Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

SYNESTHESIA 123456789 / SINESTEZIJA

Jedinstveni glazbeno - vizualni koncert suvremene glazbe u izvedbi Akademskog harmonikaškog orkestra „Ivan Goran Kovačić“ u dvorani Gorgona u 20 sati.

Pod ravnanjem dirigenta Vjekoslava Babića, glazbu harmonikaškog orkestra pratit će posebno dizajnirana rasvjeta koja će u skladu s glazbenim elementima kao što su tempo, dinamika i artikulacija pokušati dočarati fenomen spajanja osjetila, poznatog i kao Sinestezija. Na programu su djela suvremenih hrvatskih i stranih autora (A.Piazzolla, D.Šoštaković, J. Williams, D. Bužleta, B.A. Shehu…).

Jedna od 2000 osoba ima sinesteziju. Sam naziv na grčkom znači „ujedinjenje osjetila“, a osobe sa sinestezijom opisuju je kao dodatno osjetilno iskustvo u uobičajenom doživljaju svijeta. Osobe s ovim jedinstvenim osjetilom mogu nam reći koje je boje lavež pasa, kakav je okus padanja kiše, kakao zvuči crveni zid te koju paletu boja proizvodi određena kompozicija. Idejni autor projekta, Latica Mirjanić, mag. psihologije ističe kako neki ljudi zaista mogu „vidjeti“ glazbu te doživljavaju niže tonove tamnijim, više svijetlim, a sam karakter glazbe može promijeniti intenzitet i čistoću boje.

Fenomen sinestezije orkestar će u ambijentu Muzeja suvremene umjetnosti dočarat jedinstvenom kombinacijom glazbe i boja, odnosno orkestra i rasvjete te tako pružiti doživljaj ovog dodatnog osjetila.

Uz orkestar, na koncertu će kao solist nastupiti i Stjepan Vuger na bayan harmonici.

O orkestru:
Akademski harmonikaški orkestar "Ivan Goran Kovačić" je osnovan 1977. godine pri KPD "Slovenski dom" u Zagrebu gdje djeluje do 1990. godine. Početkom 1991. pripaja se SKUD-u "Ivan Goran Kovačić" gdje je i danas jedna od sekcija. Osnivač i dirigent orkestra, dipl. ing. Zvonko Šiljac vodi orkestar sve do rujna 2003. godine kada umjetničko vodstvo preuzima Gordana Šuštić. Od sredine 2009. godine do 2011. godine orkestrom ravna Anamarija Nerad, a od početka 2011. godine umjetničko vodstvo je povjereno Damiru Bužleti. Od rujna 2011. godine orkestrom ponovno ravna Gordana Šuštić, profesor harmonike, magistar znanosti i umjetnosti te glazbeni pedagog u glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru. U rujnu 2012. godine umjetničko vodstvo orkestra preuzima Vjekoslav Babić. Orkestar je jedan od najuspješnijih amaterskih glazbenih ansambala u Zagrebu te među najboljima u Europi na području harmonikaške glazbe a s brojnim nagradama osvojenim na smotrama i gostovanjima u zemlji i inozemstvu proteklih 30 godina te svojim sveukupnim radom uspješno razbijaju predrasude o harmonici kao narodnjačkom instrumentu te publici nude sasvim drugačiju sliku tog, u svojoj izvedbi, impresivnog instrumenta. Orkestar vrlo uspješno surađuje s Hrvatskim društvom skladatelja. Redovito nastupa na Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli te Glazbenim smotrama djece i mladeži Republike Hrvatske a za svoj je rad primio mnoga priznanja i nagrade na brojnim međunarodnim natjecanjima u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Češkoj i Portugalu, na kojima gotovo uvijek promovira hrvatsku suvremenu glazbu.

Kontakt za medije:
Akademski harmonikaški orkestar “Ivan Goran Kovačić”
Davor Ivanov, predsjednik orkestra
00 385 91 525 0827
aho@igk.hr
www.igk.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.