Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Eksperimenti - Izbor radova iz Zbirke Richter (MSU Zagreb)

Zavičajni muzej Slatina
5. – 25. 10. 2012.

U povodu Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, koji se već sedamnaestu godinu održava u Slatini, od 5. do 25. listopada 2012. u Zavičajnom muzeju Slatina održat će se izložba Eksperimenti – izbor radova iz Zbirke Richter.

Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena održava se od 1995. godine u čast Milka Kelemena, jednog od najpoznatijih suvremenih svjetskih skladatelja avangardne glazbe, a svake godine okuplja renomirane glazbenike iz Hrvatske i inozemstva koji izvode Kelemenova ali i druga poznata djela svjetskih klasika 20. st.
Milko Kelemen utemeljitelj je i prvi predsjednik međunarodnog festivala suvremene glazbe Muzičkog biennala Zagreb, koji je od samog početka okupljao značajna imena međunarodne glazbene scene. Muzički biennale Zagreb osnovan je 1961., iste godine kada je održana prva izložba Novih tendencija, jednog od najznačajnijih europskih umjetničkih pokreta druge polovice 20. stoljeća. U razdoblju od 1961. – 1973. godine, na inicijativu nekolicine umjetnika, likovnih kritičara i kustosa, Galerija suvremene umjetnosti (danas Muzej suvremene umjetnosti) organizirala je pet manifestacija povezujući likovnost, glazbu, film i kazalište, dok je Zagreb tih godina imao status europskog kulturnog središta.

Vjenceslav Richter, međunarodno priznat umjetnik i arhitekt, bio je od samih početaka aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija. Ranih šezdesetih godina započinje istraživanja u području likovnosti i mogućnosti sinteze arhitekture i skulpture. Njegovi rani radovi iz ciklusa Centrije, Sistemske skulpture, Reljefometra i Sistemske grafike povezali su ga s međunarodnim pokretom Nove tendencije i danas predstavljaju antologijska djela europske likovne umjetnosti. Izlagao je na Novim tendencijama 2 (1963.), Novoj tendenciji 3 (1965.), Tendencijama 4 (1969.) i Tendencijama 5 (1973.).
Vjeceslav Richter jedan je od osnivača grupe EXAT 51 osnovane 1951. godine, a pedesetih i šezdesetih godina ostvaruje niz uspješnih projekata izložbenih paviljona – u Torinu, Milanu i Bruxellesu, kojima postiže međunarodni uspjeh. Sredinom šezdesetih godina započinje jedan od najoriginalnijih vizionarskih urbanističkih projekata – Sinturbanizam, koji dalje razvija u teorijskom projektu Heliopolisa, četverodimenzionalnog milijunskog grada. Tih godina godina nastaju i prvi ciklusi umjetničkih radova kojima istražuje mogućnosti sinteze u suglasju znanosti i umjetnosti.

Izložbom Eksperimenti – izbor radova iz Zbirke Richter bit će prikazani najznačajniji radovi iz Richterovih ciklusa Sistemskih skulptura, te Sistemskih i Semi-spontanih grafika, nastalih u razdoblju od sredine šezdesetih do devedesetih godina 20. st.


Za cjelokupno stvaralaštvo Vjenceslav Richter dobio je brojne značajne nagrade među kojima ističemo Herderovu nagradu, Nagradu Viktor Kovačić i Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor. Njegovi radovi nalaze se u mnogim muzejima diljem svijeta, među kojima su Tate Gallery u Londonu, Museum of Modern Art u New Yorku, Museum of Contemporary Art Kiasma u Helsinkiju, Museo Civico u Padovi i dr.

Umjetnik i njegova supruga poklonili su Gradu Zagrebu obiteljsku vilu na zagrebačkom Vrhovcu, umjetničke radove, te vrijednu arhivsku građu i biblioteku. Prema želji donatora, u prizemlju obiteljske kuće i parku, Zbirci Richter kako se najčešće naziva, otvoren je izložbeni prostor sa stalnim postavom doniranih umjetničkih radova. Grad Zagrebu tu je donaciju dao na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti, koji kako aktivnostima i programom u samoj vili, tako i izložbama Richterovih radova u drugim prostorima kontinuirano upoznaje publiku s tim iznimno vrijednim segmentom naše kulturne baštine.


Kustosica izložbe: Vesna Meštrić


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.