Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

CLAUDIA BOSSE / theatercombinat: Biografski krajolici Novog Zagreba

dominant powers. what is to be done then?

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI/EUROKAZ

dominant powers. what is to be done then?
performans i instalacija
30. lipnja 2012. u 20:30
1. srpnja 2012. u 20:30
2. srpnja 2012. u 20:30

1. srpnja razgovor s umjetnicima u 23:00

muzej suvremene umjetnosti u zagrebu (MSU),
av. dubrovnik 17, zagreb

biografski krajolici novog zagreba
biografske žive instalacije i art transfer
vrijeme posjeta privatnih stanova
30. lipnja – 1. srpnja, 10:00 – 14:00
2. srpnja, 14:00 – 17:30

šest različitih privatnih stanova u novom zagrebu;
informacije i mape s uputama su dostupne u
muzeju suvremene umjetnosti u zagrebu (MSU),
av. dubrovnik 17, zagreb

Austrijska multimedijska umjetnica Claudia Bosse u suradnji s dizajnerom zvuka Güntherom Auerom osmislila je projekt koji će ostvariti u formi originalnog umjetničkog rada. Projektom povezuje nekoliko disciplina umjetničkog oblikovanja i izraza, instalaciju, živu skulpturu i performans. Od prosinca 2011. Claudia Bosse i dizajner zvuka Günther Auer intenzivno surađuju sa stanovnicima Novog Zagreba, koji postaju dio sustava posebnog umjetničkog transfera. Umjetnička djela iz zbirki MSU-a, nakratko će se preseliti u stanove Novog Zagreba, urbane sredine u kojoj je smješten Muzej, u dio grada koji od vremena nastanka ima kontroverznu poziciju: neki su ga nazivali „velikom spavaonicom“ a drugi „novim središtem grada“. S druge strane, stanovnici stanova u kojima se nastanila umjetnost preselit će se na nekoliko dana u Muzej, osvojit će ga kao novi životni prostor i izložit će svoje životne priče publici.

U prvom dijelu Biografski krajolici Novog Zagreba umjetnička djela iz zbirki MSU-a bit će premještena u izabrane stanove novozagrebačkih stanovnika, kao i na jednu fasadu gdje će biti dostupni javnosti, a po povratku u Muzej bit će uvrštena u stalni postav. U drugom dijelu Dominant power: što nam je činiti? stanovnici tih stanova postat će dio muzejske žive instalacije:u prostoru omeđenu tlocrtom vlastitog stana sudjelovat će tijelom, osobnim pripovijestima, dokumentarnom građom, kao i audio i video arhivom. Tom dokumentarističkom dijelu suprotstavljeno je kompleksno akustično okružjezborskog izvođenja heterogenih tekstualnih fragmenta od antike do danas.

Dok novi stanovnici Muzeja na taj način redefiniraju vlastiti život, transformiraju ga, sam Muzej postaje mjesto kojemu su oni udahnuli svakodnevni život, ali i mjesto eksperimentiranja s drugačijim oblicima zajedništva. Promjene kroz koje je prošlo naše društvo u proteklih dvadeset godina, od socijalizma prema demokraciji, iskustvo rata i gospodarske tranzicije ostavili su neizbrisiv trag na naš život što će Claudia Bosse istražiti kao „estetski koncept života koji utječe na perspektivu i materijalnost svakodnevnog života“. Autorica propituje kako se stvara povijest, kako se kaos naše političke realnosti pretvara u narative.

Claudia Bosse će kroz projekt pokrenuti pitanja o gradskim utopijama, idejama življenja, konceptima novih gradova (modernizam), pitanje umjetnosti koja računa na participaciju, kao i pitanje definicija i organizacija ljudskih zajednica i njihovo vrednovanje na tržištu umjetnina.

Djela iz zbirki MSU-a izložena u stanovima:
Ivan PICELJ: Remember Malevitch,1986.
Mio VESOVIĆ: Šarović I, 1980.
Mio VESOVIĆ: Za Rexa, 1983.
Ivan POSAVEC: Žena pred televizorom, 1982.
Ivan POSAVEC: Recital,1983.
Braco DIMITRIJEVIĆ: Prolaznica koju sam slučajno sreo u 16.04, 2001.
Boris BUĆAN: New York, the portrait of Jesus Christ, Sept 11, 2001, 2001.
Ivan Ladislav GALETA: Dvosmjerni bicikl, 1978-1979.
Mladen STILINOVIĆ: Iz početnica, 1977.
Željko JERMAN: Moja godina II, 1997.

Dominant powers: What is to be done then? –naziv je serije međunarodnih projekata koje Bosse stvara sa svojom grupom thetercombinat. Serija istražuje kazališnu formu kao politički hibrid, u kojem različite diskurzivne i retoričke strategije formiraju dokumentarni krajolik sačinjen od prostora govora i zvuka, tekstualnih fragmenata, autofikcije i scena s pokretom.

Claudia Bosse diplomirala je režiju na poznatoj berlinskoj akademiji Ernst Busch. Godine 1996. osnovala je u Beču umjetničku skupinu theatercombinat, koja se bavi istraživačkom suradnjom umjetnika iz različitih područja. Iz toga nastaju začudne kazališne forme, zborske koreografije, urbanističke intervencije, interaktivni događaji i umjetničke instalacije. Njezini se projekti izvode u različitim urbanim prostorima: napuštenim tvornicama, klaonicama, na građevinskim terenima, bazenima, muzejima.

Voditelj projekta: Tihomir Milovac

Asistentica: Marijeta Karlović

Ulaznica 50 kn

popust - studenti, umirovljenici, grupe(do 10 ljudi): 35 kn

POSEBNA CIJENA 3 ulaznice za 105 kn - pojedinačna ulaznica je 35 kn

Mapu s adresama stanova gdje se nalaze umjetnička djela možete preuzeti ovdje:


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.