Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

EDUAKCIJA uz izložbu LJUBAV PREMA RIZIKU

Edukativni programi uz izložbu ''Ljubav prema riziku'' u Muzeju suvremene umjetnosti

24.4.2012.
u 21 sat, prostor izložbe ''Ljubav prema riziku''
Performans peteročlane francuske plesne skupine “Les Gens d'Uterpan“ koja će razmjenjivanjem tjelesnih tekućina, provocirati posjetitelje. Riječ je o izvedbenom projektu u kojem petero plesača propituje granice ljudskoga tijela, kao i metode izvođenja te interpretiranja plesne umjetnosti, povezujući se međusobno neprekinutom niti sline.

25.4.2012.

VEČER S ORLAN

u 20 sati, u Dvorani Gorgona

ORLAN za sebe kaže da je prva umjetnica koja je koristila estetske operacije kao medij. Njezin je najprovokativniji projekt niz dokumentiranih estetskih operacija kojima je mijenjala vlastiti izgled ne bi li što više nalikovala povijesnim umjetničkim idealima ljepote. Tako se ORLAN podvrgla operaciji da bi imala bradu Botticellijeve Venere, nos Psihe Jean-Léona Gérômea, usne Boucherove Europe, oči Diane kako su ih slikali sljedbenici fontenbloške škole te čelo Da Vincijeve Mona Lize. O svojim projektima autorica će tijekom ''Večeri s ORLAN'' razgovarati s teoretičarima, umjetnicima i publikom.

5.5.2012.

ŠETNJA S FRANCISOM ALŸSOM

u 17 sati, prostor izložbe ''Ljubav prema riziku''

U subotu 5. svibnja 2012. „prošećite“ djelima belgijskog multimedijalnog umjetnika Francisa Alÿsa, arhitekta i kolekcionara urbanih legendi, ikona i kolektivnih iskustava svjetskih metropola, od New Mexica preko New Yorka do Londona predstavljenog na izložbi L'Amour du Risque. O tome kako je tijekom 20 godina svoga djelovanja na umjetničkoj sceni, kroz brojne akcije i intervencije u urbanom okolišu, propitujući umjetnička, kulturna, socijalna i politička pitanja, stekao titulu nepogrešivog flâneura suvremenoga doba govorit će kustosica Ivana Janković.

17.5.2012.

LE ZBOR: Obilježavanje Dana borbe protiv homofobije

u 17 sati, prostor izložbe ''Ljubav prema riziku''

Dan borbe protiv homofobije jest borba protiv svake vrste diskriminacije, a posebno protiv diskriminacije LGBT osoba. Svjetska zdravstvena organizacija izbrisala je homoseksualnost s liste mentalnih poremećaja 17. svibnja 1990. godine pa je stoga taj datum odabran za obilježavanje borbe protiv homofobije. Le Zbor će ove godine obilježiti Dan borbe protiv homofobije u Muzeju suvremene umjetnosti nastupom i interaktivnim susretom s publikom i medijima. Izložba „Ljubav prema riziku“ svojim provokativnim i subverzivnim radovima internacionalnih umjetnika koji pomiču granice suvremenog umjetničkog izričaja i promiču rizik kao oblik umjetnosti i življenja pokazala se poticajnim okruženjem za obilježavanje ovogodišnjeg Dana borbe protiv homofobije. Le Zbor spaja amaterizam, aktivizam i umjetnost . Djelujući u polju rizika, obilato se koristi mainstream produktima i na taj način djeluje subverzivno. U kontekstu rizika to znači preuzeti na sebe etiketu manjine i tako primjerom pozvati na prihvaćenje suživota različitih i priznavanje prava na slobodu svih pojedinaca bez obzira na rodnu i spolnu orijentaciju. Takve rizike bismo svi morali naučiti prihvatiti.

18.5.2012.

VODSTVO PO IZLOŽBI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

Vodi: kustosica izložbe Leila Topić

Svi programi toga dana su besplatni za posjetitelje.

19.5.2012.

RADIONICA: Karakterne naočale

od 13 do 15 sati, Školica

Dob djece: 5 – 12 godina

Na kreativnoj radionici svako će dijete uz pomoć voditeljice osmisliti i nacrtati naočale koje će naglasiti neku njegovu osobinu ili mu dodati onu koja nedostaje. Nacrtana ideja se prenosi na kolaž, izrezuje se i stvaraju se karakterne naočale. Radionica je inspirirana radovima Natashe Lesueur sa izložbe „Ljubav prema riziku“.

Voditeljica: Tea Janković, dizajnerica i scenografkinja. Potrebne su prijave na e-mail: eduakcija@msu.hr najkasnije do petka u 16 sati

19.5.2012.

Predstavljanje umjetnika: AERNOUT MIK

u 17 sati, prostor izložbe ''Ljubav prema riziku''

Međunarodno poznate instalacije Aernouta Mika (rođen 1961. u Gröningenu, u Nizozemskoj, živi i radi u Amsterdamu) uglavnom se sastoje od trodimenzionalnih elemenata, stvarnih ljudi i filmskih projekcija ne bi li stvorio ugođaj što poziva posjetitelje na sudjelovanje u hotimice nedefiniranoj atmosferi, na granici jave i sna. U svoje video i filmske instalacije uključuje i arhitektonske elemente da naglasi jaz između filmski stvorenog i stvarnog, izložbenog prostora. I dok je u klasičnom filmskom iskustvu gledatelj prisutan duhom i maštom, u Mikovim instalacijama posjetitelj osvještava vlastito tijelo, prostor što ga okružuje te druge posjetitelje. Kustosica izložbe Leila Topić govorit će o dvije instalacije predstavljene unutar ove izložbe: ''Flock'' i '' 3 laughing 4 crying''.

23.5.2012.

ZNANJE JE UŽITAK – program za učenike srednjih škola

Dvorana Gorgona

Rizična ljubav nije isto što i ljubav prema riziku, kako glasi naslov najnovije izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti. Suvremeni svijet bombardiran je pojmom užitka koji nam se nudi na svakom koraku i koji je ultimativan u svemu – u prehrani, odijevanju, umjetnosti, seksualnom životu... S druge strane medalje je znanje, za koje čini se više ne vrijedi ona filozofska misao „znanje je moć“. Znanje je pojam na koji upravo mladi često puta reagiraju s cinizmom, pokazujući kako je svijet odraslih taj koji je znanje postavio nisko na ljestvici poželjnih vrijednosti.

Tijekom trajanja izložbe Ljubav prema riziku, edukativni projekt „Znanje je užitak“ gostovat će u Muzeju suvremene umjetnosti, gdje ćemo na vaš zahtjev organizirati predavanja i razgovore o spolno odgovornom ponašanju mladih i prevenciji bolesti poput HPV-a, koja najviše pogađa upravo populaciju mladih. Projekt „Znanje je užitak“ bavi se temom spolno odgovornog ponašanja i prevencije nasilja i ovisnosti mladih. Započet je prije četiri godine i do sada je realiziran u mnogim školama u Hrvatskoj, a širi se i na regiju. Projekt je osmislio i vodi ga dr.sc. Dubravko Lepušić, ginekolog iz KBC Sestara Milosrdnica u Zagrebu, pod pokroviteljstvom i podrškom resornih Ministarstava, obrazovanja i zdravstva.

26.5.2012.

RADIONICA: Ravnoteža

od 13 do 15 sati, Školica

Dob djece: 5 – 12 godina

Kreativna radionica je osmišljena da potakne djecu na razmišljanje što znači ravnoteža, a objašnjena koja smisle pretvorit će u ravnotežu u likovnom smislu. Mogu se odlučiti za grupni ili individualni rad te koje elemente žele povezati u instalaciju u kojoj mogu koristiti i svoje tijelo. Radionica je inspirirana „privremenim skulpturama“ Erwina Wurma sa izložbe „Ljubav prema riziku“.

Voditeljica: Tea Janković, dizajnerica i scenografkinja. Potrebne su prijave na e-mail: eduakcija@msu.hr najkasnije do petka u 16 sati

27.5.2012.

Predstavljanje umjetnika: ERWIN WURM

u 17 sati, prostor izložbe ''Ljubav prema riziku''

Od kraja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća Wurm je razvio dugovječan rad naslovljen "One Minute Sculptures" (Jednominutne skulpture) u kojima sebi ili svojim modelima nameće neuobičajene odnose sa svakodnevnim predmetima zahtijevajući preispitivanje onoga što se smatra skulpturom. O jednominutnim skulpturama i njihovoj popularnosti i izvan svijeta suvremene umjetnosti govorit će nam kustosica Kristina Bonjeković Stojković.

2.6.2012.

RADIONICA: Metamorfoze

od 13 do 15 sati, Školica

Dob djece: 9 – 15 godina

Kreativna radionica je osmišljena da potakne djecu na promatranje vlastitog lica kao umjetničkog djela, ali i lica neke druge osobe. Sudionici radionice će fotografirati svoja lica, zatim izrezati dijelove svoga lica i stvoriti svoje novo lice tehnikom kolaža kao vlastiti umjetnički rad. Radionica je osmišljena prema radovima umjetnice ORLAN čiji se radovi nalaze na izložbi „Ljubav prema riziku“. Voditeljica: Morana Matković. Potrebno je najaviti se na mail adresu eduakcija@msu.hr do petka 1.6. u 16 sati.

6.6.2012.

Predstavljanje umjetnika: BAS JAN ADER

U 17 sati, prostor izložbe ''Ljubav prema riziku''

Kustos Vladimir Čajkovac govorit će o zanimljivom i pomalo humorističnom nizozemsko-kalifornijskom umjetniku Bas Jan Aderu (1942.) koji je posljednji put viđen 1975. kada se otisnuo na Atlantski ocean da nastavi umjetničku akciju „In Sarch of Miraculous“ (U potrazi za čudima). Iza sebe je ostavio obujmom skroman, ali nevjerojatno značajan opus koji i nakon više od trideset godina od njegova nestanka utječe na nove naraštaje umjetnika.

15.6.2012.

u 17 sati, izložba ''Ljubav prema riziku''

Vodstvo izložbom za populaciju starije životne dobi, program 60+

Vodstvo: Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela

15.6.2012.

u 18 sati, Dvorana Gorgona

ZIMZELENI FILMSKI KLUB: Imamo papu, Kino Metropolis

Muzej suvremene umjetnosti nastavlja program Zimzeleni filmski klub u kojem za sve umirovljenike i osobe s invaliditetom svaki mjesec organizira posebnu projekciju filma i posjet izložbi za samo 10 kn.

''Imamo papu'' (Habemus Papam; 2011.);102' akcija, komedija, satira

Režija:Nanni Moretti

Uloge: Michel Piccoli, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa

Scenarij: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Federica Pontremoli

Nakon smrti Pape, Vijeće kardinala sastalo se da izabere njegovog nasljednika. Odabrali su kardinala za kojeg je to, izgleda, prevelik teret. Je li u pitanju anksioznost? Je li depresija? Da li on sebe smatra nekompetentnim?Vjernici čekaju da se novi Papa pojavi na balkonu iznad Trga Svetog Petra. Cijeli svijet je na iglama, dok u Vatikanu pokušavaju izaći iz krize, a papa posjećuje psihoterapeuta.

16.6. 2012.

RADIONICA: Privremene skulpture

od 13 do 15 sati, Školica

Dob djece: 6 – 12 godina

Kreativna radionica osmišljena prema radu umjetnika Erwina Wruma. Poigravamo se s tijelom i različitim rekvizitima dovodeći se u komične situacije koje traju tek sekundu, no zabilježavamo ih zauvijek fotografijom poput umjetnika. Voditeljica: Marijeta Karlović.

Potrebno je najaviti se na mail adresu eduakcija@msu.hr do petka 15.6. u 16 sati.

Autori Eduakcije uz izložbu ''Ljubav prema riziku'':

Nada Beroš, Vladimir Čajkovac, Morana Matković i Marijeta Karlović


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.