Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kino Metropolis u udruzi Europa Cinemas

Dati prednost europskom filmu

Pet hrvatskih kina primljeno je u europsku organizaciju Europa Cinemas, a to su: Kino Metropolis MSU, Art-kino Grič i Ljetno kino Tuškanac u Zagrebu, Kino Novska te Kinoteka Zlatna vrata u Splitu. Kina su udružena u grupu (mini-network) na čelu s kinom Metropolis. Od 1. siječnja 2013. bit će punopravni članovi te najznačajnije europske udruge kina, što će im omogućiti financijsku potporu iz fondova Europske unije za prikazivanje europskih filmova.

Primanje u članstvo Europa Cinemasa dugotrajni je pristupni proces koji je 2010. godine pokrenulo kino Metropolis. Trebalo je ispuniti mnoge kriterije, analiziran je repertoar a usto je u posjetu bio predstavnik Europa Cinemas za srednju i istočnu Europu, Alexandre Tchernookov u srpnju ove godine.

Osnovana 1992. uz financijsku potporu Programa MEDIA i Francuskog centra za kinematografiju - CNC, Europa Cinemas prva je mreža kina koja promovira europski film. Cilj je osigurati operativnu i financijsku potporu kinima koja se obvezuju prikazivati značajan broj europskih filmova, pokretati skupove i inicijative, kao i promotivne aktivnosti usmjerene na mladu publiku.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.