Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MEĐUNARODNI DAN MLADIH U MSU

Muzej suvremene umjetnosti, u nedjelju 12. 8. 2012., priključit će se obilježavanju Međunarodnog dana mladih, koji se prema preporuci Svjetske konferencije ministara za mlade održane u Lisabonu, održava od 2000. godine.

Ove godine inicijatori događanja, Regionalni info-centar za mlade Zagreb i Udruga Zamisli raznim događanjima i aktivnostima namijenjenim mladima popratit će obilježavanje tog dana. Tim povodom Muzej suvremene osigurao je besplatan ulaz posjetiteljima u dobi do 30 godina na izložbu Predmet bez dostojanstva, stalni postav Zbirke u pokretu i izložbu Ideje za plakat u NO galeriji, a u popodnevnim satima zainteresirane mlade posjetitelje pozivamo na stručno vodstvo po izložbi Dube Sambolec: Predmet bez dostojanstva i tematsku šetnju Do you speak Contemporary Art? kroz postav Zbirke u pokretu.

16:00 Besplatno stručno vodstvo za mlade po izložbi Objekt bez dostojanstva

Muzej suvremene umjetnosti prihvatio je 2007. vrijednu donaciju Dube Sambolec koja sadrži petnaest instalacija nastalih od 1993. do 2005. godine za vrijeme njezina boravka u Norveškoj. Umjetnica istražuje taktilne vrijednosti materijala i formu skulpture, te specifični prostor u kojem su postavljene. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća nastale su skulpture u kojima spaja materijale kontrastnih svojstava: olovo, bitumen, vosak, mjed... koji simboliziraju dihotomiju osnovnih principa: žensko-muško, čvrsto-krhko, meko-tvrdo, teško-lako. Tijekom devedesetih godina nastaju instalacije velikih dimenzija pod nazivom Interscapes. Postavljanjem elemenata skulptura i predmeta unutar određene arhitekture, Duba Sambolec fokusira se na recepciju položaja objekata, kao i promatrača, te njihovih međusobnih odnosa. Umjetnica ujedno propituje prostor kao specifično mjesto iskustva.

Besplatno stručno vodstvo za mlade po izložbi Objekt bez dostojanstva vodit će Maja Šarić, kustosica - pripravnica.
Okupljanje je na recepciji muzeja.

17:00 Besplatno stručno vodstvo za mlade na engleskom jeziku - Do You Speak Contemporary Art?

U stručnom vodstvu stalnim postavom MSU-a, naslovljeno „Govorite li suvremenu umjetnost?/ Do You Speak Contemporary Art?", posjetitelje ćemo provesti kroz nezaobilazna mjesta, umjetničke pojave i djela koja govore specifičnim jezikom suvremene umjetnosti za koji nam je ponekad potreban prevoditelj, tumač. Svi se slažemo, za razumijevanje nekog jezika potrebno je prije svega poznavati vokabular, pa ćemo kroz ova vodstva, svojevrsne tečajeve jezika suvremene umjetnosti, posebno značenje dati tumačenjima pojmova i termina kao što su ready-made, instalacija, interakcija, videoinstalacija, performans, akcija, hepening, agitacija, koceptualna umjetnost...
Neka vas ne uplaši ozbiljnost i stručnost tih pojmova, jer će se naše mlade povjesničarke umjetnosti i edukatorice potruditi približiti ih na zanimljiv način i pritom stvoriti jednu od mogućih slika suvremene umjetnosti kakvu do sada niste poznavali.

Besplatno stručno vodstvo za mlade Do You Speak Contemporary Art?, tematsko vodstvo kroz postav Zbirki u pokretu na engleskom jeziku, vodit će Ana Škegro, kustosica – pripravnica.
Okupljanje je na recepciji muzeja.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.