Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Video Vortex 8 – kultura, umjetnost i politika online videa

Međunarodna konferencija, 17.–19. 5. 2012.

Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna najava.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji sa splitskom udrugom Kazimir te Institutom mrežnih kultura iz Amsterdama organizator je i domaćin međunarodne konferencije teoretičara, umjetnika i eksperata za nove medije posebno za online video okupljenih u mreži pod nazivom Video Vortex. Riječ je o platformi koja se bavi novijim fenomenom uvelike prisutnom na internetu (Vimeo, YouTube, Facebook).

Pokretne slike (film/video) i internet u procesu su definiranja međusobnih dinamičnih i kreativnih odnosa te će se konferencija fokusirati na sadržaj promjena u suvremenoj umjetnosti i filmu, ali i širim kulturnim, društvenim i tehnološkim poljima.

Pokretač mreže je svjetski uvaženi teoretičar novih medija Geert Lovink iz Instituta mrežnih kultura iz Amsterdama, a prijašnje konferencije održane su u Bruxellsu, Amsterdamu, Ankari, Splitu i drugim gradovima. Zagrebačka konferencija značajna je prekretnica jer prvi put ima podršku velike muzejske institucije kao što je MSU. Nakon Zagreba, konferencije će se održati u Berlinu, New Yorku te u Parizu.

U radu konferencije sudjelovat će tridesetak govornika podijeljenih u šest panela pod nazivom: Suvremena umjetnosti i online video, Teorijski diskurs o pomaku u digitalne pokretne slike, Društvene mreže i online video u regiji, Perspektive online kina, Tehnološki aspekti i razvoj online videa te Umjetnička istraživanja online videa.

Sudionici konferencije:

Seumas Coutts, Annelies Termeer, Sabina Salamon, Laurence Rickelts, Bojana Romić, Ryszard W. Kluszczynski, Andreas Treske, Dagan Coen, Janos Sugar, Peter Perg, Damir Nikšić, Sandra Sterle, Gabriel Menotti, Jan Simons, Nina Koll, Miklos Peternak, Dalibor Martinis, Natalie Bookchin, Annie Abrahams, Maartin Brinkerink, Miha Colner, Richard Vickers.

Izložba, 17.-27. 5. 2012:

Paralelno uz konferenciju održat će se izložba s djelima nastala kroz participativne procese na internetskim mrežama odnosno kao autorski video priređen za online distribuciju: Liu Wei, Perry Bard, Flag metamorphosis, Janos Sugar, Sandra Sterle, Natalie Bookschin, Dalibor Martinis, Damir Nikšić, Annie Abrahams.

Kustos: Tihomir Milovac.

Dio izložbe su kustoski odabiri online videa trenutno dostupnih na mrežama s težištem na korištenje internetskih mreža za distribuciju aktivističkog sadržaja u formi video zapisa.

Kustosi izbornici online videa: Vera Tollman, Sarah Kesenne, Christiane Paul, Perry Bard, Brian Willems, Hebert Patrick & Alexandra Juhasz.

Voditelji panela: Geert Lovink, Tihomir Milovac, Petar Milat, Brian Willems, Dan Oki, William Linn.

Kontakt: MSU, Tihomir Milovac, tihomir.milovac@msu.hr; Udruga KAZIMIR: Dani Oki, danoki@xs4all.nl

Video Vortex 8 – kultura, umjetnost i politika online videa

Raspored događanja

četvrtak, 17. 5. 2012.

18.00– riječ dobrodošlice predstavnika MSU-a, udrugeKazimir iINC-a

18.30– otvorenje izložbe u NO galeriji

20.00– program u Dvorani Gorgona, UPLOAD CINEMA; Dagan Coen (Amsterdam)

petak, 18. 5. 2012.

10.00-11.30– panel: Suvremena umjetnosti i online video

Moderator: Tihomir Milovac

Sudjeluju: Sabina Salamon (Rijeka),Seumas Coutts(Berlin), Andreas Treske(Izmir)

12.00-13.30– panel: Teorijski diskurs o pomaku u digitalne pokretne slike

Moderator: Geert Lovink

Sudjeluju: Laurence Rickels (Karlsruhe), Bojana Romić (Beograd), Riczhard Kluszchinsky (Varšava)

14.30-16.30– Društvene mreže i online video u regiji

Moderator: Petar Milat

Sudjeluju: Aleksandra Sekulić(Beograd), Janos Sugar (Budimpešta),Peter Purg(Ljubljana),Sandra Sterle (Split),Damir Nikšić (Sarajevo)

subota, 19. 5. 2012.

10.00-11.30 – panel: Perspektive online kina

Moderator: Brian Willems

Sudjeluju: Annelies Termeer (Amsterdam), Miklos Peternak (Budimpešta), Jan Simons (Amsterdam)

12.00-13.30 – Umjetnici govore o vlastitom radu i istraživanju online videa

Moderator: Dan Oki

Sudjeluju: Natalie Bookchin (Los Angeles), Annie Abrahams (Paris), Dalibor Martinis (Zagreb)

14.30- 16.00 – Tehnološki aspekti i razvoj online videa

Moderator: William Linn

Sudjeluju: Maarten Brinkerink (Amsterdam), Miha Colner (Ljubljana), Gabriel Menotti (London)

16.00-16.30– završna rasprava

O izložbi

Izložbu u No galeriji čine dva komplementarna dijela. Prvi se sastoji od prezentacije kroz galerijsku formu video instalacija i projekcija, a drugi kroz „play listu“ na ekranima, kao jednokanalni prikaz, najsličniji načinu kako se „jedan na jedan“ najčešće susrećemo s online videom. U oba slučaja kustoski izbori videa usmjereni su na različite stvaralačke postupke vezane uz fenomen online videa te na različite fokuse onih koji video postavljaju na mrežu. Tako je, na primjer, važan postupak uporabe video građe pronađene na „zajedničkim video stranicama“ („video sharing sites“) YouTube ili Vimeo i potom korištene za stvaranje novog autorskog videa, ili pak postupak u kojem se „zajedničke stranice“ služe kao komunikacijski prostor za „dijeljenje zajedništva“ („sharing community“), što je slučaj pri participativnom umjetničkom, ali i društvenom i političkom aktivizmu. Također, prisutna je i video građa nastala kao dokumentarna zabilješka nekog događaja, osobnog ili javnog, spektakularnog ili naizgled nevažnog. Zajednički nazivnik odabranim video radovima, bilo da su individualna ili kolektivna djela, predstavljen u ta dva dijela izložbe, kritični su komentari recentnih društvenih zbivanja u trenucima raslojavanja.

Ti radovi predstavljaju različite oblike online videa, uzimajući u obzir da je polje takvog djelovanja doista sve veće, gotovo neiscrpno i pruža, u strateškom smislu uređivanja i recepcije, bezbroj mogućnosti. Premda se tek naziru potencijali u plasmanu i uporabi online videa, možemo govoriti o njegovoj kultiviranosti, ponajprije o prostoru interneta kao komunikacijskog prostora i prostora zajedništva, prostora razmjene kulturnih, političkih, ali i umjetničkih ideja. U tom smislu isto tako sve zanimljivi postaju načini kako se video plasira online, izvan galerijskih, ambijentalnih prezentacija, odnosno jednokanalnih kino projekcija. Jedan od najzanimljivijih oblika zasigurno su participatorske strategije, suradničke akcije koje su najčešće potaknute, generirane iz radionica umjetnika, ali i neumjetnika, a uključuju prostor zajedništva kao prostor kreativnosti, bilo da se radi o zabavljačkom ili pak o aktivističkom sadržaju.

Online video, kao nedjeljivi dio interneta, posljednjih je godina odigrao značajnu ulogu kao komunikacijsko sredstvo i to posebno u aktivističkim mrežama koje su poticale prosvjede u različitim dijelovima svijeta, od kojih su neki završili revolucijom kao u slučaju Egipta. Druga važna uloga jest u različitim oblicima „okupiranja“ javnih prostora ili institucija pri pokušaju plasiranja novih oblika zajedničkog političkog odlučivanja u formi „neposredne demokracije“. Vidjelo se to pri protestima studenata na sveučilištima u Francuskoj, kod nas na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom i na globalno važnim prosvjedima Occupy Wall Street u New Yorku. U svim tim slučajevima internetski prostor „zajedničkih video stranica“, tj. online „video zajednica“ („video sharing communities“) poslužio je kao mjesto razmjene informacija video zapisima koje su postavljali akteri zbivanja, tzv. „obični ljudi“ bez velikih medijskih vještina, ali s idejom da izraze kritičan stav o društvu i svijetu oko sebe. Propituje se i kritizira model postojeće demokracije i neoliberalne ekonomije, prostori etičkih i fizičkih sloboda te ljudskih prava.

Za online video karakteristična je snimka učinjena uglavnom neprofesionalnom opremom, mobitelom, kompjuterskom kamerom, fotografskim aparatom u video formatu i sl., a montaža je uglavnom jednostavna i svedena na narativne cjeline (sekvence).

Internetski je prostor danas prepun, ponekad i zagušen, videima najrazličitijih sadržaja, od bezazlenih obiteljskih zapisa, snimki kućnih ljubimaca ili autosnimanja različitih virtualnih protagonista i vlogera, preko dokumentiranja svih vrsta katastrofa i ljudskih nesreća, pa do pornografije i konzumerističkog oglašavanja, glazbenih spotova, dokumentarnih i igranih filmova, kao i svih vrsta životnih savjeta. Ta raznolikost upućuje na zaključak da se online video razvija kao (sub)kultura koja se temelji na konceptima što računaju na nearbitrarna ograničenja – suprotna postojećim vrijednosnim sustavima konvencionalnih kultura i tako ostvaruje prostor novih oblika individualnih i društvenih sloboda te postaje iznimno važan oblikovatelj internetske stvarnosti.

Tihomir Milovac

Konferencija i izložba realizirani sredstvima Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba i sredstvima Turističke zajednice Grada Zagreba.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.