Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

KINO UMJETNIKA, Shaun Gladwell: Krugovi radikalne volje

Dvorana Gorgona, četvrtak, 22. 11. 2012, u 19 sati

Shaun Gladwell jedan je od najperspektivnijih australskih umjetnika mlađe generacije. Ponajprije se bavi videom. Diplomirao je na Sydney College for the Arts, magistrirao na South Wales Fine Arts College i Goldsmiths u Londonu. Na 53. venecijanskom bijenalu 2009. predstavljao je Australiju. Izlagao je u Muzeju suvremene umjetnosti (MOCA) Sidney, Istanbulu, festivalima poput Experimenta (Bangkok) i Videobrasil (Sao Paolo). Prošle godine ACMI (Australian Center for the Moving Image - Australski centar za pokretne slike) u Melbourneu priredio mu je veliku monografsku izložbu. Trenutno živi i radi u Londonu.

Umjetnik će prisustvovati projekciji i razgovoru nakon projekcije. Shaun Gladwell govorit će o umjetnosti pokretnih slika i njihovu izlaganju u kontekstu galerije i kina, te o recentnom radu na filmskoj režiji.

PROGRAM

Storm sequence, 2000. (8 min)

Tangara, 2003. (ulomak, 3 min)

Afganistan,(8 min)

Pacific Undertow Sequence, 2010. (ulomak, 3 min)

Midnight traceur, (ulomak, 5 min)

Interceptor surf sequence, (ulomak, jednokanalni, 4 min)

Apologies, 1-6 (27 min)

Različite studije pokreta, situacija i stanja tijela u pokretu kroz skate kulturu i supkulture ulice, korištenje slow motiona, te usporeni meditativni prizori, kontrapunkt vremena, zauzimaju središnje mjesto u video radovima Shauna Gladwella. Kod njega se pokret. kojemu je ishodište u “sportu”. često doima koreografiran. Program otvara Storm Sequence, video kojim je Shaun Gladwell “eksplodirao” na umjetničkoj sceni. Predstavlja prizor usporenog pokreta skateboard performansa tijekom oluje na morskoj obali, pokreta koji kao da se rastapa u vremenu, a bio je jedan od najzapaženijih radova na Bijenalu u Veneciji 2007. g. u okviru središnje izložbe Roberta Storra, slijedi Tangara, još jedan prizor tijela “u bestežinskom stanju”, a program završava polusatnom serijom Apologija kojima je Gladwell 2009. godine predstavljao Australiju na Venecijanskom bijenalu. U australskom paviljonu izložio je niz video radova i instalacija koje su se formirale oko specifičnog australskog krajolika, mitologije i Mad Maxa kao ikone australske filmske i popularne kulture. Izbor je dopunjen nizom novih radova Pacific Undertow i Midnight Traceur, a bit će prikazan video sniman u Afganistanu. Odabrani radovi okupljeni su u dvije grupe, a formiraju se oko predstavljanja dvije karakteristične kategorije prostora - urbanih prostora i pustinje. Prizori često prikazuju protagonista (često je to sam umjetnik) čiji je lik izoliran i osamljen u krajoliku.

KINO UMJETNIKA nova je programska aktivnost kojom će MSU predstavljati suvremene umjetnike i njihove filmske opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program će predstaviti recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla. Nadopunit će programsku koncepciju MSU-a i popuniti deficit prezentacije ove hibridne forme. Intenzivirat ćemo dijalog i razmjenu na kulturnoj sceni grada, povezati umjetnike, kustose, kritiku i publiku te tako pridonijeti aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika.

Voditelj projekta: Tihomir Milovac.

Kustosica: Branka Benčić


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.