Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

ZAPISANO NA VODI

Izložba u izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti uz 17. muzejsku edukativnu akciju VODA koju organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva (HMD)

Izložbom u izložbi – usred postava Zbirki u pokretu kustosa Nade Beroš i Tihomira Milovca – htjeli smo još jednom pokazati kako postav MSU-a nije stalan, nego se neprestano mijenja i teče. Tom dojmu kretanja pomažu i „vodeni radovi“, koje smo ovom prigodom posebno naglasili morsko-plavim samostojećim legendama. To su radovi umjetnika različitih generacija i izričaja poput Ivana Kožarića (Isječak rijeke), Dalibora Martinisa (Krugovi između površina; New York, New York), Magdalene Pederin (Bunar), Vanje Radauša (Decalcomanie), Marka Tadića (I Speak True Things) i Miroslawa Balke (Oči pročišćenja). Intrigantan „muzejski kontejner“ dodatno smo napunili s još pet novih radova uključenih u postav Zbirke u pokretu. To su video i filmski radovi Ivana Ladislava Galete (Zagrebački akvarel; Water pulu 1869-1896, videoinstalacija Ksenije Turčić (Sunt lacrimae rerum?) te videoradovi Tanje Dabo i Dana Okija.
Upravo za ovu izložbu, umjetnica Ksenija Turčić donirala je MSU-u videoinstalaciju Sunt lacrimae rerum? /Jesu li suze stvari? za Zbirku medijske umjetnosti MSU-a.

Umjetnici: Miroslaw Balka, Tanja Dabo, Ivan Ladislav Galeta, Ivan Kožarić, Dalibor Martinis, Dan Oki, Magdalena Pederin, Vanja Radauš, Marko Tadić i Ksenija Turčić
Kustosica: Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela

„Rijeka Sava, jezero Bundek i bazen Utrina prepoznatljivo su vodeno okruženje Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. Na vodu nailazimo i u izložbenim dvoranama Muzeja. Mnoga djela modernih i suvremenih umjetnika, naime, izrađena su od neobičnih materijala, čak i kad govore o starim temama odavno prisutnima u povijesti umjetnosti. Za neka od njih mogli bismo kazati da su „zapisana na vodi“, načinjena od nestalne elektroničke slike, koja treperi pred našim očima i ne mari da postane „trajnija od mjedi“. Možda zato što znaju da voda pamti!
Pozivamo vas da u postavu MSU-a otkrijete desetak djela hrvatskih i stranih umjetnika koji povezuju temu vode s novim i starim tehnikama, videom i filmom, akvarelom i crtežom, skulpturom i instalacijom, a govore o putovanju oceanom, o odmoru i uživanju, o ritualnom značenju vode, o bunaru u kojem tek slutimo vodu, o vodi koja omogućuje razgovor ronilaca znakovnim jezikom, o začudnom vodenom slapu koji se opire smeću i ljudskom nemaru... I stvorite svoj „vodeni put“ kroz Zbirke u pokretu.“ Iz Radne bilježnice

UZ IZLOŽBU ZAPISANO NA VODI OD 2. 5. DO 18. 5. 2012.

Otvorenje izložbe: 2. 5. 2012. u 17 sati

VODSTVA

Srijeda, 2. 5. 2012. u 17.30, nakon otvorenja izložbe kustosica i autorica izložbe Zapisano na vodi, Nada Beroš, zajedno sa zainteresiranim posjetiteljima zaplivat će „slobodnim stilom“ kroz dvanaest „vodenih“ radova. Za grupe posjetitelja, uz prethodnu najavu, organiziramo svakodnevna vodstva stalnim postavom s naglaskom na radovima s izložbe Zapisano na vodi. Svi stilovi su dobrodošli i dopušteni! Kontakt: eduakcija@msu.hr

SUSRETI S UMJETNICIMA

Četvrtak, 3. 5. u 17 sati, umjetnica Ksenija Turčić govori o svojoj videoinstalaciji Sunt lacrimae rerum? / Jesu li suze stvari? Ponesite za svaki slučaj papirne rupčiće!

Srijeda, 9. 5. u 17 sati, umjetnik „vodenog rukopisa“ Dalibor Martinis govori o svojim radovima New York, New York i Krugovi između površina te o svojoj fascinaciji vodom. Dobro će vam doći ronilačko odijelo.

Srijeda, 16. 5. 2012. u 17 sati, umjetnik Ivan Ladislav Galeta podijelit će s nama tajnu vezu s vodom i upoznati nas sa zagonetnim filmom Water pulu i videom Zagrebački akvarel, uz još poneko tekuće iznenađenje.

RADIONICE SUBOTOM

Subota, 5. 5. 2012. od 13 do 15 sati, radionica za djecu od 7 do 12 godina Životnjsko carstvo pod vodom, kraj vode, na vodi, iznad vode... Kakvih će tu sve čudnih bića biti!
Voditeljica: Tea Janković, dizajnerica i scenografkinja. Potrebne su prijave na e-mail: eduakcija@msu.hr

Subota, 12. 5. 2012. od 13 do 15 sati radionica za djecu od 12 do 15 godina Vodeni instrumenti – kako to zvuči? Ksilofoni, bubnjevi, orgulje...sve to možemo sami napraviti uz pomoć vode i mašte.
Voditeljice: Morana Matković, Petra Böhm i Marijeta Karlović, kustosice-pripravnice MSU-a. Potrebne su prijave na e-mail: eduakcija@msu.hr

IZLOŽBA O VODI U ŠKOLICI Radove nastale u našim i vašim radionicma o vodi izložit ćemo u Školici, od 2. 5. do 18. 5. 2012. A možda i duže, ako ne promijene svoja agregatna stanja.
Na vaš zahtjev tijekom tjedna organiziramo radionice za školsku djecu u terminu od 11 do 16 sati. Kontaktirajte nas na e-mail: eduakcija@msu.hr

ZAHVALJUJEMO NA SUDJELOVANJU I VESELIMO SE SVAKOM VAŠEM RADU I OTKRIĆU O VODI!


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.