Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

KINO UMJETNIKA: MARINA ABRAMOVIĆ – UMJETNICA JE PRISUTNA

Svi koji film nisu vidjeli na premijeri mogu ga vidjeti u redovnoj distribuciji narednih dana u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Raspored projekcija:

srijeda, 21.11.2012. u 19 i 21 sat
četvrtak, 22.11.2012. u 19 i 21 sat
petak, 23.11.2012. u 19 i 21 sat


Neustrašiva, zavodljiva i nevjerojatna Marina Abramović već 40 godina definira suvremenu umjetnost. Koristeći svoje tijelo kao medij, naprežući se do krajnjih granica i često riskirajući svoj život u tom procesu, ona stvara performanse koji nas izazivaju, šokiraju i duboko diraju.

Dokumentarni film 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna' prati pripremu ove slavne umjetnice za ono što je vjerojatno bio najvažniji trenutak njezinoga života: velika retrospektiva njezinih radova u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku. Autor filma Matthew Akers donosi portret umjetnice i tijek njezine izložbe/performansa u sklopu kojeg je Marina provela 700 sati sjedeći i gledajući se s posjetiteljima oči u oči. Sjediti svaki dan, tijekom tri mjeseca, osam sati dnevno, bez hrane, vode i micanja bilo je fizički i psihički izazovno, čak i za veteranku performansa njezinog kalibra.

Mogućnost ove neobične interakcije s Marinom Abramović iskoristilo je više od 1500 posjetitelja među kojima su bili Björk, Lou Reed, Marisa Tomei, Isabella Rossellini i mnogi drugi. Film je publika nagradila na festivalima u Berlinu i Sarajevu. 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna’ nije tipičan 'art film'. To je očaravajuće filmsko putovanje u svijet radikalnog performansa, ali ujedno i intimni portret nevjerojatno očaravajuće žene.

Cijena ulaznice iznosi 25 kuna.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.