Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

KARIM RASHID: IDEOLOGIJA LJEPOTE

Tijekom trajanja izložbe Muzej je za posjetitelje priredio nagradnu igru. S kupljenom ulaznicom svi posjetitelji mogu sudjelovati u završnom izvlačenju na Silvestrovo, 31. 12. 2012. u 12 sati. Nagrada je Vertex stolac, jedno od najnovijih dizajnerskih ostvarenja Karima Rashida i jedan od izložaka na izložbi. Sponzor nagradne igre: ZZconcept.

Karim Rashid je dizajner s više od 3500 realiziranih dizajna i dobitnik preko 300 značajnih nagrada, a radi u 47 zemalja svijeta. Smatraju ga živućom legendom dizajna. Raznolikost i golemi dijapazon Karimovog talenta i interesa, kao i sposobnost da se s lakoćom prebacuje iz područja u područje, koristeći u svom radu različite materijale i poigravajući se najraznovrsnijim idejama i estetikama - pomaže mu da uistinu proširuje vidike i pomiče granice dizajna podižući ga na višu razinu. Karim Rashid u MSU predstavlja svoje dizajnerske objekte koji su proteklih desetljeća plijenili pažnju dizajnera i oduševljavali korisnike, oblikovno i tehnološki pomicali granice dizajna. Oduševljenje koje je ovaj veliki dizajner pokazao za zbirku MSU-a te za dizajn zgrade arhiteka Igora Franića, pretočeno je u ovu po monogo čemu neobičnu i intrigantnu izložbu. Rashidovi objekti izloženi su u postavu Zbirki u pokretu (stalni postav MSU-a) i tako otvaraju zanimljiv dijalog umjetnosti i dizajna. Tema prožimanja umjetnosti i dizajna prisutna je već više od stoljeća i uvijek iznova potiče na dijalog. Hrvatska se umjetnička scena može podičiti avangardnim pristupom u promišljanju odnosa ovih kreativnih područja budući da su sredinom prošlog stoljeća članovi grupe EXAT 51, umjetnici, dizajneri i arhitekti vrlo radikalno stapali umjetnost i dizajn. Na tekovinama europskih povijesnih avangarda EXAT 51 pokrenuo je procese u kojima se osnažila ideologizacija umjetnosti i dizajna kao djelatnog prostora u procesu promjene društvenih i političkih prilika. Jedno od glavnih načela u radu Karima Rashida upravo je osvještavanje tog prostora u kojem dizajn može mijenjati društvene i političke odnose i oplemeniti prostor svakom čovjeku. Rashidova ideologija je ljepota kao pokretač dobrih i humanih vrijednosti neizmjerno neophodnih današnjem vremenu i svijetu.

Na izložbi će na sva tri kata Muzeja biti izložen izbor od pedesetak dizejnerskih objekata, a multimedijski će biti predstavljen cjelokupan, iznimno bogat opus dizajnera. U prostoru izložbe na četiri lokacije u formi video izjava Karim Rashid govorit će o sebi, o svojoj dizajnerskoj filozofiji, o umjetnosti i dizajnu te o razlozima zagrebačke izložbe, a na Medijskoj fasadi Muzeja bit će predočen tijekom trajanja izložbe u formi digitalnog puzzla izbor Rashidovog dizajna.

Izložbu prati katalog s tekstovima Karima Rashida.

Kustosi izložbe: Tihomir Milovac i Albrecht Bangert

U sklopu Dana Orisa, Karim Rashid će održati predavanje u subotu, 20.10. 2012, u 15:00 sati u Dvorani Lisinski.

Izložba je ostvarena u suradnji sa Die Neue Sammlung-The international Design Museum iz Münchena iz čije je kolekcije posuđen veći dio izložaka i ORIS – kućom arhitekure . Dio objekata posuđeni su od proizvođača kao što su Della Rovere Spa, Vondom, Base Srl, Slide.

Nagradna igra: S Karimom Rashidom u budućnost

Tijekom trajanja izložbe Muzej je za svoje posjetitelje priredio nagradnu igru. S kupljenom ulaznicom za posjet izložbi svi posjetitelji će moći sudjelovati u završnom izvlačenju na Silvestrovo, 31. 12. 2012. u 12 sati.
Nagrada je Vertex stolica jedan od najnovijih dizajnerskih ostvarenja Karima Rashida i jedan je od izložaka na izložbi.
Sponzor nagradne igre: ZZconcept

Izložba Karima Rashida realizirana je uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba ostaje otvorena do 1.siječnja 2013.

Partner izložbe:
Zagrebačka banka d.d.

Sponzori:
DuPont™ Corian®
VELUX Hrvatska d.o.o.
Hotel Esplanade, Zagreb
Della Rovere Spa

Medijski pokrovitelji:
Jutarnji list
RTL Hrvatska
Europlakat


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.