Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

SUSRET S UMJETNIKOM: Dragutin Trumbetaš

Uz instalaciju Arhipelag Gastarbeiter (1965.-1985.), 1992.
stalni postav Zbirke u pokretu, 3.kat u 17 sati

Novopostavljena instalacija Dragutina Trumbetaša „Arhipelag Gastarbeiter“ (1965.-1985.) iz 1992. godine, učinila je cjelinu Velika enigma svijeta, u postavu Zbirki u pokretu na 3. katu, još enigmatičnijom i intrigantnijom. Nudimo vam dobar povod za još jedan posjet stalnom postavu jer ćemo upravo u susretu s umjetnikom Dragutinom Trumbetašom (Velika Mlaka,1938), saznati niz pojedinosti o tome kako je kroz puna dva desetljeća nastajao ciklus „Arhipelag Gastarbeiter“ i kako se 1992. „pretvorio“ u muzejsku instalaciju. Dragutin Trumbetaš umjetnik je kojeg je teško svrstati u standardne „ladice“ povijesti umjetnosti jer se njegov raznovrstan opus otima svakoj kategorizaciji. Premda bez formalnog umjetničkog obrazovanja, Trumbetaš je autor koji se izražava u mnogim umjetničkim vrstama i disciplinama, od crteža, grafike, ilustracije, kolaža, fotografije, instalacije do poezije, romana i drame, a njegov je bogat i produktivan opus bio predmetom istraživanja i zapisa brojnih uvaženih kritičara i pisaca – od Veselka Tenžere i Tonka Maroevića do Branimira Donata i Nade Vrkljan Križić. Upravo je njegov „gastarbajterski život“, premda tipičan za brojne ekonomske i političke imigrante iz ovih krajeva u šezdesetim i sedamdesetim godinama, postao izniman i prepoznatljiv u umjetničkom svijetu zahvaljujući Trumbetašovom nemilosrdnom ogoljavanju, „auto-stripteasu“, ali i izražajnosti i inovativnosti medija koje koristi da ispriča svoju priču. Iskušavajući širok registar tonova od nostalgičnih do crno-humornih, umjetnik neprestano nudi gledateljima i čitateljima gorku porciju gastarbajterskih suza i smijeha i obrnuto.

Zahvaljujući ljubaznosti autora, instalacija „Arhipelag Gastarbeiter“ od sada se može vidjeti i u stalnom postavu MSU-a, a uz nju sljedećih mjeseci planiramo upriličiti i niz razgovora o aktualnim pitanjima društvenog i političkog života danas, poput rastućeg broja nezaposlenih, odljeva mozgova, sveopćeg siromašenja društva i sl.
Umjetnik, pisac, glumac, Trumbetaš je i veoma zanimljiv govornik, pa će jednosatno druženje s njime biti iznimno poticajno i za znalce i za one koji se prvi put susreću s njegovim djelom.

Kroz razgovor s umjetnikom vodi Nada Beroš, viša kustosica i suautorica stalnog postava.

Okupljanje je na recepciji muzeja u 17 sati.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.