Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Rovinj Photodays i I. L. Galeta

Predavanja u sklopu 4. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac

FOTOGRAFSKI FESTIVAL: ROVINJ PHOTODAYS

20.11.2012. u 18.00 sati, Dvorana Gorgona, MSU

Sudjeluju:Tonči Denis Redić, osnivač, idejni začetnik i direktor festivala „Rovinj Photodays”; Jelena Blagović, umjetnička asistentica na Odsjeku snimanja Katedre za fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; Petra Mrša, fotografkinja

„Rovinj Photodays” najveći je regionalni festival fotografije jer se održava u rasponu od nacionalnog natječaja suvremene fotografije do festivala i međunarodne promocije nagrađenih autora. Usto, omogućuje otvaranje novih tržišta darovitim hrvatskim fotografima.

TOČKA GLEDIŠTA – Predstavljanje fotografskog autorskog opusa

20. 11. 2012. u 19.00 sati, Dvorana Gorgona, MSU

IVAN LADISLAV GALETA, multimedijski umjetnik

„U pravilu, Galeta bira 'čiste' situacije, u kojima nam pažnju fokusira na točno određen problem, uvijek smješten negdje u prostoru između promatrača, kamere i promatranog objekta te njihovih međusobnih izmještanja. Ponuđeni teren može se na prvi pogled učiniti ograničavajućim, a metodologija previše strogom ili škrtom. Događa se, međutim, upravo suprotno, jer Galeta medij redovito problematizira u relaciji s vrlo općenitim, temeljnim fenomenima poput gravitacije, vremena, prostora, statike i dinamike. To njegove egzaktne eksperimente neizbježno vodi u područja kozmoloških propitivanja, uvijek izmičući iz granica očekivanog, pri čemu je 'efekt' manipuliran komunikacijskim odnosno medijskim alatima samo polazište, a nikako i krajnja svrha ili, uvjetno rečeno, njihov konačni rezultat.“

(Marko Golub, iz predgovora izložbi I. L. Galeta„Proširena fotografija“, Croartclub, 2006.)

Ivan Ladislav Galeta živi u selu Kraj Gornji pokraj Zagreba. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu (1967), diplomirao iz likovnih umjetnosti na Pedagoškoj akademiji (1969) te iz studija pedagogijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1981). Od 1977. do 1990. bio je voditelj Multimedijalnog centra (MM) Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, prvog hrvatskog sustavnog prikazivača domaćeg i stranog eksperimentalnog filma i videa. Osnovao je i vodio umjetničko kino Filmoteke 16 (1991-1994). Od 1993. radi kao stručni suradnik za medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje kao redoviti profesor od 2007. Inicirao je uvođenje studija animacije (2000) te studija novih medija (2004), koji je prerastao u Odsjek za animirani film i nove medije na istoj Akademiji. Filmove snima od 1969, a videoradove od 1975. godine. Od 1973. izlaže objekte-instalacije, fotografije-instalacije, prezentacije proširenog filma, video i televizijska djela, tekstove, zvučne instalacije, ambijentalne intervencije, ekološke projekte i akcije. Od sredine 90-ih usvaja ekološko-umjetničku orijentaciju uza što vezuje reference na Henrya David Thoreaua, Karela Čapeka, Masanobua Fukuoku, Billa Mollisona, Jamesa Joycea, Belu Hamvasa, Claudea Moneta i druge. Djela mu se nalaze u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, Centru Georges Pompidou u Parizu, Oberhausenu, Avignonu, Hrvatskom filmskom savezu… Osvojio je brojne nagrade; Oberhausen, Beograd, Maribor, Zagreb, Trst… Ministarstvo kulture i komunikacije Republike Francuske uručilo mu je odlikovanje 1999 godine. Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo dobio je 2012. godine.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.