Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

DUBA SAMBOLEC - PREDMET BEZ DOSTOJANSTVA / OBJECT WITHOUT DIGNITY

Donacija Dube Sambolec Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb / Duba Sambolec Donation to the Zagreb Museum of Contemporary Art
17. srpnja - 2. rujna 2012.

otvorenje: utorak, 17.srpnja 2012. u 20 sati / opening: Tuesday, July 17th 2012 at 8.00 p.m.

Duba Sambolec, umjetnica međunarodnog ugleda, živi i djeluje na relaciji Ljubljana–Oslo. Od početka umjetničkog djelovanja sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, propituje vizualnu percepciju i jezik trodimenzionalnog medija skulpture, problematizira društvenu zbilju, postavlja filozofska pitanja o ljudskoj opstojnosti i ulozi umjetnosti.
Njezin opus obuhvaća rad u nekoliko medija: skulpturu, instalacije, crteže, digitalne foto-kolaže, video i site-specific radove. Izlagala je na brojnim izložbama u Sloveniji i svijetu, te prestižnim međunarodnim smotrama poput Venecijanskog bijenala i Bijenala u Sao Paulu. Hrvatska publika prati rad Dube Sambolec od kraja sedamdesetih godina, a njezina izložba u zagrebačkoj Galeriji Studentskog centra 1979. godine bila je jedna od prijelomnih točaka u afirmiranju postmoderne skulpture u nas.

Muzej suvremene umjetnosti prihvatio je 2007. vrijednu donaciju Dube Sambolec koja sadrži petnaest instalacija nastalih od 1993. do 2005. godine za vrijeme njezina boravka u Norveškoj. Umjetničko djelovanje Duba Sambolec započela je u Ljubljani gdje je rođena 1949. i gdje je 1975. završila Akademiju likovnih umjetnosti. Godine 1992. odlazi u Norvešku i radi kao profesorica likovne umjetnosti i pročelnica Odsjeka za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Trondheimu, a od 1998. kao profesorica na Nacionalnoj akademiji likovnih umjetnosti u Oslu.

Umjetnica istražuje taktilne vrijednosti materijala i formu skulpture, te specifični prostor u kojem su postavljene. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća nastale su skulpture u kojima spaja materijale kontrastnih svojstava: olovo, bitumen, vosak, mjed... koji simboliziraju dihotomiju osnovnih principa: žensko-muško, čvrsto-krhko, meko-tvrdo, teško-lako. Tijekom devedesetih godina nastaju instalacije velikih dimenzija pod nazivom Interscapes. Postavljanjem elemenata skulptura i predmeta unutar određene arhitekture, Duba Sambolec fokusira se na recepciju položaja objekata, kao i promatrača, te njihovih međusobnih odnosa. Umjetnica ujedno propituje prostor kao specifično mjesto iskustva.

Recentni opus Dube Sambolec bio je predstavljen 1998. na izložbi Razdvojene zone / Divided Zones, u organizaciji MSU-a u galerijskom prostoru na Katarininom trgu 2 i Gliptoteci HAZU. Donacija sadrži veći dio tada izlaganih skulptura iz serije Interscapes, Day i Night, s početka devedesetih godina, te multimedijske instalacije nastale početkom 2000. godine iz serije Collectors.

Predstavljanjem izložbe Predmet bez dostojanstva / Object without Dignity, Muzej suvremene umjetnosti sa zadovoljstvom ispunjava obavezu prema Dubi Sambolec kao donatorici, a ujedno upoznaje široku publiku s iznimno vrijednim radovima izloženim u novom prostoru, koji im daje novu dimenziju i svojstva. Donacija Dube Sambolec nedvojbeno je obogatila muzejski fundus MSU-a instalacijama kao specifičnim oblicima suvremene skulpture.

Kustosica izložbe: Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica
Dodatne informacije o izložbi: jadranka.vinterhalter@msu.hr; msu@msu.hr, www.msu.hr
Više o edukativnim programima uz izložbu: morana.matkovic@msu.hr; eduakcija@msu.hr; www.msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.