Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

UMJETNIK NA ODMORU

Od nedjelje, 2. rujna 2012., jedan od najintrigantnijih umjetničkih projekata ovog ljeta „Umjetnik na odmoru“ seli sa svoje morske lokacije u Zagreb, u NO galeriju, izložbeni prostor Muzeja suvremene umjetnosti. Na izložbi će biti predstavljeno što su istaknuti umjetnici iz regije stvorili u Novom Vinodolskom, uključujući i velike skulpture Ivana Kožarića. Tako će se i velik broj naših sugrađana i svi istinski ljubitelji umjetnosti, moći direktno upoznati s radovima neoavangardnih umjetnika iz Hrvatske, regije i istočne Europe.

U inovativnom kulturno-turističkom projektu „Umjetnik na odmoru“ tijekom ovog ljeta sudjelovalo je desetak avangardnih umjetnika: Attila Csernik i Era Milivojević iz Srbije, Romelo Pervolovici iz Rumunjske, Balint Szombathy, Sandor Pinczehelyi i Janos Sugar iz Mađarske, Radomir Damnjanović Damnjan i Ilija Šoškić iz Italije, a od hrvatskih su prisutni bili Vlado Martek, Željko Kipke i Ivan Kožarić.

Umjetnici su bili pozvani da provedu deset dana u Novom Spa Hotels&Resortsu koji im je kao partner projekta omogućio da tijekom boravka koriste sve sadržaje iz njegove luksuzne ponude. U organizaciji Nedjeljnog Jutarnjeg, Kolekcija Marinko Sudac je s Institutom za istraživanje avangarde osmislila sadržajne elemente prostora i opremila ga priručnom bibliotekom i videotekom, koje su gostima Resorta omogućile uvid u avangardnu umjetnost i opuse gostujućih umjetnika koji su zajedno s njima boravili u istom hotelskom kompleksu. Tako je gostima omogućeno da uživo upoznaju umjetnike i budu nazočni trenucima njihova stvaralaštva te su tako ostvareni osnovni uvjeti interakcije, što je svakako predstavljalo iznimno dragocjeno iskustvo. Uz razgledavanje izložbe u nastajanju, posjetitelji su se mogli informirati i upoznati sa suvremenom i neoavangardnom umjetničkom praksom, što je bio i jedan od glavnih ciljeva projekta. Uključivanjem Nedjeljnog Jutarnjeg kao medijskog partnera, koji je od samog početka kroz svoja izdanja opsežno pratio sve gostujuće umjetnike, projekt se proširio na stotine tisuća čitatelja.

Važno je istaknuti da će se na samom otvorenju izložbe u nedjelju, 2. rujna s početkom u 12 sati, izvesti i tri kapitalna performansa Ere Milivojevića, Balinta Szombathyja i Radomira Damnjanovića Damnjana.

Organizator projekta je Nedjeljni Jutarnji.

Dodatne informacije saznajte na msu@msu.hr.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.