Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

U FOKUSU: Chen Zhen, Zvono – treći korak (dio instalacije Šest vrela), 2000.

Zbirke u pokretu, 3.kat, u 17 sati
Podsjećamo vas da je ulaz u muzej slobodan svake prve srijede u mjesecu.

Ovog mjeseca ciklus predstavljanja novih radova u postavu Zbirki u pokretu, srijedom u 17 sati posvećen je instalaciji kineskog umjetnika Chen Zhena „Zvono – treći korak“ (dio instalacije „Šest vrela“). Nastala je 2000. za njegovu posljednju izložbu u zagrebačkom MSU-u na Gornjem gradu, neposredno prije umjetnikove prerane smrti. Chen Zhen se u tim radovima bavi svojim trajnim temama: stanjem između zdravlja i bolesti (i sam je bolesti odolijevao dvadesetak godina), života i smrti, unutarnjeg i vanjskog, te težnjom za povratkom skladu između tjelesnog i duhovnog pomoću drevnih znanja (tibetanski budizam) i kineske medicine. Prema tibetanskom budizmu, šest vrela odnose se na šest funkcija tijela i šest etapa ljudskog života.

Pridružite nam se i otkrijte u razgovoru s Natašom Ivančević, višom kustosicom MSU-a, zašto je Zvono oblikovao pomnjivim slaganjem suhog cvijeća koje okružuje minobacačku čahuru, te zašto je instalacija izložena u cjelini „Velika enigma svijeta“, na 3. katu stalnog postava.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.