Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

John Cage u MSU: PROŠIRENI WILLIAMSOV MIX - oktofonička elektro-akustička difuzija

dvorana Gorgona, u 20 sati

Izvođači:
Werner Dafeldecker - kompozicija, električni bas
Valerio Tricoli - kompozicija, difuzija


Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i Multimedijalni Institut u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom pozivaju vas na jedinstveni zvučni događaj naslovljen „Prošireni Williamsov mix“. Njime obilježavamo stotu obljetnicu rođenja jednog od najvažnijih kompozitora, teoretičara glazbe i umjetnika Johna Cagea.

Prošireni Williamsov mix nova je interpretacija Williamsova miksa Johna Cagea u izvedbi Wernera Dafeldeckera i Valerija Tricolija, izvorno napisanoga za magnetofonsku vrpcu 1952. godine. Pristupajući izvornoj partituri iz suvremenog očišta, ova nova interpretacija Williamsova miksa sadrži dubinsku analizu odnosa između tadašnje magnetofonske glazbe i današnje digitalne produkcije.

Ona omogućava da se izvorni parametri kompozicije ostvare u kontekstu današnje tehnološke prakse i instrumentalne izvedbe uživo. Prošireni Williamsov miks traje 46 minuta, dok je trajanje izvornika 4 minute i 15 sekundi. Razliku u vremenu proizvodi prebacivanje elemenata kompozicije s vrpce u digitalni audio-softver. Da bi mogli izvesti Prošireni Williamsov miks, Dafeldecker i Tricoli su snimili izbor od otprilike 600 različitih zvukova.
Williamsov miks (1952.) jest osmerokanalna elektro-akustička kompozicija, koja ima posebno mjesto u opusu rane glazbe za magnetofonsku vrpcu. Sastoji se u tome da je djelo ostvareno u studiju prema već napisanoj partituri. U to su doba kompozitori magnetofonske radove stvarali neposrednim radom u studiju. No u slučaju Williamsova miksa, Cageov pristup kompoziciji pozivao je na realizaciju prethodno utvrđene i napisane notacije, čiji su glazbeni parametri izvedeni slučajnim postupcima (predviđanje prema Knjizi promjena).

Partitura od 192 stranice neka je vrsta, kako ju je nazivao Cage, „krojnog arka“, koji u mjerilu 1:1 pokazuje kako valja spojiti 8 monofonih vrpci (reproduciranih istodobno) i kakvu vrstu zvuka treba snimiti unutar svakog „odsječka vrpce“. Zvukovi su kategorizirani na sljedeći način:A: zvukovi grada; B: zvukovi sela; C: elektronički zvukovi; D: ručno proizvedeni zvukovi, uključivši i literaturu o glazbi; E: zvukovi proizvedeni vjetrom, uključujući i pjesme; F: tihi zvukovi, koje treba pojačati da bi ih svi mogli čuti.

Werner Dafeldecker
je austrijski glazbenik sa stalnom berlinskom adresom. Fluxus, minimalna i elektoakustična glazba, jazz i terenske zvučne snimke (field recordings) samo su neki od elemenata koji su formirali njegovu umjetničku praksu. Nastupao je na najznačajnijim međunarodnim festivalima posvećenim suvremenoj glazbi poput berlinskog Maerz Musik ili Transmediale, salcburškog Festspielea ili australskog Liquid Architecture. Njegove kompozicije izvođene su u pariškom Centru Pompidou, ZKM-u u Karlsruheu ili madridskom Muzeju Reina Sofia.

Valerio Tricoli
, rođen 1977. u Palermu je kompozitor i glazbenik čije skladbe povezuju konkretnu glazbu s konceptualnim zvučnim formama. Jedan je od osnivača grupe „3/4HadBeenEliminated“ poznatoj po smjelim sintezama improvizacije, elektro-akustičkih kompozicija i senzibiliteta avangardnog roka.

Ulaz je besplatan.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.