Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2012.

Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja
ULAZ JE SLOBODAN ZA SVE IZLOŽBE I PROGRAME!

Program se odvija pod zajedničkim nazivom MUZEJI U SVIJETU PROMJENA, a tematizira nužnost inovativnog razvoja institucija u vremenu koje dolazi, razmatra ulogu muzeja u društvu, načine na koje se koriste potencijalima baštine, te kakav je njihov odnos prema održivosti, inovacijama i novim medijima.

Tema: MUZEJI I ODRŽIVOST OKOLIŠA

U programu vezanom uz temu Muzeji i održivost okoliša posjetiteljima smo priredili cjelodnevna zbivanja na dvije zagrebačke lokacije – u Muzeju suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu i u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter na Vrhovcu.

MUZEJSKA EDUKATIVNA AKCIJA „VODA“
Ove je godine Muzej suvremene umjetnosti koordinator edukativne akcije Hrvatskog muzejskog društva namijenjenoj mlađoj muzejskoj publici (djeci i mladima). To je već 17. akcija po redu koja je sastavni dio šireg programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u trajanju od 2.5. do 18.5. s raznovrsnim programima koji ove godine prezentiraju temu „Voda“.

Autorica programa Muzejske edukativna akcije „Voda“: Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela MSU
Suradnice: Petra Boehm, Marijeta Karlović i Morana Matković

Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, Vrhovec 38, Zagreb od 11 do 19 sati
Tijekom cijelog dana posjetitelji će moći razgledati stalni postav umjetničkih radova Vjeceslava Richtera uz eksperimentalnu zvučnu instalaciju iz ciklusa Zvukopis „Zagreb grad na vodi“. Pored toga, u parku skulptura bit će predstavljeni interaktivni radovi naših malih posjetitelja i sudionika kreativnih radionica „Na granici mogućeg i nemogućeg“ održanih u okviru 17. edukativne akcije Voda, u kojima su povezivana područja likovnosti, zvuka i glazbe. Radionice su održane u suradnji sa Centrom za kulturu i film August Cesarec.

Autorice radionica: Lana Gospodnetić, Ksenija Filipović
Autori Zvukopisa: Ivana Market, Maro Market, Srđan Nogić
Voditeljica programa: Vesna Meštrić, kustosica Zbirke Richter

Tema: MUZEJI I NOVI MEDIJI

Digitalna knjižnica MSU
, prostor muzejskog caféa u prizemlju, u 15 sati
Kroz 30-minutnu prezentaciju posjetitelji će se usmjeriti na raznovrsne mogućnosti korištenja digitalnih resursa na web stranicama MSU, portalu „Digitizing ideas“ te na edukativnim točkama smještenim u stalnom postavu. Uz to, bit će riječi i o obradi i pripremi same građe. Uz muzejske kataloge, koji su već neko vrijeme dostupni na stranicama MSU, posebna će se pažnja posvetiti građi zastupljenoj na portalu Digitizing ideas i edukativnom segmentu portala.
Usklopu predavanja biti će predstavljen i edukativni segment projekta Digitizing ideas namijenjen srednjoškolcima Ovo nije moj svijet. Njime se želio naglasiti ponekad zanemareni element igre koji, u digitalnom kontekstu, može dati i dodatnu svježinu u otkrivanju priča iz arhiva.

Autorica projekta: Jasna Jakšić, voditeljica knjižnice
Autorice edukativne web igre „Ovo nije moj svijet“: Marijeta Karlović i Bella Rupena


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.