Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

U FOKUSU: Dan Oki – Generatio aequivoca

Zbirke u pokretu, 1.kat, u 17 sati.
Podsjećamo vas da je ulaz u muzej slobodan svake prve srijede u mjesecu.

U vremenu ljetnih žega vjerujemo da će posjetitelje osvježiti razgovor o nedavno postavljenoj videoinstalaciji umjetnika Dana Okija u postavu Zbirki u pokretu.
Svake godine u kasno proljeće umjetnika privlači uvijek isti prizor koji se zbiva na čuvenom splitskom kupalištu Bačvice, koji je konačno 2008. zabilježio teleobjektivom, nazvavši tu čudesnu kompoziciju Generatio Aequivoca. Prizor velikog broja mladih kupača na plaži izgleda kao da je namješten od nekog nevidljivog redatelja ili samog proljeća, planete zemlje ili svemira. Nova generacija pojavila se na plaži. Način na koji je snimljena ova video instalacija spaja Breugelovu panoramu ( „Dječje igre“) s ritmom Raul Duffijevog slikarskog izraza. Instalacija je snimljena iz velike daljine teleobjektivom, pa slika djeluje plošno čineći dimenzije kupača gotovo jednakim. Kretnje kupača zgusnute su u perspektivi, pa izgleda kao da se svi zajedno kreću vođeni nekim unutarnjim ritmom što se odvija u tišini galerijskog prostora.

O radu Dana Okija govorit će Morana Matković, kustosica – pripravnica.

Okupljanje je na recepciji MSU-a u 17 sati.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.