Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje Brune Šimleše „Ljubav kao rizik“, 5. lipnja, u 18 sati, prostor izložbe "Ljubav prema riziku"

Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme!

Kupnjom ulaznice za izložbu „Ljubav prema riziku“ po cijeni od samo 10 kuna možete prisustvovati predavanju o ljubavi popularnog ljubavologa.

Kao dio popratnog programa uz izložbu, Bruno Šimleša, autor popularnih knjiga o ljubavi, održat će 5. lipnja 2012. predavanje pod naslovom „Ljubav kao rizik“.

„L'amour du risque /Ljubav prema riziku“ velika je međunarodna izložba kojoj je tematska okosnica rizik kao oblik umjetnosti, ali i življenja. Riječ je o umjetnicima koji pomiču granice suvremenog umjetničkog izričaja. Rizik je njihov odabir, ali rizik pokreće, inspirira, sablažnjava i šokira promatrača. Radovi tih umjetnika govore o tome kako je umjetnost posljednja oaza svjesnog i promišljenog rizika jer svakodnevni je život toliko neizvjestan da pribjegavamo svakoj sigurnosti, pa i iluzornoj. Riskiranje vlastitoga tijela pa čak i života u svrhu umjetničkoga izraza možda je najkontroverzniji aspekt izložbe.

A koliko riskiramo u ljubavi? Je li i sama ljubav rizik? I što je to uopće ljubav?

„Obično ljubavlju nazivamo sve snažne emocije upućene nekomu ili nečemu. Ako izgaramo za nekim, onda mislimo da je to ljubav. Ako ne možemo bez nekoga, mislimo da je to ljubav. Ako osjećamo da nas ta druga osoba upotpunjuje, mislimo da je to ljubav. Ako smo zaljubljeni, mislimo da je to ljubav. Sve to nije ljubav!

Ustručavate li se biti svoji u svom trenutačnom partnerskom odnosu? Ako niste iste sekunde odgovorili: 'Ne, naravno da ne. Želim li biti u istinskom ljubavnom odnosu, gluma nema smisla', onda niste u ljubavnom odnosu. Istinski ljubavni odnos možemo definirati i kroz poštivanje, lakoću komunikacije, leptiriće u gležnju, dodatnu ispunjenost već punog srca i brojne druge senzacije koje budi u nama, ali čini mi se da iskrenost najizravnije pogađa bit. Često kažemo: 'Želite li biti u vezi s nekim, nemojte biti apsolutno iskreni jer ćete tako vjerojatno otjerati svog partnera.' Možemo u nekakvoj Nicholsonovoj maniri reći da smatramo kako naši partneri ne mogu podnijeti istinu. Dakle, želite li biti u vezi, lažite i manipulirajte. Trudite se ostaviti neki dojam, trudite se impresionirati svog partnera, trudite se biti ono što mislite da on ili ona želi da budete. Želite li samo biti u vezi, svi ovi savjeti će vam itekako pomoći. Sad slijedi jedan golemi ALI. Ali, želite li biti u ljubavnoj vezi, onda je apsolutna iskrenost jedini mogući način. Znam, opet sam radikalan. Svjestan sam da je malo osoba spremno zadovoljiti taj uvjet, ali što se čeka? Kada dođete gore, nitko vas neće pitati za koga ste navijali, koliko ste cipela imali, koje ste poslovne uspjehe postigli, jeste li imali djecu ili jeste li imali svoju nekretninu… Pitat će vas jeste li voljeli? Jeste li živjeli punim plućima? Jeste li zdravo voljeli sebe, jeste li bili svjesni da vas posjedovanje nekretnina ne definira, jeste li bili svjesni da vam to daje neku vrijednost u očima površnih ljudi, ali da to nije bit života, jeste li bili autentični… Ma, zapravo se sve svodi na jedno jedino pitanje: koliko ste živjeli ljubav? Prema sebi, životu, partnerima, djeci, istini, promjenama, slobodi, strastima, obitelji…“

Bruno Šimleša (1979) autor je knjiga iz popularne psihologije. Dosad je objavio šest knjiga, a Škola života i Ljubavologija proteklih su godina bili među najprodavanijim publicističkim naslovima u Hrvatskoj. Urednik je duhovne literature u izdavačkoj kući VBZ i redovit gost na hrvatskim televizijskim i radijskim postajama. Oženjen je i otac male djevojčice te živi sretan, strastven i ispunjen život. Ljubavologija je već objavljena u dvije susjedne zemlje, a najavljena su i druga strana izdanja.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.