Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

MSU i Eurokaz 2012: Multimedijski projekti koji pretapaju likovnu i kazališnu umjetnost

Od 2010. godine MSU i Eurokaz surađuju kao koproducenti na nekoliko predstava. Ta je suradnja specifična u odabiru gostujućih predstava koje svojom estetikom pripadaju korpusu scenskih umjetnosti, a očigledno se snažno približavaju vizualnim umjetnostima, osobito postupcima u polju istraživanja društvenosti ili pak u novim medijima.

Ovogodišnja tri naslova koji čine posebni blok Eurokaza u MSU ističe tu liniju miješanja i preklapanja medija i umjetničkih postupaka. Riječ je o jednom scenskom uprizorenju – performansu Dalibora Martinisa, jednom interaktivnom digitalnom oblikovanju paralelne stvarnosti grupe francuske CREW, te kolektivnom performansu austrijske umjetnice Claudie Bosse (Theaterkombinat).

Osim u sferi istraživanja postupaka scenskog uprizorenja koje prelazi u multimedijske instalacije i neponovljive performase, zajedničko im je uključivanje pripadnika zagrebačke lokalne zajednice i publike u procese nastanka djela bilo da su akteri, a njihov život sadržaj kao u slučaju izvedbe Dominantne snage: što nam je činiti? (Bosse), bilo da su zbog jezične različitosti postali glavni akteri u Simultanom prijevodu (Martinis), ili da su zbog novomedijske tehnološke igre subjekt/objekt publika na kojoj se eksperimentira, kako je to u Tera Novi (CREW).

O sva tri projekta više pogledajte ovdje:


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.