Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Susret s umjetnikom: Boris Bućan, Razgovor umjetnika, dizajnera i kičera povodom 30 godina ULUPUH-a, 1981.

srijeda, 5. 12. 2012. u 17 sati, Zbirke u pokretu 1. kat

Od nedavno je u stalnom postavu Zbirki u pokretu plakat Borisa Bućana Razgovor umjetnika, dizajnera i kičera povodom 30 godina ULUPUH-a, iz 1981. Na tom je plakatu jasno iskazana suprotstavljenost umjetnika i dizajnera (da ne spominjemo kičera!), problem koji trajno zaokuplja Borisa Bućana, doajena grafičkog dizajna u Hrvatskoj i jednog od najuglednijih svjetskih grafičkih dizajnera čija se velika izložba plakata upravo održava u Parizu, u Le Lieu du Design (do 9. siječnja 2013.) u okviru manifestacije Croatie, la voici! Bućanov rad zanimljivo je promatrati i u kontekstu izložbe slavnog suvremenog dizajnera, Karima Rashida, čija je izložba Ideologija ljepote postavljena u dijalogu s umjetničkim djelima iz stalnog postava MSU-a.

Plakat Razgovor umjetnika, dizajnera i kičera... znakovit je i prijeloman za Bućana i možemo ga smatrati nekom vrstom njegova manifesta, izjave umjetnika. Ujedno, riječima Nade Beroš, on je „kratki pregled povijesti moderne umjetnosti, od Matissea i Kleea, ruske avangarde i konstruktivizma, preko slikarstva obojenog polja i pop-arta sve do tada aktualne nove slike u osamdesetim godinama“. Kao da tim plakatom autor tvrdi da ne može biti dijaloga među došljacima s različitih planeta, ne samo zato što ne postoji zajednički jezik sporazumijevanja, nego i zbog toga što ne postoji „realna sredina“ koja bi mogla biti okvirom takva dijaloga.

S umjetnikom razgovara Nada Beroš, viša kustosica i suautorica postava Zbirke u pokretu

Okupljanje u predvorju u 17 sati.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.