Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

BESPLATNA SRIJEDA U ZNAKU VODE

Podsjećamo vas da je prve srijede u mjesecu ulaz besplatan!

Predstavljanje umjetnika: BAS JAN ADER / u 17 sati, prostor izložbe ''Ljubav prema riziku''
Kustosica Leila Topić govorit će o zanimljivom i pomalo humorističnom nizozemsko-kalifornijskom umjetniku Bas Jan Aderu (1942) koji je posljednji put viđen 1975. kada se otisnuo na Atlantski ocean da nastavi umjetničku akciju „In Sarch of Miraculous“ (U potrazi za čudima). Iza sebe je ostavio obujmom skroman, ali nevjerojatno značajan opus koji i nakon više od trideset godina od njegova nestanka utječe na nove naraštaje umjetnika.

Vodstvo „izložbom u izložbi“ Zapisano na vodi / u 17.30 sati, stalni postav
Stručno vodstvo izložbom Zapisano na vodi u trajanju od pola sata. Uoči projekcije filma Voda – esencija života, u 18 sati u Dvorani Gorgona, kustosica i autorica izložbe Nada Beroš provest će zainteresirane posjetitelje.

Projekcija dokumentarnog filma Voda – esencija života / od 18 do 20 sati, dvorana Gorgona
Nedavno su nas mediji bombardirali naslovima poput „Voda je nafta 21. stoljeća“, gledajući na problem vode u prvom redu kao na mogućnost neiscrpnog vrela bogaćenja.
Predstavljamo vam dokumentarac američke redateljice Irene Salina „Voda – esencija života“ (Flow: For Love of Water) iz 2008. koja tu problematiku propituje iz drugačijeg kuta.
Nagrađivani dokumentarac Irene Saline istražuje ono što stručnjaci smatraju najvažnijim političkim i ekološkim problemom 21. stoljeća – svjetskom krizom vode. Salina daje argumente protiv rastuće privatizacije pitke vode u svijetu, nepokolebljivo se usredotočujući na politiku, zagađenje, ljudska prava i sve dominantniji svjetski vodeni kartel. Razgovori sa znanstvenicima i aktivistima na inteligentan način razotkrivaju sve veću krizu, kako na globalnoj, tako i na individualnoj razini, a film prikazuje mnoge državne i korporacijske zločince koji stoje iza otimačine vode, pitajući se može li itko doista posjedovati vodu. Osim isticanja tog problema, ovaj uzbudljivi dokumentarac upoznaje gledatelje s ljudima i institucijama koje pronalaze praktična rješenja za krizu vode.
O redateljici: Irena Salina rođena je u Francuskoj, gdje je započela karijeru kao radijska novinarka u Parizu. Radila je kao producentica brojnih filmova u SAD-u, a zatim se fokusirala na prvi kratki film See You on Monday. Njezin dokumentarac Ghost Bird: The Life and Art of Judith Deim iz 2000. godine dobitnik je brojnih nagrada na filmskim festivalima širom svijeta, kao što su Sundance Film Festival, Fort Lauderdale Film Festival i Ajijic Film Festival.
Zahvaljujemo Dicovery filmu na besplatnom ustupanju filma Voda- esencija života za ovu posebnu projekciju u okviru pratećih programa izložbe Zapisano na vodi.

Razgovor: „Je li voda nafta 21. stoljeća?“ / u 19.30, Gorgona
Sudjeluju: Ivan Ladislav Galeta; multimedijski umjetnik, pionir eksperimentalnog filma i videa u regiji, začetnik inicijative o Međunarodnom danu bez umjetnosti
Tomislav Medak, teoretičar, aktivist (Pravo na grad), član Multimedijskog instituta MAMA i zagrebačke kazališne skupine BADco.
dr. sc. Nenad Raos, kemičar, znanstveni savjetnik, glavni urednik časopisa Priroda, autor brojnih knjiga koje populariziraju znanost, među kojima su: 10 kemijskih pokusa koji su promijenili svijet, Priče o vodi i Što je voda? (Kako za koga).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.