Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Dječji rođendani - msu rođendaonica

Zlatno prijestolje, karaoke, kreativna radionica, rođendanska kutija i pokloni iznenađenja...

Već dvije godine, svakog vikenda, izložbenim dvoranama Muzeja čuje se vedra dječja cika – slavljenica/slavljenik i gosti uživaju u nesvakodnevnoj rođendanskoj proslavi. I djeca i roditelji zdušno su prihvatili proslavu rođendana u Muzeju suvremene umjetnosti kao kreativan, neobičan i poučan događaj koji ostaje u sjećanju. Otvorena za nove doživljaje, djeca s lakoćom i radošću upijaju umjetnost, nadahnjuju se djelima iz postava i s izložbi, ali i bezbrižno igraju u ugodnom i poticajnom prostoru. Tako su rođendani u MSU postali pravi hit.

Sa željom da u Muzeju svima pruže još više doživljaja i lijepih uspomena, novim pristupom, s mnogo pažnje za detalje i primjereno dobi djece, osmišljen je koncept u kojem se slavljenici/slavljeniku i prijateljima predstavlja suvremena umjetnost u svoj svojoj raskoši stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti. Tako su velikani hrvatske suvremene umjetnosti, akademik Ivan Kožarić i Miroslav Šutej, „posudili" svoja djela za rođendanska slavlja. Pa tako slavljenik ponosno sjedi na "Zlatnom prijestolju“, dok "igraonicu" obasjavaju razigrana "Drva sa žaruljama". Prema Kožarićevim djelima, to su izradile tadašnje studentice Akademije likovnih umjetnosti, a sada ak. kiparice Luana Brhanić i Jelena Kašić.

Djeca se zabavljaju uz zanimljiv rođendanski program: šetnja Zbirkama u pokretu, kreativna radionica zaslađena MSU tortom i slatkim šarenim kolačićima inspiriranim umjetničkim djelima te darovima iznenađenja i sl., a sve u atraktivnom okruženju Zelene sobe Muzeja suvremene umjetnosti. No, ipak zabava počinje i završava neizostavnim Dvostrukim toboganom, umjetnika Carstena Höellera kojem djeca jednostavno ne mogu odoljeti. Za veselu i kreativnu atmosferu brinu se dvije ili tri (ovisno o broju uzvanika) suradnice Muzeja: odgajateljice, profesorica likovne umjetnosti, edukatorica i kustosice-pripravnica MSU-a.

Program Rođendaonice: okupljanje u holu, na recepciji Muzeja; zatim slijedi spuštanje među (većim i manjim) klincima omiljenim Toboganom; pa vodstvo Zbirkama u pokretu. Najprije se ide u Atelje Kožarić, a zatim su na redu odabrani eksponati koji se smiju dirati, pa čak i pomicati i koji baš pozivaju na igru kao što su Reljefometar, skulptura Vjenceslava Richtera ili Tangram Luce Fraya. U čarobnoj Zelenoj sobi djecu čeka osvježenje, a potom igra. Ozračje dopunjava projekcija predstave (P)okreni seiz produkcije MSU-a, golemi crveni tabure, „Zlatno prijestolje“ i drugi umjetnički detalji. Pod stručnim vodstvom na kreativnoj radionici nastaju dječji umjetnički radovi, nadahnuti radovima iz postava, koji su ujedno uspomena koju nose sa sobom. Vedri svjetovi Ivana Kožarića i Miroslava Šuteja, idealni su predložak. Kroz igru djeca tako uče o: bojama, oblicima, tehnikama umjetničkog izražavanja. Potiče se maštovitost i kreativnost. Na kraju, njihov rad veselog naziva (GOSPODIN ZMAJAC (mobilna grafika) VESELE RUKE (mobilna grafika), ROĐENDANSKA KIŠA (objekt) koji su osmislile muzejske pedagoginje Petra Kriletić i Lana Gospodnetić, kreativni je suvenir koji slavljenik zadržava kao podsjetnik na fora rođendan i vesele trenutke provedene u zajedničkom stvaranju, a može ga podijeliti i sa svojim gostima. Dakako, rođendanska torta je neizbježna, a šlag na kraju je ipak još jedno spuštanje Toboganom.

Program vode edukatorice i nekadašnje pripravnice-kustosice: Nikolina Filipović, Ana Škegro, Petra Kriletić, Sanela Tepić, Jelena Kašić, Sabrina Fetibegović ... sve su one obučene za kreativni rad s djecom i umiju dobi mališana prilagoditi stručno vodstvo kroz postav Zbirki u pokretu.

MSU Rođendaonicu je osmislila Zvjezdana Murselli, suradnica u marketingu i administratorica MSU-a, a ponukala ju je želja da klincima ponudi rođendan kakav je sama željela organizirati vlastitoj (sada već poodrasloj) djeci, pa i sebi, a i jedna sretna okolnost - gotovo neiskorišten, a prekrasan prostor na drugom katu, tzv. Zelena soba. Prostorija na drugom katu, ostakljena s dvije strane pruža panoramski pogled na grad, podjednako atraktivan i danju i noću. Sama prostorija idealna je za dvadesetak djece – veliki stol predviđen je za tridesetak osoba, jer da bi radionica bila uspješna, preduvjet je da postoji dobra komunikacija i struktura, pa je broj djece ograničen. No ono što izdvaja ovu prostoriju kao posebnu su pomno osmišljeni detalji. 'Travnati' tepih, već spomenuti veliki mekani tabure, vesele posebno za Rođendaonicu kreirane majice voditeljica, projekcije na zidu pa čak i jedaći pribor – torta se jede iz porculanskih tanjurića, pravim žličicama, a umjesto čaša služe bočice širokog grla ukrašene originalnim perivim naljepnicama. Ako ne osigurate hranu sami, Muzej vam može ponuditi slastice nadahnute umjetnošću: Stošićeve ispisane keksiće, bombice-lizalice odnosno lolipop - kolač po uzoru na Šutejevu skulpturu Bum, Bum.

Usto, ako roditelji ne žele preko puta u Avenue Mall, MSU im nudi za 35 kn po osobi posjet stalnom postavu i/ili aktualnoj izložbi uz stručno vodstvo. Na kraju će se u ugodnom prostoru Ekstenzije podružiti uz kavu i šarene makarone.

U protekle dvije godine održano je 260 rođendaonica s prosječno 20 djece po grupi.... Podjednako su zastupljeni slavljenici djevojčice i dječaci u najčešće, dobi između 6-10 g.

Stoga dođite, i provjerite zašto su rođendani u Muzeju HIT!

Informacije i rezervacije: rodjendan@msu.hr, tel. 6052708


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.