Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Hommage à Nada Vrkljan-Križić

U Zagrebu je 1. studenog u 72. godini života preminula Nada Vrkljan Križić, povjesničarka umjetnosti, dugogodišnja zaposlenica MSU-a, kustosica mnogih izložbi domaćih i stranih umjetnika, autorica brojnih tekstova i monografija.

Kolege i prijatelji iz MSU-a duboko suosjećaju s obitelji zbog preranoga gubitka drage nam i nezaboravne kolegice.

Nada Vrkljan Križić rođena je 1940. u Beogradu. Djetinjstvo je provela u Zagrebu i Opatiji. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je povijest umjetnosti i francuski jezik. Od 1981. godine radila je kao kustosica / viša kustosica u Galerijama grada Zagreba, poslije Muzeju suvremene umjetnosti. Obnašala je dužnost v.d. ravnateljice MSU-a od 1995. do 1999. Do umirovljenja 2005. radila je u Muzeju suvremene umjetnosti kao muzejska savjetnica i voditeljica Odjela za marginalnu umjetnost, gdje je pripremila brojne važne, samostalne i skupne izložbe hrvatskih i inozemnih umjetnika.

Na Kraljevskom institutu za umjetničku baštinu u Bruxellesu (1978) provela je šest mjeseci na specijalizaciji s područja zaštite predmeta i na izradi dokumentacije umjetničke baštine.
Osim neprekinutoga stručnog rada u muzejskim ustanovama (dulje od dvadeset godina), surađivala je u stručnim časopisima objavljujući tekstove, studije i eseje o suvremenoj glazbi – jazzu i šansonama, a bila je i vanjska suradnica Radio Zagreba te HTV-a.
Surađivala je u mnogim stručnim časopisima i glasilima koja se bave kulturom. Njezina bibliografija sadržava zavidan broj tekstova, predgovora katalozima, monografskim katalozima te brojna predavanja održana u zemlji i inozemstvu. Autorica je mnogih izložaba, među kojima i prezentacije "Outsideri ili marginalna umjetnost", na međunarodnoj izložbi naive, "Insita 94." u Bratislavi.
Javnosti je otkrila i obradila cijeli do tada neotkriveni opus slikara Karla Sirovyja (akvareli, crteži i fotografije). Priredila je njegovu veliku monografsku izložbu u MSU 1993. godine, kao i monografiju Karl Sirovy, život i djelo na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Osobito se bavila autsajderskom umjetnošću, otkrivajući čudesan svijet marginalnih umjetnika. Do posljednjih je dana života predano radila na knjizi o marginalnim umjetnicima.

Sudjelovala je u radu Društva povjesničara umjetnosti (DPUH) i Hrvatskog muzejskog društva (HMD) te je od obnovljenog djelovanja HMD-a od 1997. godine do 2002. bila njegovom predsjednicom. Bila je urednica stručnog časopisa Vijesti muzealaca i konzervatora, Hrvatskog muzejskog društva od 2002.

Članica je Hrvatske sekcije AICA-e od 2002.

U organizaciji Maison des cultures du monde boravila je 2000. godine na stručnom usavršavanju kao stipendistica francuske Vlade za strane stručnjake s područja kulture.

Kao priznanje za dugogodišnji doprinos promicanju francuske kulture i umjetnosti u Hrvatskoj i uspješan rad na međunarodnoj kulturnoj suradnji između Hrvatske i Francuske odlikovana je 2003. godine Ordenom Viteza umjetnosti i književnosti (Chevalier des Arts et des lettres) od strane Francuskog ministarstva za kulturu i komunikacije. Dobitnica je Nagrade HMD-a za životno djelo „Dr. Pavao Ritter Vitezović“ za 2006. godinu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.