Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Hommage à Miljeko Horvat

U Zagrebu je 30. ožujka 2012. preminuo umjetnik koji je ostavio značajan opus na hrvatskoj i svjetskoj umjetničkoj sceni.

Miljenko Horvat, rođen 22. 3.1935. u Varaždinu, ostavio je trag u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, ponajprije svojim djelovanjem u Gorgoni i sudjelovanjem u pokretu Nove tendencije. Međutim, hrvatskoj je publici ostao manje poznat jer je najveći dio svojeg bogatog umjetničkog stvaralaštva ostvario je u inozemstvu. Otišao je 1962. godine najprije u Pariz, a potom u Kanadu 1966. godine, gdje je proveo veći dio života. Zarađujući za život kao arhitekt, dizajner, predavač dizajna, ilustrator i karikaturist, u inozemstvu je kao umjetnik postigao zapaženu karijeru sudjelujući na 150 samostalnih i grupnih izložbi u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji.Njegova se djela danas nalaze u brojnim muzejskim zbirkama, privatnim i javnim kolekcijama u Kanadi, Izraelu, Nizozemskoj, Italiji, SAD-u i drugdje. U Zagreb se vratio 2008. godine gdje je nakon teške bolesti umro 30. ožujka 2012.

Raznoliko, bogato i intrigantno stvaralaštvo Miljenka Horvata ove će godine od 14. rujna do 11. studenog biti predstavljeno u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.