Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

CREW / EricJoris (Belgija): Terra Nova

četvrtak, 28. lipnja u 18.00 i 22.00

petak, 29. lipnja u 18.00 i 22.00

subota, 30. lipnja u 18.00 i 22.00

Dvorana Gorgona

Terra Nova, njegov najnoviji projekt, kombinacija je kazališne predstave i inovativnog iskustva imerzije (uronjavanja, potonuća). Projekt je nastao na inicijativu belgijske skupine CREW,koja djeluje na granici umjetnosti i novih tehnologija. Središnje pitanje, koje se oslanja na najnovija istraživanja u području svijesti i neurologije, za redatelje Erica Jorisa i Stefa de Paepea, zajedno s piscem Peterom Verhelstom, izgleda ovako: Što čini naše ja? Kako doživljavamo sebe? Kako definiramo naše stanje svijesti i ima li koristi od manipulacije njime?

Kakve su granice između realnog i virtualnog, između tijela i tehnologije, možemo li ih imati pod kontrolom? Predstava pokazuje da su takva pitanja još nepristupačna, kako u umjetnosti tako i u znanosti i usprkos stalnom uvjeravanju da se ovdje radi samo o kazališnoj iluziji, doživljaj je gotovo zastrašujući.

Autori nalaze inspiraciju u radovima neuro-filozofa Thomasa Metzingera (knjiga The Ego Tunnel o naravi sebstva), a izvedba se narativno konstituira oko dramatičnoga putovanja istraživača R. F. Scotta, koji početkom 20. stoljeća sudjeluje u utrci za osvajanje Južnog pola. Priča o tom fatalnom pothvatu zakreće se u niz senzornih doživljaja kroz koje prolazi svaki gledatelj, postajući, zahvaljujući kompleksnoj opremi i virtualnom mizanscenu, i dijelom bizarne ekspedicije koja se odigrava u njegovu vlastitom mozgu. Amalgam vizualnih, auditivnih i taktilnih senzacija izručuje sudionike putovanja projekta Terra Nova u još nespoznatu unutrašnjost sebe samih, na prag zapanjujuće, nove prostorne ravnoteže.

Ulaznica 50 kn

popust - studenti, umirovljenici, grupe (do 10 ljudi): 35 kn

POSEBNA CIJENA 3 ulaznice za 105 kn - pojedinačna ulaznica je 35 kn


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.