Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

DOKUMENTARNI FILM: MORE, OTOK I ČETIRI KIPARA

u 20 sati

Dvorana Gorgona

Muzej suvremene umjetnosti

''More, otok i četiri kipara''

redatelj filma:Ivica Dlesk
godina poizvodnje filma 2012.

Dokumentarni film o 4 hrvatska kipara ( Kuzma Kovačić, Slavomir Drinković, Kažimir Hraste i Peruško Bogdanić ) porijeklom s Hvara, priča je o četiri izuzetne umjetničke osobnosti koje su svojim umjetničkim radom ali i pedagoškim djelovanjem bitno obilježili suvremenu umjetnost u Hrvatskoj.Riječ je o skulptorima koji su ujedno i profesori na likovnim akademijama u Zagrebu i Splitu, a film predstavlja osim njihovog individualnog umjetničkog stvaranja i njihov rad sa studentima u sklopu ljetne kiparske škole u Jelsi koju vodi prof. Drinković.
''More, otok i četiri kipara'' zamišljen je kroz priče na više razina. Prvo, kroz intimnu priču samih aktera, formom unutarnjeg monologa o utjecaju samog hvarskog kulturnog, povijesnog i ambijentalnog značenja na njihovo biološko, duhovno i umjetničko sazrijevanje. Drugo, kroz priču o njihovom kiparstvu i njihovim umjetničkim dosezima. Polazna točka filma je svojevrsna posveta njihovoj prvoj zajedničkoj izložbi održanoj u Starigradu na Hvaru. Navedena je izložba nakon Hvara obišla mnoge europske kulturne centre i pridonijela daljnjoj afirmaciji Drinkovića, Hraste, i Bogdanića i Kovačića te postavila Starigrad na kartu europskih kulturnih zbivanja. O radovima izloženim u Hektorovićevom ljetnikovcu u Starigradu govore organizatori izložbe ( Aldo Čavić, Vinko Srhoja) kao i istaknuti povjesničari umjetnosti vezani uz Hvar ( ravnateljica Muzeja moderne umjetnosti Biserka Rautar- Plančić i likovni kritičar Tonko Maroević ).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.