Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

10. ZAGREB FILM FESTIVAL U MSU

U dvorani Gorgona, u MSU, od 14.10. do 21.10.2012. možete pogledati neke od pedesetak prvih i drugih filmova u utrci za Zlatna kolica!

Jubilarno deseto izdanje Zagreb Film Festivala od 14. do 21. listopada na šest zagrebačkih lokacija / Pored kina Europa i Tuškanac, Zagrebačkog plesnog centra i Muzeja suvremene umjetnosti, nove lokacije su kino Grič i Dokukino KIC / Filmski program broji stotinu filmova u deset filmskih programa / Natjecateljski program donosi pedesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih i dokumentaraca / Popularni popratni programi Velikih 5, Bibijada te Moj prvi film Austrija / Tri nova popratna programa: Moj 3. film, Špijunski film te retrospektiva sjajnog Michaela Glawoggera / Kvalitetan edukativni program Industrija Mladost! uz četiri raznovrsne filmske radionice i dva masterclassa.

Raspored projekcija u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti:

ponedjeljak, 15.10.2012.

17:00 BIBIJADA: Male šanse / Nicole van Kilsdonk / Nizozemska
19:00 MOJ 3.FILM: Arheo / Jan Cvitkovič / Slovenija
21:00 VELIKIH 5: Blackthorn / Mateo Gil / Španjolska, Francuska, SAD, Bolivija

utorak, 16.10.2012.

17:00 BIBIJADA: Karla i Jonas / Charlotte Sachs Bostrup / Danska
19:00 MOJ 3.FILM: Vila / Dominique Abel, Fiona Gordon & Bruno Romy / Belgija, Francuska
21:00 VELIKIH 5: Obale nade / Toke Constantin Hebbeln / Njemačka

srijeda, 17.10.2012.

17:00 BIBIJADA: Kratki, ali slatki filmovi za djecu
19:00 MOJ 3.FILM: Elena / Andrej Zvjagincev / Rusija
21:00 VELIKIH 5: Orkanski visovi / Andrea Arnold / UK

četvrtak, 18.10.2012.

17:00 BIBIJADA: Kauwboy / Boudewijn Koole / Nizozemska
19:00 MOJ 3.FILM: Peto godišnje doba / Jessica Woodworth & Peter Brosens /Belgija, Nizozemska, Francuska
21:00 VELIKIH 5: Reality / Matteo Garrone / Italija, Francuska

petak, 19.10.2012.

17:00 BIBIJADA: Ledeni zmaj / Martin Högdahl / Švedska
19:00 VELIKIH 5: Radijske zvijezde / Romain Levy / Francuska
21:00 MOJ 3. FILM: U svakom slučaju, Laurence / Xavier Dolan / Kanada, Belgija

subota, 20.10.2012.

17:00 BIBIJADA: Male šanse / Nicole van Kilsdonk / Nizozemska

nedjelja, 21.10.2012.

16:00 Ai Weiwei: Never Sorry / Alison Klayman / SAD
18:00 Moje ime je Janez Janša / Janez Janša, Slovenija
20:00 Marina Abramović: Umjetnica je prisutna / Matthew Akers / SAD

Potpuni program 10.ZFF-a je dostupan za download nakon teksta.

Organizatori Zagreb Film Festivala na konferenciji za predstavnike medija prezentirali su ovogodišnje, jubilarno festivalsko izdanje. 'Iznimno nam je drago što je ove godine trećina dugometražnih igranih filmova iz konkurencije nastala pod redateljskom palicom autorica – naime, čak četiri filma režirale su redateljice dok je peti proizišao kao projekt muško-ženskog autorskog dvojca. Nakon venecijanske Mostre kod nas stiže intrigantan film 'Vadžda' u režiji prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji koja svojim dosadašnjim kratkometražnim opusom beskompromisno potiče na raspravu i progovara o tabu temama tamošnje kulture. 'Lore' je pak drugi film australske redateljice Cate Shortland, dugoočekivani novi uradak nakon njezina izuzetnog prvijenca 'Somersault'. Našu regiju pak zastupaju dvije autorice: Aida Begić već je stekla status u filmskom svijetu, i jako nam je drago da, nakon 'Snijega' 2008., ove godine prikazujemo njezin drugi dugometražni film 'Djeca' koji je već osvojio pohvalu kanskog žirija u programu Un Certain Regard te je nedavno odabran kao bosansko-hercegovački kandidat za nagradu Oscar. Maja Miloš novo je ime nadolazeće srpske generacije filmaša, autorica koja je svojim prvijencem 'Klip', u kojem na surov način porterira svijet tinejdžera u beogradskom predgrađu, izazvala burne reakcije u svijetu filma. Autorski dvojac Jonathan Dayton i Valerie Faris našoj su publici poznati po sjajnoj komediji 'Mala Miss Amerike' – ništa manje ne očekujemo od njihovog drugog filma 'Ruby Sparks'. Još se jedan naš stari znanac ponovno vraća na ZFF: nakon dva prethodna filma - kratkog 'Katodna cijev' i dugog 'Najsretnija djevojka na svijetu', rumunjski autor Radu Jude ove godine gostuje s još jednom obiteljskom crnom komedijom 'Svi u našoj obitelji' ovjenčanom Srcem Sarajeva za najbolji film na istoimenom festivalu. 'Posljednji Elvis' je priča o neobičnom argentinskom imitatoru čuvenog Elvisa Presleyja, debitansko djelo Armanda Boa, autora koji supotpisuje scenarij za 'Biutiful'. 'Djeca Kinshase' je pak film u režiji Belgijanca M. Wajnberga koji se koristi elementima dokumentarizma kako bi dočarao okrutnu praksu iz glavnog grada Konga u kojoj je 30 tisuća djece optuženo da su vješci', ovim je riječima glavni dugometražni program predstavila koordinatorica programa Selma Mehadžić.

'Dokumentarni program uključuje 16 naslova od kojih se četiri bave konceptualnim umjetnicima: 'Marina Abramović: Umjetnik je prisutan' portretira slavnu umjetnicu, 'Ai Weiwei: Never Sorry' istoimenog kineskog umjetnika svjetske reputacije i radikalnog kritičara kineskog režima, nizozemski 'Jahači ledenjaka' priča je o živopisnom putovanju dvoje umjetnika na Island, dok 'Moje ime je Janez Janša' u režiji konceptualnog istoimenog umjetnika u fokus stavlja događaj u kojem su tri umjetnika promijenila svoje ime u ono identično slovenskom premijeru. Potonji film kod nas će imati svjetsku premijeru. 'Radioman' u režiji Marry Kerr zanimljiv je portret beskućnika koji je ostvario više od stotinu cameo uloga u hollywoodskim hitovima, dok nas 'Posljednji član' uvodi u nevjerojatan svijet osnivača islandskog Muzeja falusa. U dokumentarnom programu bit će prikazana i dva domaća dokumentarca, 'Čedo' Nikole Strašeka te 'Goli otok' Darka Bavoljaka. Ponosni smo i na našu kratkometražnu produkciju objedinjenu u programu Kockice – riječ je o 11 kratkih filmova mladih autora i autorica čije vrijeme tek dolazi, od kojih će većina biti premijerno prikazana na ZFF-u', dodala je Mehadžić.

Novost kod programa Kockice je suradnja s Društvom hrvatskih filmskih redatelja koji će pobjedniku spomenutog programa osigurati deset tisuća kuna kao poticaj u njihovu daljnjem radu.

Posebno bogat popratni program desetog izdanja ZFF-a donosi tri stalna programa – Bibijadu, Velikih 5 i Moj prvi film. 'Naša najmlađa publika neće ostati uskraćena za izbor ponajboljih nezavisnih kratkometražnih i dugometražnih filmova prilagođenih njihovom uzrastu, dok program Velikih 5 donosi aktualne filmove pet velikih europskih kinematografija – među ostalima nove filmove Andree Arnold, 'Orkanski visovi' kao i autora filma 'Gomora', Mattea Garronea, 'Reality'. Moj prvi film ove godine nudi pogled na filmske početke autora koji su obilježili recentnu austrijsku kinematografiju poput velikog Michaela Hanekea, Ulricha Seidla i drugih', izjavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Tri novine unutar popratnog programa su Špijunski film, Moj 3. film te Retrospektiva Michaela Glawoggera. 'Formom se nastavljajući na specijalizirane žanrovske programe ranijih festivalskih izdanja, ovaj put nam stiže tematski posve nov sadržaj. Program Špijunski film: Celuloidna zavjesa – europski hladni rat na filmu donosi naslove nastale između 1960. i 1974. na obje strane Željezne zavjese – među njima i 'Tisuću očiju doktora Mabusea' kultnog Fritza Langa', dodao je Laurenta. 'Moj 3. film predstavlja priliku da autore koji su se dokazali svojim debitantskim i drugim uracima te postali miljenici naše publike, dodatno popratimo u njihovom filmskom stvaralaštvu. Tu će se tako naći novi projekti etabliranih autora Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i drugih. Drago nam je da na festival kao član žirija stiže i ugledni austrijski autor Michael Glawogger. S redateljevim opusom publika će se moći pobliže upoznati kroz retrospektivu njegovih filmova u sklopu koje će biti prikazana dva filma iz trilogije o globalizaciji – 'Megagradovi' i 'Smrt radnika' te filmovi 'Ulični zvuci', 'Haiku', 'Francuska, evo nas', 'Contact High' i 'Ulične žrtve', dodao je Laurenta.

O najboljim naslovima natjecateljskog programa odlučivat će tročlani žiri: u kategoriji dugometražnog i kratkometražnog filma redatelj Markus Schleinzer, redatelj prošlogodišnjeg ZFF-ovog laureata, filma 'Michael', inače casting menadžer na filmovima Michaela Hanekea, potom Jovan Marjanović, producent i rukovoditelj industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala te Maurizio Braucci, scenarist uspješnog filma 'Gomora' te filma 'Reality' iz ovogodišnjeg programa Velikih 5. Žiri za dokumentarni film predvodi već spomenuti Michael Glawogger, uz domaćeg redatelja Miroslava Sikavicu te direktoricu One World Human FF-a, Hanu Kulhánkovu. O najboljem kratkom filmu iz programa Kockice odlučit će žiri u sastavu: Christian Denier, selektor Festivala kratkometražnog filma Clermont-Ferrand, redatelj Danilo Šerbedžija te glumica Hristina Popović.

'Od velike nam je važnosti istaknuti novopokrenuti edukativni program Industrija Mladost! – riječ je o četiri raznovrsne filmske radionice namijenjene mladim filmašima. Vjerujemo da će spomenuti program zaživjeti i kroz nekoliko sljedećih izdanja prodjelovati kao svojevrsna platforma za razvoj i edukaciju svih onih kojima je bavljenje filmom prioritet', dodala je Selma Mehadžić. Industrija Mladost! uključuje radionicu Moj prvi scenarij koja će biti realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja, Palunko koja se u sklopu ZFF-a, a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom održava već deset godina zaredom, radionicu za najmlađe u sklopu programa Bibijada te po prvi puta izvan granica Velike Britanije radionicu Microschool International, stručno usavršavanje za program snimanja cjelovečernjih filmova s mikro proračunom. Potonji je program realiziran u suradnji s HAVC-om te organizacijom British Council London.

'Pored svega navedenog, i ove godine mislimo na publiku van Zagreba – ZFF po četvrti put putuje i to u Art-kino Croatia u Rijeku, Centar za kulturu Čakovec te po prvi put u kino Sloboda u Dubrovniku. A za vrijeme samog ZFF-a, kao i proteklih godina, nismo zanemarili zabavni sadržaj – u suradnji sa Stellom Artois organizirat ćemo zabave u kinima Europa i Grič', dodao je Hrvoje Laurenta.

Drugu godinu zaredom, Hrvatski Telekom podržava Zagreb Film Festival. 'Filmska umjetnost nadahnjuje, obrazuje i potiče na razmišljanje. Pokroviteljstvo filmskih festivala logičan je i prirodan izbor kada je riječ o našoj kompaniji. Putem MAXtv usluge, točnije MAXtv videoteke, svojim korisnicima osiguravamo ekskluzivan sadržaj kao i premijerno prikazivanje mnogih svjetskih filmskih ostvarenja, poput pobjednika filmskih festivala u Berlinu i Veneciji. Sponzorstvom Zagreb Film Festivala upotpunili smo pokroviteljstvo najznačajnijih hrvatskih filmskih festivala te nas posebno veseli što ćemo putem MAXtv videoteke, publici diljem Hrvatske koja nije u mogućnosti posjetiti zagrebački festival, omogućiti uživanje u premijernim naslovima s ovogodišnjeg te uspješnicama s prošlogodišnjeg festivala', istaknula je Maja Weber, direktorica Odjela za odnose s javnošću Hrvatskog Telekoma.

Generalni sponzor je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i MEDIA program.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.