Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Projekcija dokumentarnog filma "Voda – esencija života"

I potom razgovor: „Je li voda nafta 21.stoljeća?“

od 18 do 20 sati, dvorana Gorgona, ulaz slobodan

Sudionici: Ivan Ladislav Galeta, multimedijski umjetnik, Tomislav Medak, teoretičar i aktivist i dr.sc. Nenad Raos, znanstveni savjetnik.

Razgovor moderira: Nada Beroš, viša kustosica

Nedavno su nas mediji bombardirali naslovima poput „Voda je nafta 21. stoljeća“, gledajući na problem vode u prvom redu kao na mogućnost neiscrpnog vrela bogaćenja.

Predstavljamo vam dokumentarac američke redateljice Irene Salina „Voda – esencija života“ (Flow: For Love of Water) iz 2008. koja tu problematiku propituje iz drugačijeg kuta.

Nagrađivani dokumentarac Irene Saline istražuje ono što stručnjaci smatraju najvažnijim političkim i ekološkim problemom 21. stoljeća – svjetskom krizom vode. Salina daje argumente protiv rastuće privatizacije pitke vode u svijetu, nepokolebljivo se usredotočujući na politiku, zagađenje, ljudska prava i sve dominantniji svjetski vodeni kartel. Razgovori sa znanstvenicima i aktivistima na inteligentan način razotkrivaju sve veću krizu, kako na globalnoj, tako i na individualnoj razini, a film prikazuje mnoge državne i korporacijske zločince koji stoje iza otimačine vode, pitajući se može li itko doista posjedovati vodu. Osim isticanja tog problema, ovaj uzbudljivi dokumentarac upoznaje gledatelje s ljudima i institucijama koje pronalaze praktična rješenja za krizu vode.

O redateljici: Irena Salina rođena je u Francuskoj, gdje je započela karijeru kao radijska novinarka u Parizu. Radila je kao producentica brojnih filmova u SAD-u, a zatim se fokusirala na prvi kratki film See You on Monday. Njezin dokumentarac Ghost Bird: The Life and Art of Judith Deim iz 2000. godine dobitnik je brojnih nagrada na filmskim festivalima širom svijeta, kao što su Sundance Film Festival, Fort Lauderdale Film Festival i Ajijic Film Festival.

Zahvaljujemo Dicovery filmu na besplatnom ustupanju filma Voda- esencija života za ovu posebnu projekciju u okviru pratećih programa izložbe Zapisano na vodi.

Gorgona, u 19.30 razgovor: „Je li voda nafta 21. stoljeća?“

Sudjeluju: Ivan Ladislav Galeta; multimedijski umjetnik, pionir eksperimentalnog filma i videa u regiji, začetnik inicijative o Međunarodnom danu bez umjetnosti

Tomislav Medak, teoretičar, aktivist (Pravo na grad), član Multimedijskog instituta MAMA i zagrebačke kazališne skupine BADco.

dr. sc. Nenad Raos, kemičar, znanstveni savjetnik, glavni urednik časopisa Priroda, autor brojnih knjiga koje populariziraju znanost, među kojima su: 10 kemijskih pokusa koji su promijenili svijet, Priče o vodi i Što je voda? (Kako za koga).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.