd)

Gordana Nikolić – teoretičarka umjetnosti i medija, kustosica (Novi Sad)

U specifičnim i međusobno različitim društveno-političkim kontekstima, od prvih entuzijasta-pionira filma s početka 20. stoljeća do danas, trend tehnoloških inovacija, kao i uvjeti i nivo organizacije rada, ekonomija procesa produkcije tj. cjelokupan modalitet proizvodnje određene epohe, kao i ideologija, utjecali su na tok evolucije “pokretnih slika” (film, a potom video, televizija, internet) od krajnje elitističkog do masovnog/popularnog okvira.

Na slikovitom primjeru značajnih filmskih ostvarenja i arhivskog materijala vezanih za Vojvodinu, autori će pokušati analizirati opće i specifične obrasce kinematografskog sustava u mreži tehnoloških skokova, društvenih ideja i političkih moći, kao i otvoriti širu diskusiju o efektima “digitalizacije” na (izvan)institucionalnu gradnju kolektivne memorije i kulturne povijesti.

Ulaz na predavanje je slobodan i nije potrebna prethodna najava.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.