Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Uspješan Međunarodni dan muzeja

Hvala svima koji ste nas posjetili na Međunarodni dan muzeja kada je MSU bio domaćin velike edukativne akcije VODA u kojoj je sudjelovalo 55 muzeja iz 27 hrvatskih gradova!

Jedan od naših malenih sudionika kreativnih radionica organiziranih uz 17. muzejsku edukativnu akciju kojoj je tema bila voda, a kojoj je MSU bio domaćin, uz svoj je crtež snagatora napisao i slogan: „Voda je piće što jača mišiće!“

No, vodom smo jačali i duh jer je razvrstan i bogat program privukao 975 posjetitelja. Najuporniji su proveli dan od jutra do kasnih sati u Muzeju dočekavši teleskope što su ih donijeli članovi astronomskog društva Beskraj i foruma portala www.zvjezdarnica.com. Usto, naš svemirski znalac, Ante Radonić, voditelj Planetarija Tehničkog muzeja sjajno nas je uputio u tajne vode i leda u svemiru. Prije toga oduševio nas je svirač Dubravko Lapaine na tradicionalnom aboridžinskom instrumentu didgeridoo. Kazalište lutaka LET očaralo je najmanje predstavom Kapljica i kamen, kao i mudri profesor Baltazar. Tri „potoka“ oslikala su djeca iz Društva Naša djeca Donja Stubica, zahvaljujući inicijativi Muzeja voda i voditelju Krešimiru Baueru u akciji MuZEjKO i potočić, a njihov 30-metarski rad trenutno krasi zid na ulazu u našu Školicu u kojoj je postavljena izložba dječjih radova Priče o vodi. Na izložbi su sudjelovala brojna djeca, među njima i djeca iz SOS Dječjeg sela Hrvatska, kao i iz Udruge Idem.

Cijeloga dana mnogi su koristili besplatan posjet izložbama Ljubav prema riziku, Video Vortex 8, Zapisano na vodi, Priče o vodi

JOŠ JEDNOM ZAHVALJUJEMO MALIM I VELIKIM IZVOĐAČIMA PROGRAMA NA BESPLATNOM SUDJELOVANJU, A POKROVITELJIMA I SPONZORIMA NA PODRŠCI.

Zapisano na vodi

Izložba u izložbi Zbirke u pokretu

Zbog interesa publike izložba je produljena do 17. lipnja 1012.

Izložbom u izložbi – usred postava Zbirki u pokretu kustosa Nade Beroš i Tihomira Milovca – htjeli smo još jednom pokazati kako postav MSU-a nije stalan, nego se neprestano mijenja i teče. Tom dojmu kretanja pomažu i „vodeni radovi“, koje smo ovom prigodom posebno naglasili morsko-plavim samostojećim legendama. To su radovi umjetnika različitih generacija i izričaja poput Ivana Kožarića (Isječak rijeke), Dalibora Martinisa (Krugovi između površina; New York, New York), Magdalene Pederin (Bunar), Vanje Radauša (Decalcomanie), Marka Tadića (I Speak True Things) i Mirosława Bałke (Oči pročišćenja). Intrigantan „muzejski kontejner“ dodatno smo napunili s još pet novih radova uključenih u postav Zbirke u pokretu. To su video i filmski radovi Ivana Ladislava Galete (Zagrebački akvarel; Water pulu 1869-1896, videoinstalacija Ksenije Turčić (Sunt lacrimae rerum?) te videoradovi Tanje Dabo i Dana Okija.

Upravo za ovu izložbu, umjetnica Ksenija Turčić donirala je MSU-u videoinstalaciju Sunt lacrimae rerum? /Jesu li suze stvari? za Zbirku medijske umjetnosti MSU-a.

Umjetnici:Mirosław Bałka, Tanja Dabo, Ivan Ladislav Galeta, Ivan Kožarić, Dalibor Martinis, Dan Oki, Magdalena Pederin, Vanja Radauš, Marko Tadić i Ksenija Turčić

Kustosica: Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.