Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

"MSU 3" - naš treći rođendan u novoj zgradi

U subotu, 8. prosinca 2012. pozivamo vas da zajedno proslavimo rođendan uz mnoštvo programa za svaki uzrast i besplatan posjet svim izložbama i događajima.

Program MSU DAN – „MSU 3“, u povodu treće godine useljenja u novu zgradu

Radno vrijeme izložbenih prostora muzeja od 11- 20 sati.

Program obilježavanja MSU DANA traje od 11- 23 sata.

Slobodan ulaz na sve programe.

- 11.00 MSU kolač – Daniel Šuljić, oslikavanje prostora kafića i razgovor s umjetnikom

Što je rođendan bez kolača? Ali ovaj put, naš će kolač trajati cijelu godinu. Ne, nismo otkrili formulu "stoliću, prostri se", nego, kao i svake godine za rođendan, imamo novu sliku na zidu kafića. Ove će godine posjetitelji MSU-a DANA imati jedinstvenu priliku promatrati nastanak crteža na zidu muzejskog kafića, isječak iz animiranog filma "Kolač" Daniela Šuljića. Zabavne ne/zgode tijekom rođendanske proslave iz nagrađivanog crtića oživjet će na našem zidu. I dok bude radio crtež, Daniela Šuljića pitanjima će ometati Leila Topić, kustosica MSU-a.

- 11.00-20.00 Cjelodnevni performans: Božena Končić Badurina, Predvorje

U performansu Predvorje neće biti jednostavno zaključiti što se uistinu događa u muzejskom lobiju, a što je performerska izvedba, tj. ponavljanje nečeg što se možda jednom već dogodilo. I ovoga puta umjetnica Božena Končić Badurina izvedbu peformansa prepušta izvođačima koji se ni po čemu ne razlikuju od posjetitelja muzeja, a mogli bi biti i njegovo osoblje. (Re)konstrukcijom nekih običnih, dnevnih situacija iz predvorja muzeja i mimikrijskim "ubacivanjem" tih fragmenata natrag u svakodnevicu, nenametljivi "uljezi" unosit će zabunu u istinitost stvarnosti.

Performans se odvija tijekom cijelog radnog dana s pauzama za izvođače.

- 11.30 Prezentacija T-HT nagrade, Bruno Bahunek, producent projekta, ispred čitaonice

MSU Zagreb i T-Hrvatski Telekom već su šestu godinu za redom objavili natječaj za dodjelu četiriju nagrada za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti pod nazivom: T-HTnagrada@msu.hr. Kako je nastao taj projekt koji je izrastao u najprestižniji domaći natječaj za suvremenu umjetnost? Koliko je i kakvih sve radova prošlo kroz ruke međunarodnog žirija i kroz prostore MSU-a? Hoće li buduća Zbirka T-HT@MSU doista predstavljati relevantni presjek vizualne suvremenosti?

- 12.00 Tematska šetnja izložbom „Tošo Dabac – (U)lice Zagreba“ i razgovor sa „svjedokom vremena“ Petrom Dabcem, fotografom i Tošinim nećakom, No galerija

Pero će nas podsjetiti na vrijeme kada je zajedno s Tošom, Marijom Braut, Enesom Midžićem & comp. radio i družio se u ATD-u. Kakav je bio Zagreb tada, kako je živio nekadašnji atelijer Toše Dabca, a današnji Arhiv? Uz Perinu priču povezat ćemo našu priču o ulicama Zagreba i usporediti ih s današnjim Zagrebom, kako je bilo nekoć a kako je danas...

- 14.00 Tematska šetnja, "Geneza apstrakcije Vojina Bakića", vodi Nataša Ivančević, viša kutosica MSU-a, Zbirke u pokretu

Umjetničko stvaralaštvo Vojina Bakića, jednog od najznačajnijih hrvatskih apstraktnih kipara predstavljeno je u stalnom postavu MSU-a skulpturama koje zorno prikazuju razvoj njegova modernističkog apstraktnog izraza. U deset uzbudljivih godina kiparskog istraživanja i inovacija, od procesa sažimanja volumena još uvijek prepoznatljivog motiva, procesom apstrahiranja dolazi do radikalne redukcije forme i istanjene apstraktne plohe koja reflektira svjetlost. Sljedeće godine MSU priprema retrospektivu Vojina Bakića i stoga na naš rođendan najavljujemo tu važnu izložbu.

- 15.00 "Iza scene", prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na djelima Mladena Stilinovića, djelatnici Restauratorsko-konzervatorskog djela MSU-a, Zlatko Bielen i Tesa Horvatiček, prostor izložbe, prvi kat

Mnogo je krhke građe na izložbi Mladena Stilinovića, a kako su se naši restauratori-konzervatori nosili s problemom rada na tim djelima, prezentirat će, uz fotografsku dokumentaciju, neposredno uz izložbu. O procesu rada, od opisa zatečenog stanja do djela pripremljenog za izlaganje s osvrtom na općenit pristup djelima konceptualne umjetnosti, govorit će Zlatko Bielen, voditelj Restauratorsko-konzervatorskog djela.

-16.00 Stručno vodstvo izložbom „Nula iz vladanja; retrospektiva“ Mladena Stilinovića

Kustosi MSU-a provest će posjetitelje kroz intrigantnu retrospektivu Mladena Stilinovića, jednog od trenutno najpriznatijih i najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti. Njegovi radovi izlagani su na najprestižnijim problemskim izložbama i svjetskim bijenalima i nalaze se u najvažnijim kolekcijama muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Tijekom nekoliko desetljeća Stilinović je nizom akcija, izložbi i autorskih knjiga potvrdio poziciju umjetnika kao aktivnog korektiva stvarnosti koja ga okružuje. Stilinović provocira, prkosi, ruga se i parodira vrijednosne sustave i sustave moći.

- 16.00 Tematska šetnja izložbom Karima Rashida i Zbirkama u pokretu, Tihomir Milovac, kustos izložbe i suautor stalnog postava

Karim Rashid u MSU predstavlja svoje dizajnerske objekte koji su proteklih desetljeća plijenili pažnju dizajnera i oduševljavali korisnike, oblikovno i tehnološki pomicali granice dizajna. Rashidovi objekti izloženi su u postavu Zbirki u pokretu otvaraju zanimljiv dijalog umjetnosti i dizajna. Tema prožimanja umjetnosti i dizajna prisutna je već više od stoljeća i uvijek iznova intrigira. Hrvatska se umjetnička scena može podičiti avangardnim pristupom u promišljanju odnosa tih kreativnih područja, a kako su umjetnici i dizajneri sudjelovali u promjeni društvenih i političkih prilika, te što čini Rashid da bi promijenio svijet, tema je o kojoj će govoriti Tihomir Milovac, kustos izložbe i suautor stalnog postava.

- 16.00 Predstava za djecu "Ogledalce, ogledalce", Narodno sveučilište Dubrava, Dječje kazališta Dubrava, Gorgona

Priča govori o tri sestre, djevojčice koje žive u siromašnim uvjetima. Pune su snova, želja i međusobne podrške. Paralelna priča prati život njihova psa i mačke. Jednoga dana jedno ogledalo unosi opću pomutnju u njihov miran život… Priča otvara pitanje osjećaja identiteta mladog čovjeka.

Kroz predstavu djeca se upoznaju s tradicijskim elementima židovske kulture, a naučit će i pozdrave na hebrejskom jeziku. Predstava je nadahnutamotivima iz židovske tradicije i pričom Isaaca Bashevisa Singera.

Napisala i dramatizirala: Ana Đokić. Izvođač: Svetlana Patafta. Kostim i scenografija: Ana Horvat
Produkcija: Udruga za poticanje razvoja djece i roditelja PUNA KUĆA

za djecu stariju od 3 godine, trajanje: 30 minuta
Potrebno je rezervirati mjesto na e-mail: recepcija@msu.hr ili telefonom na 01/6052 700.

- 17.00 Kreativna likovna radionica za djecu, Školica

Tema radionice je nadahnuta predstavom Ogledalce, ogledalce te stoga nosi naslov: "Ogledala". Sudionici će izrađivati kazališnu scenografiju u tehnici kolaža i drugim kombiniranim tehnikama.

Voditeljice: Marija Lopac, prof. lik. kult., Vesna Rohaček, prof. lik. kult., Ivana Vratarić, prof. lik. kult.

Radionicaje namijenjena djeci od 5 do 6 godina uz pratnju odrasle osobe (roditelja, bake, djeda, staratelja) te od 7. godine nadalje bez pratnje.
Potrebno je rezervirati mjesto na e-mail: eduakcija@msu.hr ili telefonom na 01/6052 721.

- 17.00 stručno vodstvo po postavu Zbirke u pokretu

Otkrijete što je novoga u stalnoj mijeni Zbirki u pokretu – suvremena umjetnost je puna iznenađenja. Trenutno su unutar postava radovi Karima Rashida koji su u dijalogu s djelima domaćih i stranih umjetnika. Gdje im je zajednički nazivnik? Možemo li posredovanjem dizajna stići do tajne umjetničkih djela?

- 11.00-20.00 Rođendaonica, predstavljanje novog koncepta proslave dječjih rođendana u MSU-u, Zeleni salon na 2. katu, prostor Zbirke u pokretu

Već dvije godine svakog vikenda prostorima naše Školice i izložbenim dvoranama čuje se vedra dječja cika – slavljenica/slavljenik i gosti uživaju u nesvakodnevnoj rođendanskoj proslavi. I djeca i roditelji zdušno su prihvatili proslavu rođendana u Muzeju – jer je to kreativan, neobičan i poučan događaj koji ostaje u sjećanju. Sa željom da svima pružimo još više doživljaja i lijepih uspomena, odlučili smo malo redizajnirati dječje rođendane. Novim pristupom, s mnogo brige o detaljima i primjereno dobi djece, osmislili smo koncept u kojem se svake godine slavljenici/slavljeniku i prijateljima predstavlja jedan suvremeni umjetnik. Tako je ove godine velikan hrvatske suvremene umjetnosti, akademik Ivan Kožarić, sa zadovoljstvom pristao "posuditi" svoja djela za rođendanska slavlja. I sam vječno zaigran poput djeteta, dopustio je da se izrade replike njegovih radova koje će biti rođendanski "rekviziti". Stoga će slavljenik ponosno sjediti na "Zlatnom prijestolju“, dok će "igraonicu" obasjavati razigrana "Drva sa žaruljama". Prema Kožarićevim djelima to su izradile studentice Akademije likovnih umjetnosti, Luana Brhanić i Jelena Kašić.

Uz zanimljiv rođendanski program djeca će se družiti uz MSU tortu, slatke šarene kolačiće, darove iznenađenja i sl. i hrvatsku pop rock glazbu u atraktivnom okruženju Zelene sobe Muzeja suvremene umjetnosti.

- 11.00-20.00 „Jelka ili bor? Nevažno! Glavno da je tvojih ruku djelo“, radionica u MSU dućanu

U povodu naše rođendanske proslave cijeloga će se dana, od 11 do 20 sati, u MSU dućanu održavati kreativna radionica oblikovanja božićnog drvca. Od raznih materijala, neobičnih i začudnih, uz pomoć

kreativnih edukatorica i vaših vrijednih ručica, oblikovat ćemo drvca, male i velike borove, boriće i jelke svih zamislivih i nezamislivih oblika i ukrasa. Sve ćete to bojati posebnim dizajnerskim bojicama koje je njihova autorica, Maja Mesić, duhovito nazvala „boya“.Boya bojice za crtanje su inovativni crtaći alat, ergonomski su oblikovane i jednostavno vas vabe na kreativnost.

Pridružite nam se i odnesite kući vlastiti bor koji će biti dobar početak i priprema za božićne i novogodišnje blagdane bez potrošačke groznice i pretjeranog blještavila.
Radionica je namijenjena djeci od 5 do 15 godina.

- 18.00 Nula iz vladanja. A što je sa zalaganjem? (samo za odrasle)na izložbi "Nula iz vladanja; retrospektiva" s Mladenom Stilinovićem

"Umjetnik koji ne govori engleski, nije umjetnik", jedna je od najpoznatijih izjava-rečenica Mladena Stilinovića, dakako napisana na pigeon engleskom jeziku. Mnogi su je posjetitelji upoznali u stalnom postavu MSU-a, ali i susretali na brojnim izložbama u svijetu na kojima je Stilinović izlagao. Kritičar autoriteta, osobito škole i sličnih opresivnih režima, i sam umjetnik zarana je napustio redovito školovanje, stoga ga se često u biografskim bilješkama naziva autodidaktom, samoukim umjetnikom bez formalnog umjetničkog obrazovanja. Premda trajno fasciniran knjigom i književnošću, jezičnom i filozofskom problematikom, prema uobičajenim školskim mjerilima, kao "neprilagođeni buntovnik", po svoj prilici bio bi ocijenjen nulom iz vladanja. Pa ipak, mogli bismo Stilinovića ocijeniti iz "zalaganja", a prilika nam se pruža u šetnji kroz njegovu retrospektivnu izložbu i razgovoru s Nadom Beroš, kustosicom MSU-a.

- 18.30 Damir Bartol Indoš, performans: Šahtofonija "ni svi kraljevi ljudi...", ispred čitaonice

Damir Bartol Indoš izvest će na posebno izrađenom muzičkom stroju / šahtofonu dinamičan audio vizualni performans. Osebujni instrumenti koji se već godinama pojavljuju u predstavama i performansima Damira Bartola Indoša nastaju od različitog reciklažnog materijala, civilizacijskog otpada i funkcioniraju kao zvučne instalacije. "Muzički stroj" ili "kolektivni asamblaž" kako sam autor naziva recentni šahtofon, instalaciju sastavljenu od opruga, poklopaca za šahtove, automobilskih farova, mikrofona i nadzornih kamera, stvara niz zvukova, slika i glasova. A u kakvoj je vezi Šahtofon s engleskom dječjom pjesmicom Humpty Dumpty: "Humpty Dumpty sat on a wall, Humpty Dumpty had a great fall. All the king’s horses and all the king’s men, Couldn’t put Humpty together again…"?

Očekivano vrijeme trajanja 23,5 minuta.

- 19.00 Gorgona, kino Metropolis, besplatna projekcija filma Nebo iznad krajolika

Nebo iznad krajolikakomedijaje bosanskohercegovačkog režisera Nenada Đurića iz 2006. godine.

Glavni lik priče je mlada Francuskinja, Debora, koja radi u Francuskom veleposlanstvu u BiH. Jednoga dana s kolegama se uputi na izlet na olimpijske planine u okolici Sarajeva. Zajedno s momkom upušta se u avanturu paraglidinga, ali nesretnim slučajem završi na visokoj bosanskoj planini. Debora "pada s neba" i tako susreće mladog bosanskog seljaka Mehmeda koji pase kravu na vrhu planine Bjelašnice. Mehmed pokušava pomoći Debori tako što će pronaći telefon i vratiti Deboru u Sarajevo. Debora i Mehmed, koji inače ne razumiju jedno drugo te se sporazumijevaju rukama i nogama, upadaju u niz humorističnih situacija na putu prema Sarajevu.

Glavne uloge: Audrey Hamm i Aleksandar Seksan

Direktor fotografije: Hakija Topić; scenograf Irena Sladoje; kostimograf Jasna Hadžimehmedović-Bekrić.

- 16.00-23.00 L.A.E. FOREWER

Labin Art Express, instalacija i skulpturalni performans na južnoj platformi, u kafiću i predvorju muzeja

Ove se godine navršava 20 godina od izvođenja prve umjetničke akcije Labin Art Expressa, zauzimanja prostora Lamparne bivših Istarskih ugljenokopa u Labinu, osnivanja radijske postaje "Radio L.A.E." te njihova prvog javnog (samo)predstavljanja u MSU Zagreb, 1992. g. Nakon što su 10. obljetnicu obilježili akcijom u MSU pod nazivom „Krikni i rikni“ 2002, L.A.E. će i 20. obljetnicu zaključiti jednodnevnim događanjem u MSU pod nazivom „L.A.E. FOREWER“.

Jednodnevna umjetnička akcija reinterpretacija je 20-godišnjeg djelovanja ove kulturno-umjetničke udruge – od bezobzirnih eksploatatora prošlosti, preko vještih trgovaca maglom sadašnjosti, do glasnika uzbudljivo brze podzemne budućnosti – s posebnim naglaskom na njihov temeljni projekt „Underground City XXI“, koji je od umjetničke utopije postao jedan od najpotentnijih razvojnih projekata Grada Labina i Istarske županije u 21. stoljeću. Ujedno će to biti i oproštaj L.A.E. s hrvatskom metropolom prije nego što definitivno napuste nadzemni svijet i vrate se u podzemlje Istre, u Podzemni grad XXI čija gradnja započinje 2013. godine.

16.00–23.00 Video rad „L.A.E. FOREWER“ (medijska fasada MSU)

16.00–23.00 Video & foto retrospektiva "od L.A.E. do L.A.E. XXI" – 4 fotografije velikog formata s video projekcijama na poleđini (platforma ispred MSU)

16.00–23.00 Virtualna simulacija u realnom vremenu "Underground City 3D" (kafić MSU)

@ 20.00 Skulpturalni performans "Spomenik heroju 21. stoljeća" (platforma ispred MSU)

@ 21.00 Gastro performans & instalacija "Ké tama / 24 Kitchen" (predvorje MSU)

Sudjeluju: Dean Zahtila, Sanja Švrljuga, Xena Županić, Massimo Savić, Ivan Jakovčić, Orkestar grada Labina.

Voditelj programa: Tihomir Milovac

- 20.30 – koncerti: Kimiko, Doshlee

Dosh Lee je zagrebački bend nastao krajem 2004. Sviraju zanimljivu fuziju punk-rock-funk-hc glazbe. Do sada su svirali širom Hrvatske te prostora bivše Jugoslavije, i snimili dva studijska albuma od kojih je prvi (Velika Nepravda na Malom Ekranu) dobio nagradu 'Davorin' za najbolji debitantski album prostora bivše države. Novi album imena 'Kaktus Galaktus' netom je ugledao svjetlo dana, te će većim dijelom biti prezentiran u prostoru MSU-a uz podršku starijih hitova.

Kimiko je electro-pop duo kojeg čine Lora i Zoran. Njihova glazba je jednostavni minimalistički dream/electro pop koji je svojevrstan „kamen temeljac“ zagrebačke indie scene. Krajem 2011. izdali su debitantski album „From Our Room To Yours“ na etiketi Geenger Records (snimljen u njihovom Studiju Heim). U svom izričaju snažno se oslanjaju na samplere i samostalno kreiranje zvukova, rezultat čega su nesvakidašnje elektro-pop pjesme u kojima se organsko i anorgansko spaja u ponekad režeći, a ponekad sanjiv konglomerat zvukovlja.

Dar za 3. rođendan – Zrinjevac zasadio osam stabala ginka ispred MSU-a

Ginko – simbol dugovječnosti i snage, plodnosti, prijateljstva, prilagodljivosti i nepobjedivosti, hvata korijenje na južnom platou MSU-a. Osam stabla ginka, u povodu našeg 3. rođendana u novoj zgradi, darovao nam je Zrinjevac kao znak zahvalnosti za dugogodišnju uspješnu suradnju vezanu uz Flora art.

Velike posude za stabla na južnom prilazu zgrade, dio su izvornog arhitektonskog projekta Igora Franića. Prvo stablo ginka bilo je posađeno 2010. godine, tijekom izložbe slavnih Britanaca Gilberta & Georgea, koji su tom stablu posvetili ciklus radova izložen na Venecijanskom bijenalu 2005. godine.

I tako će stabla, starija od dinosaura, puštati korijenje ispred našeg najvećeg doma suvremene umjetnosti.
Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.