Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

PREDAVANJE I RADIONICA KATHY RAE HUFFMAN

U Muzeju suvremene umjetnosti u srijedu 5.rujna 2012. i u četvrtak 6.rujna 2012. održat će se predavanje i radionica Arhivi i kustoska praksa nezavisne kustosice Kathy Rae Huffman.

Kroz predavanje Arhiv i kustoska praksa Kathy Rae Huffman predstavit će pregled arhiva, izbore onih korisnih za kustoske prakse i pojasniti kako pristup arhivima može formirati vrijednu informaciju i olakšati rad kustosa, propitujući sadržaj koji je materijalno prisutan i vidljiv, ali čiji je rok istekao i ne pripada sadašnjem trenutku. Osvrnut će se i na pitanja privatnosti i zaštite podataka, odnosno pitanja autorizacije u odnosu na onog tko kontrolira arhivsku građu, te u kojem je trenutku i na kojim pretpostavkama ta povijesna prevlast uspostavljena. Ujedno, prezentirat će i ključne pristupe u razumijevanju moći pohranjene u arhivima, kroz studije, polemike i primjere poput izložbi kustosa Charlesa Merewethera i Okwui Enwezora, tekstove teoretičara i filozofa Jacka Derridae i Borisa Groysa, povjesničara umjetnosti Benjamina Buchloha i teoretičarke kulture Gayatri Chakravorty Spivak.

Radionica Arhiv i kustoska praksa ima za cilj dotaknuti više praktične aspekte “Arhiva”- dostupnost, lokacije, pravila i regulacije, arhivare, itd. Razlike između arhiva, baza podataka, biblioteka i specijalnih kolekcija biti će u fokusu razmatranja uz neke primjere iz prakse koji će biti detaljno istraženi, kao i mogućnost individualnog rada ili rada u malim grupama s konkretnim primjerima iz hrvatskih kustoskih praksi. Kao dodatne teme interesa, a ovisno o dinamici sudionika dotaknut će se i teme kreiranja arhiva, razmatranja korisničkih pristupa te vremena korištenja.

Predavanje će se održati u srijedu, 5.rujna 2012. u 18 sati u prostoru Školice, MSU Zagreb.
Radionica će se održati u četvrtak, 6.rujna 2012 od 11 do 16:30 sati u prostoru Školice, MSU Zagreb.

Kathy Rae Huffman, nezavisna je kustosica koja živi i radi na relaciji Los Angeles - Berlin, i već je dugi niz godina upoznata s hrvatskom umjetničkom scenom koju i aktivno predstavlja u različitim kontekstima uključujući i nedavno održanu izložbu „Exchange and Evolution: Worldwide Video Long Beach 1974-1999“, Pacific Standard Time (2011-2012), za potrebe koje je surađivala s Getty Research Institute (2010). Bila je kustos i koordinator izložbe „Transitland: Video art from CEE 1980-2009“, projekt arhiviranja realiziran kao kolaborativno istraživanje u suradnji s InterSpace Association iz Bugarske. Trenutno radi na istraživanju i uspostavljanju arhive radova umjetnice Nan Hoover. Huffman je bila kustos Long Beach Museum of Art (1980-1984), The ICA Boston (1984-1991), Cornerhouse, Manchester, UK (2002-2008). U razdoblju boravka u Austriji (1991–1998) bila je nezavisni konzultant Soros Centers for Contemporary Art za CEE regiju, kurirala je programme za Ars Electronica festival i bila koordinator piazzetta u sklopu Van Gogh TV - ‘Piazza Virtuale’ (1992). Bila je gost predavač elektroničke umjetnosti na Rensselear Polytechnic Institut, Troy, NY (1998-2000), na kojemu je vodila BS program EMAC (Electronic Media Art and Communication), a kojeg je napustila kako bi postala direktor Hull Time Based Arts, UK (2000-2002). Svoja istraživanja fokusira na temu povijesti i razvoja medijske umjetnosti, televizije kao umjetničkog medija, i interneta. Njezin interes usmjeren je na umjetnice čiji pionirski rad je zastupljen u digitalnoj i analognoj tehnologiji (predavanje “Machine Divas: Time Travellers”). Kao autorica prisutna je u brojnim katalozima, kao i na stranicama www.Arterynyc.com. Inicirala je multimedijalnu kolumnu ‘popTarts’ za Telepolis online journal (1996-1998), pisala je s Margarete Jahrmann, a 1997. bila je jedna od suosnivačica međunarodnog online pokreta za žene u medijima “FACES: Gender/Technology/Art” (zajedno s Diana McCarty i Valie Djordjevic). Koautorica je pionirskih internetskih projekata poput Siberian Deal (1995) i Face Settings (1997) (Eva Wohlgemuth, Vienna). Huffman je diplomirala na California State University Long Beach (MFA - Exhibition Design, Gallery and Museum Studies).

Molimo zainteresirane da se za radionicu prijave do utorka 4.rujna 2012. na mail eduakcija@msu.hr zbog limitiranog broja sudionika.
Radionica i predavanje će biti na engleskom jeziku.
Ulaz na predavanje i sudjelovanje u radionici su besplatni.

Program Arhivi i kustoska praksa realiziran je kroz POLYGON u sklopu programa „School under the Tree“.
Koordinacija: Sandro Đukić (POLYGON), Nataša Ivančević (MSU)
Partneri: POLYGON, MSU Zagreb, MMSU Rijeka, MSU Istra
Financijska podrška: Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.