Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

AKADEMIK TONKO MAROEVIĆ: SVJEDOK ŠEZDESETIH

Tematska šetnja uz izložbe Miljenka Horvata i Antuna Motike
1. i 2.kat prostora za povremene izložbe u 17 sati

Jesu li istraživanja i eksperimenti Miljenka Horvata i Antuna Motike bili marginalne pojave u hrvatskoj modernoj umjetnosti ili su se u njima jasno kristalizirale sastavnice onoga što danas nazivamo posljednjom avangardom dvadesetog stoljeća, pitanje je na koje će, iz vrlo osobne perspektive, pokušati odgovoriti svjedok tih zbivanja u šezdesetima, tada mladi likovni kritičar, a danas jedan od najpoznatijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, akademik Tonko Maroević.

Maroevićeva povlastica „svjedoka vremena“ tim je veća stoga što je i osobno poznavao tu dvojicu „apartnih umjetnika“, komunicirao i dopisivao se s njima u trenucima kad više nisu bili u fokusu javnosti, nego su se svjesno odlučili za samotništvo i umjetničku izolaciju (Motika) ili su izabrali umjetnički egzil i nomadizam kao jedan od mogućih putova u potrazi za smislom ljudske i umjetničke egzistencije (Horvat). Što je modernističko, a što suvremeno u njihovim opusima, što je radikalno, a što asketsko u njihovim pristupima, te kako se u sve to uklapa pojam (re)valorizacije i što on znači u struci povijesti umjetnosti, saznat ćemo iz prve ruke jednog od važnih svjedoka šezdesetih, Tonka Maroevića.

Okupljanje na 1.katu prostora za povremene izložbe u 17 sati.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.