Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

KINO UMJETNIKA - Marina Abramović: Umjetnica je prisutna

Premijerom filma Marina Abramović: Umjetnica je prisutna, redatelja Matthewa Akersa, povodom njegove kino distribucije u MSU-u, u nedjelju 21.10.2012. u 20 sati otvaramo dvoranu Gorgona za novi kino program pod nazivom KINO UMJETNIKA.

Neustrašiva, zavodljiva i nevjerojatna Marina Abramović već 40 godina definira suvremenu umjetnost. Koristeći svoje tijelo kao medij, naprežući se do krajnjih granica i često riskirajući svoj život u tom procesu, ona stvara performanse koji nas izazivaju, šokiraju i duboko diraju.
Dokumentarni film 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna' prati pripremu ove slavne umjetnice za ono što je vjerojatno bio najvažniji trenutak njezinoga života: velika retrospektiva njezinih radova u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku. Autor filma Matthew Akers donosi portret umjetnice i tijek njezine izložbe/performansa u sklopu kojeg je Marina provela 700 sati sjedeći i gledajući se s posjetiteljima oči u oči. Sjediti svaki dan, tijekom tri mjeseca, osam sati dnevno, bez hrane, vode i micanja bilo je fizički i psihički izazovno, čak i za veteranku performansa njezinog kalibra.
Mogućnost ove neobične interakcije s Marinom Abramović iskoristilo je više od 1500 posjetitelja među kojima su bili Björk, Lou Reed, Marisa Tomei, Isabella Rossellini i mnogi drugi. Film je publika nagradila na festivalima u Berlinu i Sarajevu. 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna’ nije tipičan 'art film'. To je očaravajuće filmsko putovanje u svijet radikalnog performansa, ali ujedno i intimni portret nevjerojatno očaravajuće žene.
Zahvaljujući Zagreb Film Festivalu publika MSU-a imat će priliku pogledati film tijekom sljedeća dva mjeseca.

Premijeri će prisustvovati Matthew Akers, redatelj filma.

KINO UMJETNIKA novo je pokrenuta programska aktivnost kojom će Muzej predstavljati suvremene umjetnike i njihove filmske opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti.
Program će predstaviti recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla. Nadopunit će programsku koncepciju MSU-a i popuniti deficit prezentacije ove hibridne forme. Intenzivirat ćemo dijalog i razmjenu na kulturnoj sceni grada, povezati umjetnike, kustose, kritiku i publiku te tako doprinijeti aktivnoj internacionalizaciji naše umjetničke scene zaokupljene medijimima pokretnih slika.

Program otvaramo filmom Marina Abramović: Umjetnica je prisutna, redatelja Matthew Akersa, a publika će uskoro moći susresti sljedeće autore i vidjeti njihove najnovije filmove: Shaun Gladwell, Ursula Mayer, Damir Očko, Ibro Hasanović, Zlatko Kopljar, i dr.


Voditelj programa: Tihomir Milovac
Kustosica: Branka Benčić


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.