Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Zbirka Richter u Šibeniku

U Muzeju grada Šibenika od 12. srpnja do 26. kolovoza 2012. održat će se izložba Eksperimenti – izbor radova iz Zbirke Richter. Izložbom će biti predstavljen mali segment iz bogatog umjetničkog stvaralaštva Vjenceslava Richtera koji je svojim djelovanjem obilježio drugu polovicu 20. stoljeća u hrvatskoj umjetnosti. Publika će imati priliku vidjeti neke od najznačajnijih radova iz Richterovih ciklusa Sistemskih skulptura, Sistemskih grafika, zatim Prostornih grafika, Spontanih crteža i Spontanih grafika, nastalih u razdoblju od 1970. do 2000. godine.

Vjeceslav Richter jedan je od osnivača grupe EXAT 51, osnovane 1951. godine, a eksperimentiranje na području likovnih umjetnosti šezdesetih godina povezalo ga je s međunarodnim pokretom Nove tendencije. Pedesetih i šezdesetih godina godina ostvaruje niz uspješnih projekata izložbenih paviljona u Torinu, Milanu i Bruxellesu, s kojima postiže međunarodni uspjeh. Sredinom šezdesetih godina započinje jedan od najoriginalnijih vizionarskih urbanističkih projekata Sinturbanizam, koji dalje razvija u teorijskom projektu Heliopolisa, četverodimenzionalnog milijunskog grada. Tih godina godina nastaju i prvi ciklusi umjetničkih radova kao nastavak eksperimentiranja u području arhitekture i likovnih umjetnosti. Uvijek na granici racionalnog i iracionalnog, istražujući mogućnosti sinteze, Richter uspostavlja ravnotežu između znanstvenog i umjetničkog. Tako ciklusi umjetničkih radova Sistemske skulpture, Reljefometri, Sistemske grafike, Prostorne grafike i ostali, na određen način, predstavljaju pojedine faze njegovih istraživanja mogućnosti sinteze arhitekture, slikarstva i skulpture i rješavanja zadanih problema kojima je posvetio svoj cijeli stvalački opus.

Za cjelokupno stvaralaštvo dobio je brojne važne nagrade među kojima ističemo Herderovu nagradu, Nagradu Viktor Kovačić i Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor. Njegovi radovi nalaze se u mnogim muzejima diljem svijeta, među kojima su Tate Gallery u Londonu, Museum of Modern Art u New Yorku, Museum of Contemporary Art Kiasma u Helsinkiju, Museo Civico u Padovi i dr.

Umjetnik i njegova supruga Nada Kareš Richter poklonili su Gradu Zagrebu obiteljsku vilu na zagrebačkom Vrhovcu, umjetničke radove, te vrijednu arhivsku građu i biblioteku. Prema želji donatora, u prizemlju obiteljske kuće i parku, Zbirci Richter kako se najčešće naziva, otvoren je izložbeni prostor sa stalnim postavom doniranih umjetničkih radova. Grad Zagreb tu je donaciju dao na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti koji, kako aktivnostima i programom u samoj vili tako i izložbama Richterovih radova u drugim prostorima, kontinuirano upoznaje publiku s tim iznimno vrijednim segmentom naše kulture.

Kustosica: Vesna Meštrić (MSU)
Organizacija: Marina Lambaša (Muzej grada Šibenika)

Dodatne informacije: www.muzej-sibenik.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.