Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Peter Kogler: Bez naziva

Medijska fasada MSU

22. 11. – 21. 12. 2012.

Na Medijskoj fasadi MSU-a prolaznici mogu vidjeti rad poznatog austrijskog umjetnika Petera Koglera. To je jedan od radova s motivima mrava. Mravi za Koglera predstavljaju primarni simbol organizacijskog modela. Zanimaju ga kao arhetipovi, fikcijski karakteri, dobronamjerni ili čudovišni, te kao vrsta koja se uspješno oduprijela evoluciji. Digitalno modelirani i zatim organizirani na slobodnim površinama, u prostorima s dvije ili tri dimenzije, predstavljaju elemente koji kreiraju društvenu metaforu. Perfekcija njihove organizacije i sličnost u ponašanju u odnosu na naše podsjeća na radničku klasu ili način djelovanja podzemnog svijeta.

Koglerov rad na medijskoj fasadi ujedno najavljuje i našu buduću suradnju s iznimno zanimljivim umjetnikom na njegovoj velikoj izložbi 2014. godine u prostoru za povremene izložbe.

Peter Kogler rođen je 1959. godine u Innsbrucku, a živi i radi u Beču. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, te djelovao kao profesor pri Staatliche Hochschule für Bildende Künste Städelschule u Frankfurtu, na Académie des Beaux-Arts u Le Mansu i Parizu, na Akademie der Bildenden Kunstu Beču i na Akademiji lijepih umjetnosti u Münchenu.

Kogler je jedan od prvih umjetnika čiji se rad temelji na računalno generiranim projektima koji su namijenjeni arhitektonskim, vanjskim i unutarnjim prostorima. U svojim različito kodiranim izvedbama inspiraciju crpi iz bogatog vokabulara suvremene digitalne informacijske i komunikacijske tehnologije, te iz filmske arhitekture. Međunarodni je ugled stekao izlaganjem na Venecijanskom bijenalu (1986), Documenti IX (1992) i Documenti X (1997), ponaprije kao autor koji aktivira prostor aktualnim medijima i potiče gledatelja na interakciju.

Projekt je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.