Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2012.

Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja
ULAZ JE SLOBODAN ZA SVE IZLOŽBE I PROGRAME!

Program se odvija pod zajedničkim nazivom MUZEJI U SVIJETU PROMJENA, a tematizira nužnost inovativnog razvoja institucija u vremenu koje dolazi, razmatra ulogu muzeja u društvu, načine na koje se koriste potencijalima baštine, te kakav je njihov odnos prema održivosti, inovacijama i novim medijima.

Tema: MUZEJI I ODRŽIVOST OKOLIŠA

U programu vezanom uz temu Muzeji i održivost okoliša posjetiteljima smo priredili cjelodnevna zbivanja na dvije zagrebačke lokacije – u Muzeju suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu i u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter na Vrhovcu.

MUZEJSKA EDUKATIVNA AKCIJA „VODA“
Ove je godine Muzej suvremene umjetnosti koordinator edukativne akcije Hrvatskog muzejskog društva namijenjenoj mlađoj muzejskoj publici (djeci i mladima). To je već 17. akcija po redu koja je sastavni dio šireg programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u trajanju od 2.5. do 18.5. s raznovrsnim programima koji ove godine prezentiraju temu „Voda“.

Autorica programa Muzejske edukativna akcije „Voda“: Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela MSU
Suradnice: Petra Boehm, Marijeta Karlović i Morana Matković

Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, Vrhovec 38, Zagreb od 11 do 19 sati
Tijekom cijelog dana posjetitelji će moći razgledati stalni postav umjetničkih radova Vjeceslava Richtera uz eksperimentalnu zvučnu instalaciju iz ciklusa Zvukopis „Zagreb grad na vodi“. Pored toga, u parku skulptura bit će predstavljeni interaktivni radovi naših malih posjetitelja i sudionika kreativnih radionica „Na granici mogućeg i nemogućeg“ održanih u okviru 17. edukativne akcije Voda, u kojima su povezivana područja likovnosti, zvuka i glazbe. Radionice su održane u suradnji sa Centrom za kulturu i film August Cesarec.

Autorice radionica: Lana Gospodnetić, Ksenija Filipović
Autori Zvukopisa: Ivana Market, Maro Market, Srđan Nogić
Voditeljica programa: Vesna Meštrić, kustosica Zbirke Richter

Tema: MUZEJI I NOVI MEDIJI

Digitalna knjižnica MSU
, prostor muzejskog caféa u prizemlju, u 15 sati
Kroz 30-minutnu prezentaciju posjetitelji će se usmjeriti na raznovrsne mogućnosti korištenja digitalnih resursa na web stranicama MSU, portalu „Digitizing ideas“ te na edukativnim točkama smještenim u stalnom postavu. Uz to, bit će riječi i o obradi i pripremi same građe. Uz muzejske kataloge, koji su već neko vrijeme dostupni na stranicama MSU, posebna će se pažnja posvetiti građi zastupljenoj na portalu Digitizing ideas i edukativnom segmentu portala.
Usklopu predavanja biti će predstavljen i edukativni segment projekta Digitizing ideas namijenjen srednjoškolcima Ovo nije moj svijet. Njime se želio naglasiti ponekad zanemareni element igre koji, u digitalnom kontekstu, može dati i dodatnu svježinu u otkrivanju priča iz arhiva.

Autorica projekta: Jasna Jakšić, voditeljica knjižnice
Autorice edukativne web igre „Ovo nije moj svijet“: Marijeta Karlović i Bella Rupena


Uz navedeni program vezan uz obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, pozivamo posjetitelje da saznaju više o našim projektima:

„L'amour du risque/Ljubav prema riziku“ , međunarodna izložba (24.4.-17.6.)
Izložba predstavlja umjetnička djela iz zbirki čak petnaest francuskih regionalnih Muzeja suvremene umjetnosti (FRAC), a na 1500 kvadratnih metara zastupljeno je trideset i četiri umjetnika međunarodne umjetničke scene. S obzirom da se kolekcije FRAC-a po prvi put predstavljaju hrvatskoj publici, željeli smo napraviti iskorak te direktno predstaviti umjetnike koji izlažu. Stoga se preko Facebook stranice MSU-a počevši od otvaranja izložbe, svaka 2 dana predstavlja po jedan umjetnik s izložbe u cilju boljeg upoznavanja publike sa svakim umjetnikom i njegovim opusom ponaosob.
Kustosica izložbe: Leila Topić, ko-kustosi Pascal Neveux i Emmanuel Latreill (Platforma)

Izložbu prati i predstavljanje umjetnika preko Facebook stranice MSU-a tijekom trajanja izložbe.
Stručno vodstvo po izložbi je u 18 sati.

Video Vortex 8, međunarodna konferencija i izložba, Dvorana Gorgona i No Galerija (17.5.-19.5)
U suradnji sa splitskom udrugom Kazimir te Institutom mrežnih kultura iz Amsterdama MSU je organizator i domaćin međunarodne konferencije teoretičara, umjetnika i eksperata za nove medije posebno za online video okupljenih u kulturnu mrežu pod nazivom Video Vortex. Radi se o novijem fenomenu koji se odnedavno intenzivirao na internetskim mrežama (Vimeo, YouTube, Facebook...). Kako su pokretne slike (film/video) i internet u procesu definiranja međusobnih dinamičkih i kreativnih odnosa, konferencija će se fokusirati na sadržaj promjena u suvremenoj umjetnosti i filmu, ali i na širim kulturnim, društvenim i tehnološkim poljima. Paralelno uz konferenciju održava se izložba s djelima nastala kroz participativne procese na internetskim mrežama odnosno kao autorski video priređen upravo za online distribuciju.
Kustos projekta: Tihomir Milovac, muzejski savjetnik

Ulaz na sve programe i izložbe 18. svibnja je slobodan.
Radno vrijeme muzeja: 11-20 sati (trajanje programa na Južnom platou do 22 sata)
Koordinatorica projekta: Ivana Kancir, voditeljica AV odjela
Dodatne obavijesti: ivana.kancir@msu.hr, nada.beroš@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.