Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Promocija časopisa Fantom slobode 1/2012: Multimedijalni centar Rijeka 1997. – 2008.

Utorak 19.6.2012. u 12 sati

Renomirani časopis za književnost Fantom slobode svoj je prvi broj u 2012. godini u cijelosti posvetio riječkom M.M.C.-u. Časopis objavljuje kompilaciju tekstova koji su napisani za potrebe kataloga izložbe Deset godina M.M.C-a ususret 40 godina Kluba Palach, održane 2007. godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Pet godina nakon otvorenja izložbe, časopis funkcionira kao nikad objavljen katalog izložbe. Izdanje je inicirao i uredio Branko Franceschi.

Časopis slikom te riječju sudionika, suradnika i sukreatora programa MMC-a, pojašnjava strategiju kojom je centar prerastao u fenomen koji je nadišao riječki kontekst, te se kao jedan od najsnažnijih nezavisnih projekata u kulturi afirmirao na nacionalnoj, regionalnoj i internacionalnoj razini. Program MMC-a zasnovan na fuziji suvremene vizualne umjetnosti, rocka, eksperimentalne glazbe, alternativne mode i životnog stila, književnosti i izdavaštva te svih preostalih oblika stvaralaštva i aktivnosti koje je centar udomljavao, zapamćen je kao jedinstvena transgeneracijska i transdisciplinarna paradigma poistovjećivanja umjetnosti i života. Posebna poglavlja časopisa posvećena su izložbi u MMSU, djelovanju Galerije O.K., te velikim međunarodnim projektima MMC-a, Festivalu nove umjetnosti FONA i Goli otok – Novi hrvatski turizam.

U standardnom formatu i prepoznatljivom prijelomu na 400 stranica časopisa objavljeni su tekstovi preuzeti iz arhive MMC-a. Autori su (abecedom): Andrija Anković, Vladi Bralić, Jasmina i Darko Bavoljak, Branko Cerovac (6 tekstova), Branko Franceschi, Marina Gržinić, Dubravko Jagatić, Branko Kostelnik, Nataša Š. Lah, Suzana Marjanić, Robert Paulić, Slobodan Večerina i Marko Puhovac, Janka Vukmir. Časopis je bogat ilustriran fotografijama preuzetim iz arhive MMC-a, autora (abaecedom): Marijan Blažina, Ivica Brnobić, Damir Čargonja, Tajči Čekada, Dražen Fligić Dalton, Ivor Hreljanović, Damir Krizmanić Kriza, Tomislav Nakić Alfirević,
Aleksandar Saša Sedlak, Sven Stilinović, Ivan Šepić, Dean Vinceković, H. Hannes Gudmundsson, Višnja Serdar, Kristian Macinić.

Sastavni dio časopisa je i CD Polje Josipa Maršića i Zorana Medveda.

Promocija časopisa organizirana je u suradnji: MSU Zagreb, M.M.C. d.o.o., Odjel za kulturu Grada Rijeke i Durieux d.o.o.

Časopis će predstaviti (abecedom): Damir Čargonja (direktor M.M.C. d.o.o.), Branko Franceschi (urednik broja), Nenad Popović (Durieux d.o.o.), Plamena Šarlija (Odjel gradske uprave za kulturu, Rijeka)

Popratni program: Darko Bavoljak, Trailer filma o M.M.C. d.o.o. i Klubu Palach

Za sve dodatne obavijesti: multimedijalni.centar@gmail.com, branko.kostelnik@msu.hr

Fantom slobode je časopis koji promiče suvremenu vrhunsku domaću književnost, prati najnovije događaje na svjetskoj književnoj i intelektualnoj sceni, prepoznaje najvažnije literarne, kulturne i društvene teme, potiče međunarodni dijalog i donosi reprezentativan izbor iz suvremene likovno-konceptualne produkcije u Hrvatskoj, a od 2003. godine ga u suradnji objavljuju Durieux d.o.o. iz Zagreba i Art radionica Lazareti iz Dubrovnika.

Časopis se objavljuje zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, a ovaj broj je objavljen uz dodatnu financijsku potporu Odjela gradske uprave za kulturu, Grad Rijeka.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.